nedelja, 22. maj 2016

Stres, vzpostavimo ravnovesje

Stres moramo razumeti kot klic : vzpostaviti ravnovesje . Človekov vsakdanjik je sestavljen iz številnih opravil, ki jih mora ali lahko stori. Opravila imajo tudi različne prioritete, vrstni red, trajanje in podobne značilnosti. Želja večina ljudi je, da se opravila opravi v optimalnem času. Težava je velikokrat v neskladju, saj določena opravila iz različnih razlogov ne more opraviti. Temu primerno se začnejo obveznosti prekrivati in posledično nalagati.



 Kar lahko povzroči težave, posledica je stres. To predvsem pomeni, da je porušeno ravnovesje, smo preobremenjeni ali na kratko lahko nastopijo zdravstvene težave . Posledice so različne, vendar je potrebno v vsakem primeru nanje pomisliti pravočasno. Z nadaljevanjem preobremenitev silimo v stres, z racionalnega vidika pa človek nič ne pridobi. Stvari niso izvedene v kakovosti in količini, kot je predvideno. Zato se s tem v zvezi lahko pojavljajo težave v prihodnosti. Urejene družbe in učinkovite organizacije so na težave pozorne, zato imajo stres kot prioriteto preventive. Ta se izvaja se v različnih oblikah, cilj je v vsakem primeru isti. Človek je optimalno obremenjen, kar pomeni, da se z ravnovesjem aktivno odpravlja nastanek težav. V družbah ali organizacijah, ki se s tovrstnimi težavami ne ukvarjajo, mora človek sam poskrbeti, da stres ne nastane, oziroma poskrbi za vzpostavitev ravnovesja. Možnosti ima več, najbolje je, da si slej ko prej poenostavljeno povedano uredi življenje. Tako lahko razporedi svoj dnevni urnik na stvari, ki jih mora narediti ter tiste, katere lahko naredi. V prvem primeru gre za stvari, katere so neodložljive. Pri teh veliko manevrskega prostora nima, lahko pa se zaveda prednosti in slabosti.

 Obremenitev je lahko bolj učinkovita, če ima pred tem dovolj počitka, ima dovolj energije ter vsega ostalega v optimalnih količinah. Pomembno je spoznati kako pomembno prepoznati možen stres, predno nastopi. To področje najbolje poznajo osebe, ki se ukvarjajo z aktivnostmi, pri katerih je pomembna učinkovitost. Stres je sodobna težava.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar