nedelja, 15. maj 2016

Kuhinjske nape za kakovost bivanja

Kuhinjske nape zagotavljajo kakovost bivanja . Kako pomembna je kakovost bivanja, ki jo omogočajo kuhinjske nape vemo na podlagi svojih izkušenj. Obsežnost in kakovost izkušenj je odvisna predvsem od starosti in uporabe. Skozi čas se je način priprave hrane spreminjal. Malo ljudi pozna pojem črna kuhinja , pod tem pojmom si predstavljajo vse kaj kot nekoč sodobna kuhinja. V preteklosti zaradi razmer, razvoja in drugih danosti kuhinjske nape niso bile takšne kot danes, ampak bistveno drugačne.



Za odvajanje pare, zraka in ostalega, kar se je kot posledica kuhanja sproščalo v okolico, so uporabljali primitivne pristope. Pri tem ni bila potrebna električna energija, ampak bistveno bolj enostavne rešitev. Predstavljal jo je dimnik, ki pomeni v človeški kulturi nasploh zelo pomembno odkritje. Predno so izumili dimnik se je ob kurjavi in kuhi dim, zrak, para in vse podobno sprostilo v prostor. Temu primerno so imele stanovanjske stavbe pod vrati večjo odprtino, ki je omogočala boljši pretok zraka. Dimnik in kasnejše primitivne kuhinjske nape so temu primerno pomnile velik napredek. Bolj premožni so si takrat v prostoru zgradili prave gradbene mojstrovine, ki jih občudujemo še danes. Pri obnovi starih hiš so postale iskane in cenjene, sodobne kuhinjske nape so v tem primeru potisnjene na stranski tir. Gre pa za izjemne primere, v večini primerov so slednje na stranskem tiru, vsi želimo sodobne izvedbe. Te se spreminjajo z veliko naglico. Razvoj je podoben kot v drugih primerih. Ko obnavljamo kuhinjo, stanovanje ali kaj podobnega se v prodajalni čudimo, kako so kuhinjske nape napredovale.

V primerjavi s tistimi, ki smo jih uporabljali v preteklosti so v marsičem drugačne, nekateri modeli so praktično nerazpoznavni. Življenje in napredek gre preprosto naprej, staro pušča zgodovini, hlasta za novim in boljšim. Nape, ki jih imamo v aktualni ponudbi so več kot zgovoren primer. Kuhinjske nape so znamenje razvoja in napredka človeškega bivanja.

http://www.merkur.si/aparati/bela-tehnika/nape

Ni komentarjev:

Objavite komentar