ponedeljek, 23. maj 2016

Klop, sezona težav

Klop je sezonska težava oseb, ki se nahajajo v njegovem življenjskem okolju. Z vsakim sprehodom v naravo tvegamo, da klop povzroči številne nevšečnost. Bolezni, ki jih lahko prinese okužen zajedavec prinese je več, v Slovenij so najpogostejše tri : lymska borelioza, klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza. Med boleznimi, ki jih povzroča klop je najpogostejša lymska borelioza .



Število obolelih je desetkrat večje kot število obolelih za klopnim meningoencefalitisom. Humana granulocitna anaplazmoza je v tem pogledu praktično zanemarljiva, saj predstavlja v primerjavi najpogostejšo boleznijo manj kot odstotek obolelih. Število je v celotnem obsegu razmeroma majhno, saj so lani našteli slabih štiri tisoč obolelih za lymsko boreliozo ter dvainšestdeset obolelih za klopnim meningoencefalitisom. Vzpodbudna je tudi statistika glede na pretekla obdobja. Število obolelih se je bistveno zmanjšalo, če podatke iz minulega leta primerjamo s podatki iz pred desetletja. Prav tako vzpodbudno je dejstvo, da čisto vsak klop v naravi ni okužen, nadalje pa, da čisto vsak ubod ne napreduje v bolezen. Statistika nas nadalje informira, da je pri populaciji, ki se je preventivno cepila okuženost bistveno manjša, kot pri tistih, kateri se niso cepili. Dodatno pa dejstvo, da omenjena populacija, ki se je cepila bistveno pogosteje opravlja razne aktivnosti na najbolj izpostavljenih območjih. To so gozdarji, lovci in druge osebe, ki se na območju, kjer ima klop najboljše pogoje za rast, razmnoževanje in razvoj, nahajajo bistveno več časa kot rekreativci, gobarji ali njim podobni predstavniki druge skupine.

 Ozaveščanje je zelo pomembno, pri tem veliko prispevajo razne negativne izkušnje in osebe, ki so o njih pripravljeni spregovoriti v javnosti. Njim je klop dodobra spremenil življenje, v najhujših oblikah govorimo o zelo dolgem procesu zdravljenja, ki se meri v letih. Dodati pa velja, da pri hujših oblikah, obolela oseba potrebuje veliko časa, da začne zasilno funkcionirati kot pred okužbo. Klop je slaba izkušnja mnogih oseb.

Ni komentarjev:

Objavite komentar