nedelja, 17. januar 2016

Zavarovalnica, varovanje oseb in premoženja

Zavarovalnica zagotavlja varovanje oseb in premoženja. Mnogim se zdi zavarovalnica novodobna ustanova. Vendar je zavarovalnica že zelo stara ustanova. Glede na pisne vire je zavarovalnica bila prisotna v vsakdanjiku že pred stoletji. Seveda je bila zavarovalnica takrat nekaj drugega kot danes. Kot prvo zavarovalnica ni bila tako razširjena. Hkrati zavarovalnica ni nudila toliko možnosti zavarovanja kot danes.



Spremembe bodo tudi v prihodnosti. Zavarovati premoženje in samega sebe, bo tudi v prihodnosti osnova. Tako kot do današnjih dni pa se bodo spreminjale številne lastnosti. To lahko vidimo že z primerjavo zavarovanja današnjih dni z zavarovanji iz preteklosti. V preteklosti je zavarovanje bilo drugačno v številnih lastnostih. Drugačni so bili predvsem predmeti zavarovanja oziroma tisto, kar je zavarovanje lahko varovalo. Enako bo v prihodnosti zavarovanje drugače. Na te spremembe vpliva predvsem razvoj. Predmeti, ki jih je zavarovanje varovalo v preteklosti so danes postali bolj dostopni. Kar zniža smiselnost varovanja. Hkrati pa se pojavijo novi predmeti, ki so zanimivi za zavarovanje. Napredek jih prinaša in hkrati odnaša. Seveda v primerne časovnem razmaku. Razlike pa se pojavljajo tudi glede na okolico. Določen predmet zavarovanja je v določenem okolju drugače cenjen, kot v drugem okolju. Posledično je tako različno tudi odločanje za zavarovanje. V splošnem pa velja ugotovitev, da se zavarovanja spreminjajo skladno s spremenjenimi lastnostmi vsakdanjika in vsakdanjih aktivnosti. Aktivnosti današnjega časa so drugačne, kot so bile aktivnosti v preteklosti. S tem se tudi spreminja nevarnost ali možnost nekega neprijetnega dogodka.

V primeru, da določene aktivnosti ni ali je njena intenzivnost manjša, je enako manjša tudi verjetnost neprijetnega dogodka. Obratno pa je verjetnost neprijetnega dogodka večja v primeru večje intenzivnosti aktivnosti. Spreminjajo pa se aktivnosti v številnih podrobnostih. Tako so danes aktivnosti, za razliko od preteklosti, vedno bolj pogoste v oddaljenih okoljih. Zavarovalnica je dobra izkušnja številnih zavarovancev, tako kot nekoč kot danes in v prihodnosti.


Ni komentarjev:

Objavite komentar