četrtek, 14. januar 2016

Nakup podjetja, dobra naložba

Nakup podjetja je dobra naložba prihodnosti. Dobra naložba prihodnosti je nakup podjetja v mnogih primerih. Kako uspešen bo nakup podjetja je odvisno od številnih aktivnosti. Aktivnosti, ki omogočajo uspešen nakup podjetja se vrstijo od načrtovanja do izvedbe. Načrt za nakup podjetja je lahko sad daljših aktivnosti, lahko pa je nakup podjetja priložnost, katera se je ponudila v kratkem časovnem odboju.



Časovno daljša odločitev je lahko takšna zaradi čakanja na najboljši trenutek, zaradi potrebne aktivnosti ocene premoženja, pravic in obveznosti ter zaradi številnih drugih aktivnosti, ki zahtevajo svoj čas. Razlogi za nakup podjetja so največkrat v iskanju nove poslovne priložnosti, v povečanju lastnih zmogljivosti podjetja, v želji po večjem tržnem deležu, kupec lahko strmi k nakupu znanja in vedenja, zanimivi so lahko deli podjetja, pravice, blagovne znamke ter številne druge. Nastop na trgu je lahko z nakupom lažji. Podjetje, ki je naprodaj si je v času obstoja zagotovilo točno določen položaj na trgu. Praktično je v tem primeru zanimiva blagovna znamka. Na trgu, kjer je podjetje uspešno, svoje izdelke ali storitve trži pod določeno blagovno znamko. Ta blagovna znamka je prepoznavna, kar pomen, da kupci velikokrat mnoge ostale lastnosti blaga ali storitve ne gledajo tako pozorno. Ker iz izkušenj vedo, da jim dobre lastnosti tradicionalno zagotavlja blagovna znamka. Nakup je od primera do primera različen. Predvsem je vsak nakup različen glede na kupca, prodajalca in sam trg. Vsak od udeležencev nakupnima v določenem trenutku točno določeno pozicijo. Kar lahko pomeni za posameznika prednosti in slabosti.

V primeru, da je v prednosti, to lahko pomeni šibkost nasprotnika. Obratni primer spremeni pozicijo, kar pomeni, da se prednost spremeni v šibkost. Trg je lahko spet v točno določenem trenutku različno naklonjen posameznemu udeležencu. V določenem trenutku je trg lahko naklonjen kupcu, v drugem primeru pa je trg lahko naklonjen prodajalcu. Nakup podjetja je možno izvesti na številne načine.

Ni komentarjev:

Objavite komentar