četrtek, 7. januar 2016

Športna prehrana, nove prehranjevalne navade

Športna prehrana so nove prehranjevalne navade . Prehranjevalne navade športna prehrana v marsičem spreminja. Športna aktivnost zahteva tako večjo količino kot tudi kakovost prehrane. V veliki meri športna prehrana tudi spreminja načine prehrane. Pri normalni prehrani smo navajeni na zadovoljevanje potreb na način, ki je drugačen, kot ga narekuje športna prehrana. Vsak, kdor se vsaj priložnostno ukvarja s športom se zaveda, da ni dovolj le zagotavljanje energije za predvideno aktivnost.



 Ampak mora športna prehrana zagotavljati tudi obnovitvene procese po izvedeni aktivnost. V poglavje športna prehrana sodijo tudi pijače, ki jih navadna prehrana ne pozna. Načeloma lahko športno prehranjevanje urejamo sami. Pri tem ni potrebno biti poseben strokovnjak. Vendar to velja predvsem za začetne korake ter vse do takrat, ko s prehrano in vadbo nimamo težav. V primeru nastalih težav se je potrebno čim prej posvetovati s strokovnjakom. Najbolj koristni so strokovnjaki z zdravstvenega, športnega področja ter področja prehrane. Težave s prehrano so lahko zelo obsežne. Proces spoznavanja pravilne prehrane je dolgotrajen, pri tem zelo koristi pozitivno in trezno razmišljanje. Aktivnost potrebuje hrano, vendar mora biti ta učinkovita. Kar pomeni, da z čim manjšimi količinami zadosti kar se da velikim potrebami. To je potrebno zaradi čim manjše obremenitve procesa prebave. Mnogi se ob tem ne zavedajo, da proces prebave potrebuje za svoje delovanje energijo. V primeru, da prehrana ni učinkovita, to pomeni, da bo proces prebave jemal energijo, ki jo sicer potrebujemo za športno aktivnost.

Kar potem lahko občutimo kot pomanjkanje energije, volje ter kot razne druge občutke. Športna prehrana zato ni le muha enodnevnica in komercialno sporočilo, ampak kompleksna zadeva. Seveda pa tudi pretiravanje ni koristno. Veliko koristi dobimo tudi iz naše vsakdanje prehrane, seveda za točno določene športe in točno določene športu koristne aktivnosti. Športna prehrana je koristna in učinkovita, saj zagotavlja potrebe po energiji ter ne obremenjuje procesa prebave.

http://enemon.si/tekaske-priprave/novice/zdrave-prehranske-navade-osvojene/


Ni komentarjev:

Objavite komentar