sobota, 16. julij 2016

Sokovnik, modrost učinkovitega prehranjevanja

Sokovnik je človeška modrost prehranjevanja. Človek je prehranjevanje jemal resno predvsem takrat, ko je živel od narave. Danes imamo nešteto bolj ali manj umetnih alternativ, zato naravna prehrana velikokrat ne pride do izraza. Človeku je važno, da zadovolji svoje energetske potrebe hitro, na posledice se ne ozira. Posledice pridejo na vrsto kasneje, sokovnik takrat pridobi na svojem pomenu.



 Negativne posledice hitrega prehranjevanja z umetnimi alternativami naravne prehrane so znane, veljajo za zdravstveni problem sodobnega časa. Več kot zanimiva alternativa so sokovnik. Hranljive snovi pripravijo hitro in enostavno, mogoče jih je hitro zaužiti, organizem pa vse ponujene učinke bistveno hitreje izkoristi. Gre za podoben korak naprej, kot ga je ponujala hrana za športnike v preteklosti. S tem so športniki veliko pridobili. Pred, med in po tekmovanju ali treningu zato ni bilo več potrebno uživati gore hrane, ampak bistveno manjše količine. Na podobni logiki delujejo sokovnik. Pomembna je učinkovitost, barvitost pa lahko izbere uporabnik sam. Osnovne informacije bo dobil ob nakupu, vse ostalo pa lahko sam eksperimentira. Vsa živila namreč niso enako primerna za sokovnik, saj imamo tako tista, ki dajo manjše kot večje koristne količine. Na drugi strani pa je razlika v okusu. O okusih se sicer ne debatira, dejstvo pa je, da večini neprijetni okusi ne veljajo za priljubljene. Vedno pa seveda obstajajo izjeme, z razlogom ali brez razloga. Zato je sokovnik tudi poučna naprava za raziskovanje lastnosti hrane.

To ni bilo mogoče v preteklosti, ker nismo imeli naprave, za pripravo hrane na tak način. Naprava je v tem pogledu prej revolucija kot evolucija prehrane, saj se marsikaj do sedaj znanega obrne na glavo. Vsekakor pa velja pred nakupom pridobiti čim več koristnih informacij, predvsem neodvisnih. Viri takšnih informacij so ljudje, ki sokovnik že uporabljajo ter znajo povedati tudi negativne lastnosti, na katere velja biti ob nakupu pozoren ter se jim na splošno izogibati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar