četrtek, 14. julij 2016

Borelija znaki nekaj dni do nekaj let po okužbi

Borelija znaki so znak, da nas je prizadela lajmska borelioza . Znaki nastanejo od nekaj dni do nekaj tednov po ubodu okuženega klopa, v nekaterih primerih pa se pojavijo po nekaj letih. V Sloveniji je povzročitelj borelija znaki navaden klop, strokovno Ixodes ricinus . Klop je bitje, ki se hrani s krvjo gostitelja, s hranjenjem, ki traja odvisno od razvojne faze različno dolgo, si zagotovijo možnost razvoja v naslednjo razvojno fazo.



 Življenjski ciklus se začne potem, ko samica odraslega klopa izleže jajčeca, iz njih se v izležejo ličinke, preko več levitev se preobrazijo v odraslega klopa. Med razvojnimi fazami so Nimfe in odrasli osebki klopov sodijo med najpomembnejše prenašalce povzročiteljev borelija znaki. V naravi so najpogostejši na območjih z visokim odstotkom vlage ter veliko vegetacije na katerih se skrivajo pred naravnimi sovražniki ter prežijo na žrtvi. Najpogostejši borelija znaki z ugrizom klopa se nahajajo na območju celotne Slovenije. Za razliko od borelije je največ primerov klopnega meningoencefalitisa na območju ljubljanske regije, Koroške in Gorenjske. Zdravljenje borelija znaki je najuspešnejše preko zgodnjega odkrivanja bolezni. Še bolje pa je storiti korak prej z načinom življenja, zaščito oblačil in obutve, pregledom in ostranitvijo prisesanih klopov po prihodu domov, zaščito z repelenti ter seveda cepljenje. Statistično je cepljenje uspešno, kdor ima do njega zadržke se kot rečeno pred borelija znaki zaščiti z ustrezno obleko, obutvijo in kemijskimi sredstvi. V vročih poletnih mesecih, ki veljajo za najugodnejše življenjsko obdobje klopov, velja pred odhodom v naravo temeljito razmisliti o ustrezni zaščiti.

 Vročina, predvsem pa aktivnost in posledično znojenje ne gredo skupaj z dolgimi rokavi in visoko obutvijo, vendar obstajajo dobre alternative. Obleka tekačev, kolesarjev in podobnih rekreativcev obstaja tudi v izvedbi z dolgimi rokavi, zračenje jasno ni tako dobro kot pri izvedbah z kratkimi rokavi, vendar je z upoštevanjem možnosti Borelija znaki več kot dober kompromis.

Ni komentarjev:

Objavite komentar