sreda, 20. julij 2016

Borelija znaki so resno opozorilo

Borelija znaki so resno opozorilo . Bolj učinkovita opozorila, zaradi katerih je več možnosti, da bodo borelija znaki jemani resno so : izpovedi bolnikov, statistika ter nasveti strokovnjakov. Izpovedi bolnikov, predvsem tisti, ki so za popolno okrevanje potrebovali več let, se dotaknejo vsakega normalnega človeka.



Nekateri bolniki so si deliti izkušnjo z javnostjo vzeli za svoje poslanstvo. Kar so sami doživeli potem, ko so se pojavili borelija znaki, ne želijo izkusiti nikomur. Statistika je vzpodbudna, spremlja pa se že več desetletji. Preko nje lahko izluščimo dejstvo, da so cepljenje, izobraževanja, informiranja ter drugi ukrepi privedli, do zmanjšanja bolnikov. Nasveti strokovnjakov nam omogočajo spoznati kaj so borelija znaki ter kaj je možno ukreniti preventivno. Nevarnost obstaja na celotnem ozemlju države. Klopi so zajedavci, ki iščejo kri za svojo rast, razvoj in obstoj. Razvijajo se preko več razvojnih faz, ki potekajo od jajčec, preko ličink, ter treh razvojnih faz od katerih zadnja predstavlja odraslega klopa. Za borelija znaki je značilno, da človeku lahko zagrenijo življenje, in velja za najbolj razširjeno bolezen, ki jo prenaša ugriz okuženega klopa. Klop ni vedno okužen, ugriz okuženega klopa se tudi ne razvije vedno v bolezen. Statistika je v tem primeru na strani obiskovalcev življenjskega prostora klopa, gre namreč za majhen procent. Število oseb, ki jih je prizadela borelija znaki ni vzpodbudno predvsem glede na sosednje dežele, kjer je cepljenje zajelo večji delež populacije. Zgleda vredno je tudi, da so pri tem sodelovali vsi : od predstavnikov farmacije do predstavnikov zdravstvene stroke ter seveda ljudje, ki so se cepili.

Možnosti za dodatno izboljšanje obstaja, spodbuden pri tem je upadajoči trend okužb v zadnjem desetletju. Poleg cepljenja obstajajo enostavnejši ukrepi, ki pa jasno ne morejo biti učinkoviti. Enostavnejši ukrep so obleka in obutev v barvi, na kateri je moč lažje prepoznati klopa ter zaščitna sredstva. Borelija znaki so opozorilo.

http://www.sos-klop.si/druge_bolezni/lymska_borelioza

Ni komentarjev:

Objavite komentar