torek, 15. marec 2016

Vrt, vnovčimo lastno znanje in energijo

Vrt omogoča, da lastno znanje in energijo dobro vnovčimo. Najbolj učinkovito vnovčenje bo omogočal vrt v okolici doma. Veliko ljudi, ki te možnosti nima se odloči za bolj oddaljeno možnost z najemom ali nakupom zemljišča. Učinkovitost je od primera do primera različna. Vse površine niso enako rodovitne, vreme in podnebje nudita različne pogoje. V primeru, da imamo primerljive pogoje, pa je učinkovitost moč primerjati po količini in kakovosti pridelka.



Veliko vlogo pri tem igrata znanje in izkušnje. Kdor je že v otroških ali mladostnih letih izkusil pridelavo hrane, bo v bistveni prednosti. Poleg izkušenj je vrt bolj učinkovito izkoriščen z vnašanjem novosti na področju pridelave hrane. Osebno pa učinkovitost določimo sami. Vsak ima točno določne osebne želje, zahteve in cilje. Nekateri se bodo odločili za zelenjavni vrt, drugi pa poleg njega ali samostojno še cvetličnega in zeliščnega, sadje ter razne dodatke. Možnosti je neskončno. Zasnovo lahko ustvarimo sami, lahko pa se odločimo za ogled primerov dobre prakse. Dobra praksa je predvsem tista, ki nam omogoča vzorčni primer našim željam. Pri tem ne gre pozabiti, da morajo biti lastnosti čim bolj izenačene. Če bomo za vzorčni primeri vzeli vrt, z čisto drugačnimi vremenskimi, podnebnimi in drugimi pogoji, to ne bo najboljši primer dobre prakse. Bolj kot ima vzročni primer podobne lastnosti, boljši bo. Veliko dobrih primerov lahko najdemo v okolici. Pri tem je dobro posnemati mešanico klasičnih kot tudi sodobnih lastnosti.

 Zakaj tradicionalno sadijo in sejejo po točno določenih vzorcih ima velikokrat dobre razloge. Zato velja to upoštevati tudi za naš vrt. Enako velja za razporeditev na dele površin, ki bodo namenjeni zelenjavi, sadju, zeliščem, cvetju ter drugim vsebinam. Sodobna spoznanja so prav tako posnemanja in upoštevanja vredna. Vse okoli nas se iz dneva v dan spreminja, zato se je potrebno tem spremembam prilagajati. Vrt je lahko priročen in koristen hobi.

http://www.merkur.si/vrt-in-okolica

Ni komentarjev:

Objavite komentar