petek, 25. marec 2016

Kaj vse lahko natisnemo na 3D tiskalnik?

Že veliko vas ve o razvoju tehnologije 3D tiska, saj z vsakim dnem odkrijejo kako bi lahko uporabili to tehnologijo. Vendar niso vse strani 3D tiska tako svetle kot  se zdijo.



Dandanes je tehnologija 3D tiska in samo 3D tiskanje v razcvetu, uporabljajo ga za mnoge stvari kot so kipce, dele strojev, igrače, silikonski kalupi, dele hiš, prevozna sredstva, kopije zarodkov, dele pušk, hrano in celo še človeške kosti. V prihodnosti si iz tehnologije 3D tiska obetajo še veliko, v kakšnih 10 - 20 letih bo mogoče na 3D tiskalniku natiskati tudi organe na podlagi živih celic posameznika. Še posebej revolucionarna so odkritja  D tiska na področju medicine do zdaj so natisnili že mnogo neverjetnih delov človeka. Podjetje Bespoke innovations je izdelala protezo za noge iz kroma, lesa in usnja. Brazilsko podjetje Tehnologija humana je začela tiskati fizične modele zarodkov. Na podlagi slike ultrazvoka prenesejo na sliko na 3D tiskalnik, 3D model zarodka pomaga slepim staršem da lahko z tipom občutijo nerojenega otroka. S tem pa si tudi znanstveniki pomagajo pri pregledu zarodka in odkrivanja napak in novih odkritji.


Vendar z velikimi odkritji pa pridejo tudi malo slabša odkritja. Cody Wilson pa je leta 2013 izdelal prvo doma natisnjeno puško, postopek za njeno izdelavo je nato objavil na spletu. Po treh dneh so zahtevali odstranitev načrta vendar škoda je že bila storjena saj si je načrt ogledalo in naložilo kar 100 000 ljudi. Petnajst od 16 delov je natisnjeno s plastiko na 3D tiskalniku 16 del pa je kovinska udarna igla, ki pa jo je mogoče kupiti že za 5$.

Ni komentarjev:

Objavite komentar