ponedeljek, 8. februar 2016

Zaščita pred klopi preprečuje prenos

Zaščita pred klopi ima namena preprečiti prenos klopa na človeka. Klop potrebuje za svoj razvoj ustrezno življenjsko okolje. Najbolj so okužbi izpostavljene osebe, ki se veliko gibajo v njegovem življenjskem okolju. To so skupine ljudi, ki se v naravi gibljejo z namenom opravljanja profesionalnih ali prostočasnih aktivnosti.



Ker so prostočasne aktivnosti vedno bolj priljubljene, velja pravilo, da je zaščita pred klopi učinkovita, vzeti kot resno opozorilo. Iz statistike lahko tudi ugotovimo, zakaj je zaščita pred klopi pri teh osebah manj učinkovita kot pri drugih. Prostočasne aktivnosti pomenijo, da se osebe v naravna okolja klopa ne podajajo vsak dan, ampak občasno. Zato mnogi menijo, da zaščita pred klopi zanje ni nujna. Saj bodo v naravnem okolju klopa preživeli le kratek čas. Vendar na drugi strani uradni podatki kažejo, da je zanje zaščita pred klopi najbolj koristi. Gre za najbolj ranljivo skupino. O tem zgovorno govorijo podatki druge skupine ljudi, ki velja za eno najmanj ranljivih, čeprav se v naravnem okolju klopov gibljejo bistveno več. Prav zaradi tega je zanje zaščita pred klopi nekaj samoumevnega. To so gozdarji in lovci. Ker se v okolju, ki je za klope idealno veliko gibljejo, zaščito jemljejo resno in jo aktivno izvajajo. Pri tem gre za obsežne aktivnosti, ki se nanašajo od aktivnosti predno sploh stopijo v stik z naravnim okoljem klopa, na aktivnosti v času nahajanja v tem okolju, ter aktivnosti, katere izvajajo ob vrnitvi.

V prvi sklop aktivnosti sodijo razni ukrepi s pomočjo zaščitnih sredstev, v drugi obnavljanje njihovih učinkovin, v tretji pa pregled in morebitno odstranjevanje klopov. Kakovost in učinkovitost teh ukrepov se kaže v statistiki. Zato bi morale osebe, ki se manj pogosto gibljejo na območjih klopov, njihove aktivnosti vzeti za zgled. Četudi gre za bistveno krajše obdobje zadrževanja na območju klopov. Zaščita pred klopi je učinkovita skladno z ukrepi in njihovo kakovostjo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar