sobota, 25. april 2015

Namensko varčevanje varčevalni cilji

Namensko varčevanje predstavljajo cilji varčevanja. Vsako varčevanje zasleduje določen cilj varčevanja. Cilj varčevanja je lahko različen glede na varčevalca, namen varčevanja, način varčevanja ter mnoge druge značilnosti varčevanja. Namensko varčevanje se od drugih enakih ali sorodnih varčevanj lahko razlikuje po varčevalcu. Varčevalec ima različne prihodke, različne odhodke, različno naravo varčnosti, različne potrošne navade in mnoge druge lastnosti. Namensko varčevanje je temu primerno različno.



Varčevalec, ki ima višji dohodek, bo enak cilj dosegel prej oziroma lažje, kot varčevalec, kateri ima nižji dohodke. Enako velja za varčevalca, ki je varčne narave. Namensko varčevanje bo prej doseglo svoje cilje, kot namensko varčevanje varčevalca, kateri ni varčne narave. Ljudje se poleg tega razlikujemo po ciljih. Načeloma velja, da so osebe med seboj različne po cilji, nemogoče je postaviti neko zakonitost, katera bi veljala za vse. Veljajo pa nekatere značilnosti, ki veljajo za veliko skupino oseb z določenimi značilnostmi. Ljudje imamo tako v različnih obsegih denarja različne, hkrati pa podobne lastnosti. Načeloma velja, da si človek z večjimi prihodki ali več privarčevanimi sredstvi oblikuje in postavlja višje cilje. Cilji, ki so bili oblikovani in postavljeni v času, ko je bilo prihodkov manj ali privarčevanih manj sredstev, so načeloma pozabljeni takoj ali kmalu potem, ko se spremenijo denarne vrednosti. Namensko varčevanje je zato morda najbolje oblikovati preko trdnih ciljev, ki jih ne spreminjamo.

V osnovi si zadamo določen cilj, ki ga ne spreminjamo. Ne glede na večje prihodke ali večja privarčevana sredstva je dobro biti zadovoljen z malim, ker bo tako namensko varčevanje v vsakem primeru lažje doseglo cilje. Z večjimi prihranki ali večjimi dohodki, celo prej. Kar bo povečalo zadovoljstvo. V primeru, da bi si ob spremembi dohodkov postavljali večje cilje, kateri se prihodnosti ne bi zgodili, lahko ogrozimo naš vtis zadovoljstva, negativne posledice pa so lahko trajnejše. Namensko varčevanje mora temeljiti na realnih možnostih.


Ni komentarjev:

Objavite komentar