ponedeljek, 27. april 2015

Madagaskar, otoška država

Madagaskar je otoška država . Otok Madagaskar leži ob jugo vzhodni obali Afrike. Nahaja se v Indijskem oceanu. Madagaskar je četrti največji otok na svetu. Uradna jezika sta francoščina in malgaščina. Madagaskar šteje osemnajst milijonov prebivalcev. Ozemlje otoka se dviga visoko pod nebo na goratih delih ozemlja. Tu najvišja višina doseže višino najvišje slovenske gore.



Povečini je Madagaskar sestavljen iz ravnin, ki ležijo na nadmorski višini od sedemstopetdeset do tisoč štiristo metrov nad morjem. Večina prebivalcev otoka Madagaskar je azijskega izvora z pomešanimi črnskimi priseljenci. Živijo tudi indijski, francoski in kitajski priseljenci. Otok Madagaskar ima pestro zgodovino. Naseljevanje se je začelo že v zgodnjih obdobjih. Po raziskavah sodeč so se na otok najprej naselili prišleki iz jugovzhodne Azije. To naj bi se glede na znana dejstva zgodilo v četrtem stoletju. Naslednji mejnik v zgodovini otoka se je zgodil tri stoletja kasneje. Za to obdobje je značilno arabsko trgovanje na omenjenem območju. V sedmem stoletju so Arabci na severovzhodni obali otoka vzpostavili trgovske postojanke. Kolonialna osvajanja so sledila z nekaj stoletji zamika. Portugalci so na otok prispeli v začetku šestnajstega stoletja. Takrat je bil otok vmesna postojanka, med odkrivanjem pomorske poti do Indije. Portugalce so v sedemnajstem stoletju zamenjali francozi. Ob vzhodi obali so postavili trgovske postojanke. Francoskem obdobju je sledilo obdobje gusarskih napadov. Novejšo zgodovino predstavlja otoku navezava z Francijo.

Po koncu druge svetovne vojne je otok postal francoski čezmejni teritorij. Proti koncu petdesetih let minulega stoletja Madagaskar postane avtonomna republika . Popolna neodvisnost sledi dve leti kasneje. Madagaskar obsega površino več kot pol milijona kvadratnih kilometrov. Na otoku je naseljenih več kot osemnajst milijonov prebivalcev. Glavno mesto otoka Antananarivo se nahaja v bližini vzhodne obale otoka. Leži na nadmorski višini tisoč dvesto metrov ter šteje okrog dva milijona prebivalcev. Madagaskar je zanimiva dežela, ki leži ob vzhodni afriški obali.

Ni komentarjev:

Objavite komentar