ponedeljek, 6. april 2015

Izgorevanje, negativen ritem življenja

Izgorevanje je lahko negativen ritem življenja . Ritem življenja je niz aktivnosti in značilnosti, ki se dnevno pojavljajo v našem življenju. Na nekatere aktivnosti in značilnosti imamo večji ali manjši vpliv, na druge aktivnosti in značilnosti nimamo vpliva. Kakovosten življenjski ritem je tisti, ki omogoča aktivnost in učinkovito prilagajanje. To pomeni, da izkoristimo potencial, ki ga prinaša učinkovitost našega večjega vpliva. Ter se obratno zavedamo svojih slabosti, kjer vpliva nimamo.



 Izgorevanje je velikokrat posledica ne zavedanja svojih šibkosti oziroma slabih lastnosti. Šibkosti ali slabe lastnosti so lahko različne. Predvsem pa niso ustrezne danim zahtevam v prostoru in času. Izgorevanje lahko odpravimo že z zavedanjem svojih šibkih točk in optimalnim izkoriščanjem svojih dobrih lastnosti. V lastnostih, kjer smo dobri in uspešni velja vztrajati ali pa aktivnosti prilagoditi tako, da so naše pozitivne lastnosti možne. Velikokrat se v življenju napačno odločimo. Življenje je med drugim tudi množica sprejetih odločitev. Za izgorevanje lahko trdimo, da je med drugim tudi posledica napačne odločitve. Takšno izgorevanje temu primerno spremenimo s spremembo odločitve. Sprememba odločitve je seveda lahko bolj ali manj mogoča. V vsakem primeru se velja za pomoč obrniti na naše dobre lastnosti, s katerimi izgorevanje odpravimo ali vsaj ublažimo. Izgorevanje bo tako lahko odpravljeno brez tuje pomoč.


  Osebna pomoč je podobno kot v drugih najboljša, ker preprosto sebe najbolje poznamo. Tuja pomoč je dobrodošla takrat, ko sami ne najdemo ustrezne in učinkovite rešitve. Poleg tega nam tuja pomoč lahko pomaga takrat, ko ustrezne in učinkovite rešitve pozna iz prakse. Bolj intenzivno in aktivno, kot se je tuja pomoč ukvarjala s problemom izgorelosti, bolj kakovostne informacije nam bo lahko nudila. Rešitve so včasih preproste in enostavne, težava oseb s težavami je, da jih iz takega ali drugačnega razloga preprosto ne vidijo ali ne prepoznajo. Izgorevanje je sodobna težava mnogih ljudi, temu primerno je tudi veliko rešitev zanjo.

Več o tem

Ni komentarjev:

Objavite komentar