nedelja, 19. junij 2016

Španija, odkrivanje sveta

Španija je za mnoge mediteranska dežela . Njena ozemlja pa segajo tudi na druge celine, kar pomeni, da je Španija možnost odkrivanja širšega območja. To ne pomeni možnost oditi dlje, pomeni priložnost spoznati novo, drugačno. Večina vsega, kar poznamo pod pojmom Španija je seveda povezano z ozemljem na jugozahodnem delu Evrope.



Obala Atlantika je bila svoj čas meja znanega sveta, kar pa pomorščake ni odvrnilo od potovanja, ampak je bila izhodišče izziva spoznati neznani svet. Zanimivo pri odkrivanju sveta takratnega časa je podobnost z mnogimi sodobnimi spoznanji. Poti, ki so jih ubirali, so dobile skozi čas nadaljevanje in nadgradnjo. Kolonialna Španija pa je le del zgodovine, obstaja še starejša in nič manj zanimiva. Nanjo opozarjajo številni kulturni spomeniki, spomin nanjo pa je živ tudi v vsakdanji komunikaciji. Ko opsujemo določeno lokacijo, nevede izgovorimo poimenovanje, ki je sodoben naslednik izvirnika starega več stoletji. Sam izraz poleg tega sam po sebi govori osnovne značilnosti zgodovine. Doživetje ob razlagi izrazov s strani turističnih vodičev popestrijo kulturni spominki. Španija jih lahko ponudi v izobilju, pričajo pa o zelo pestri, dinamični in razgibani zgodovini na tem delu Evrope. Celotni celini pa predstavlja tudi vsakdanjik v mnogih podrobnostih, ki se jih niti dobro ne zavedamo. Ker ima Španija rodovitna tla ter dobro izkorišča naravne danosti mnoge sestavine na naših krožnikih izvirajo na iberskem polotoku. Zaradi privlačnih turističnih ponudba pa je dežela tudi mnogim poznana kot njihova počitniška izkušnja. Kakšna bo je odvisna od naše izbire. Med podnebji imamo na voljo celinsko, gorsko, sredozemsko podnebje.

Celinsko podnebje pomeni vroča poletja in hladne zime, uživali ga bomo v centralni Španiji. Gorsko podnebje nudijo Pireneji, sever Španije je tudi najbolj bogat s padavinami. Mediteransko podnebje bomo uživali ob obali Sredozemlja, prijetne temperature začnejo že pomladi, ljubitelji vročine bodo na svoj račun prišli poleti. Španija je paleta zelo različnih ponudb.

Ni komentarjev:

Objavite komentar