nedelja, 12. junij 2016

Piran, slovenski Mediteran

Piran je slovenski Mediteran . Med vsemi slovenskimi obmorskimi mesti ima Piran najbolj južno in zahodno lego. Kar pomeni, da je najbolj povezano z Jadranom, preko njega pa se navezuje na Sredozemsko morje .



To območje je nekoč pomenilo ves znani svet za naše davne prednike na širšem območju regije, preko pristanišč pa je omogočalo doseči vsa pomembnejša ozemlja sveta. Preko pomorskih poti je bil tako Piran povezan s širšim svetom, vpliv odprtosti je čutiti tako v ostankih zgodovine, kot tudi v današnjem času. Pomorske poti so pomenile povezavo z dogajanjem v širnem svetu, z njim so si naši predhodniki izmenjevali blago, znanje in izkušnje. Obiskati Piran pomeni doživeti Mediteran v vsej svoji pestrosti. Najboljši za takšna doživetja je naravni način, ki pomeni vzeti pot pod noge. Same mestne ulice, ki strnjeno naseljujejo območje rta, so polne številnih arhitekturnih znamenitosti. Pečat posebnosti dajejo številne danosti, ki jih ne bomo našli nikjer v bližnji in daljni okolici. Za odkrivanje vsega kar nudi Piran in okolica si je potrebno vzeti čas, zavedati pa se je tudi potrebno, da nas odkritja čakajo vedno. Če bi želeli odkriti celoten Piran, bi si zato morali vzeti obilico časa, verjetno najboljša izbira pa je odkrivanje mesta postopoma. Blaga klima je odlična danost za obisk v vseh letnih časih, za bolj oddaljena mesta v notranjosti Slovenije ter drugih krajih srednje Evrope in bolj oddaljenih delov regije pa je zima. V času, ko se omenjeni kraji ubadajo s snegom se najbolj zahodna točka slovenske obale kopa v soncu.

Prava blagodejna terapija se popestri z ogledom številnih naravnih in kulturnih spomenikov, manjkati pa ne sme tipično mediteransko uživanje dneva. Naravnih in kulturnih spomenikov je v izobilju, strnjen prikaz pa prikazujejo muzejske zbirke različnih dejavnosti. Piran je čudovit razlog za obisk, posebno v času, ko človeku primanjkuje blagodejne moči sonca.

http://www.mojaobcina.si/piran/

Ni komentarjev:

Objavite komentar