nedelja, 26. junij 2016

Vzajemni skladi, razpoloženje na trgu

Vzajemni skladi so odraz naložbene klime . Za prepoznavanje naložbene klime so pomembni vsi naložbeniki. Njihove odločitve, pa kažejo na to, kako priljubljena odločitev so vzajemni skladi. Načeloma je naložbenik vsaka oseba, ki investira, za prepoznavanje razpoloženja pa so najbolj pomembni naložbeniki, kateri predstavljajo starostne skupine v razponu od polnoletnosti do upokojencev.



Pred polnoletnostjo je domena naložb v rokah staršev ali skrbnikov, upokojenci pa bolj kot vlagajo črpajo privarčevana ali ustvarjena sredstva. Oseba, ki je ravno postala polnoletna ima drugačne ambicije, kot oseba v srednjih letih. Temu primerno so za različne skupine zanimivi različni vzajemni skladi. Oseba, ki dobro začenja zajemati življenje s polno žlico ima ambicije, življenjska pričakovanja so visoka. Cilje investicij si postavljajo na različnih osnovah. Kdor nima doma, bo verjetno imel namen pridobitve, do pokojnine je še daleč, tudi za razmišljanje o šolanju otrok je prezgodaj. Ima pa seveda možnost, da začne tudi na tem področju oblikovati prihranke. Razmišljanje o šolanju postane najbolj zanimivo ob njihovem rojstvu, vzajemni skladi lahko predstavljajo dobro odločitev. Oseba srednjih let ima obratno dom ustvarjen, otroci so lahko že odrasle osebe, razmišlja predvsem o prihrankih za obdobje, ko ne bo več delovno aktivna. Pokojninska politika trenutno kaže, da bodo vzajemni skladi dobrodošla dopolnitev predvidenih prejemkov iz pokojninskega sklada. Možnosti in cilji so seveda številni. Nekateri imajo dom oziroma njegovo osnovo že v času ko postanejo polnoletne osebe. Zanima jih kvečjemu njegova posodobitev oziroma ureditev v skladu z potrebami.

Za pokojnino nekatere v srednjih letih ne skrbi pretirano, ker so v preteklosti pridobili dovolj premoženja, zanima jih predvsem uživanje prihrankov. V vsakem primeru pa so vzajemni skladi lahko dobrodošel sklad za vsak slučaj, ker kljub dobrim obetom nikoli ne vemo kaj nas čaka v prihodnosti. Temu primerno je dobro, da vzajemni skladi z majhnimi vendar konstantnimi vlaganji poskrbijo za večjo varnost in brezskrbnost.

http://varcevalnica.alta.si/novica/z-vzajemnimi-skladi-do-stanovanja

nedelja, 19. junij 2016

Španija, odkrivanje sveta

Španija je za mnoge mediteranska dežela . Njena ozemlja pa segajo tudi na druge celine, kar pomeni, da je Španija možnost odkrivanja širšega območja. To ne pomeni možnost oditi dlje, pomeni priložnost spoznati novo, drugačno. Večina vsega, kar poznamo pod pojmom Španija je seveda povezano z ozemljem na jugozahodnem delu Evrope.



Obala Atlantika je bila svoj čas meja znanega sveta, kar pa pomorščake ni odvrnilo od potovanja, ampak je bila izhodišče izziva spoznati neznani svet. Zanimivo pri odkrivanju sveta takratnega časa je podobnost z mnogimi sodobnimi spoznanji. Poti, ki so jih ubirali, so dobile skozi čas nadaljevanje in nadgradnjo. Kolonialna Španija pa je le del zgodovine, obstaja še starejša in nič manj zanimiva. Nanjo opozarjajo številni kulturni spomeniki, spomin nanjo pa je živ tudi v vsakdanji komunikaciji. Ko opsujemo določeno lokacijo, nevede izgovorimo poimenovanje, ki je sodoben naslednik izvirnika starega več stoletji. Sam izraz poleg tega sam po sebi govori osnovne značilnosti zgodovine. Doživetje ob razlagi izrazov s strani turističnih vodičev popestrijo kulturni spominki. Španija jih lahko ponudi v izobilju, pričajo pa o zelo pestri, dinamični in razgibani zgodovini na tem delu Evrope. Celotni celini pa predstavlja tudi vsakdanjik v mnogih podrobnostih, ki se jih niti dobro ne zavedamo. Ker ima Španija rodovitna tla ter dobro izkorišča naravne danosti mnoge sestavine na naših krožnikih izvirajo na iberskem polotoku. Zaradi privlačnih turističnih ponudba pa je dežela tudi mnogim poznana kot njihova počitniška izkušnja. Kakšna bo je odvisna od naše izbire. Med podnebji imamo na voljo celinsko, gorsko, sredozemsko podnebje.

Celinsko podnebje pomeni vroča poletja in hladne zime, uživali ga bomo v centralni Španiji. Gorsko podnebje nudijo Pireneji, sever Španije je tudi najbolj bogat s padavinami. Mediteransko podnebje bomo uživali ob obali Sredozemlja, prijetne temperature začnejo že pomladi, ljubitelji vročine bodo na svoj račun prišli poleti. Španija je paleta zelo različnih ponudb.

torek, 14. junij 2016

Sandali, novo modno poglavje

Sandali lahko modna obutev . Moda, ki jo sandali predstavljajo že lep čas, je navdahnjena z željo po preprosti obutvi z izjemnimi lastnostmi. Preprostost daje sama izvedba, ki je enostavna, vendar zato toliko bolj funkcionalna. Zanje je značilno, da jih preprosto obujemo ali sezujemo brez kakršnih koli posebnih procesov obuvanja ali sezuvanja.



Takšno obutev nekateri naravnost obožujejo, v skrajnih primerih se najdejo tudi posamezniki, ki z široko paleto uporabe nekoliko pretiravajo. Sicer jim nihče ne brani imeti za petek in svetek isto obutev, drži pa, da imajo sandali tudi nekatere omejitve. Hkrati pa so tudi obratno priporočljivi za uporabo. Posebno v vročih poletnih mesecih se izkažejo izredne zdravju koristne lastnosti uporabe. Mnogim bi jih veljalo priporočiti, vsaj v preizkus. Zdrava obutev je v vročih poletnih mesecih oziroma v razmerah, ko se začnejo stopala zaradi višje zunanje temperature močneje znojiti, želja vseh imeti vedno suh občutek. Sandali to omogočajo z materiali, ki se prilegajo na stopalo ter samo izvedbo, katera zagotavlja konstanten pretok zraka, s tem pa vedno prijeten občutek pri hoji ob višjih zunanjih temperaturah. Mnogi so ob izkusili tudi nasprotje lastnosti, ki jih prinašajo sandali. Obutev, ki ni primerna za višje temperature je največkrat iz materialov, ki niso prijazni do stopal ter ne morejo zagotavljati dihanja stopal ter higienske odličnosti. Udobna hoja je zagotovljena z materiali, ki zagotavljajo tako udobje kot varnost koraka.


Varnost koraka zagotavlja podplat, ki preprečuje nestabilnost pri hoji. Udobje pa vrhnji del, kateri omogoča ustrezno trdoto in temu primerno zahtevano podporo tudi pri dolgotrajnejši uporabi. Poleg naštetih lastnosti pa sandali že dolgo časa niso monotona izbira, kar pomeni izbira zelo ozke ponudbe. Izbira je danes tako široka, da nekaterim osebam že povzroča težave. Ponudba ponuja nešteto lastnosti, mnogi se zato ne morejo odločiti med različnimi estetskimi lastnostmi, izvedbami ter drugimi lastnostmi. Sandali so odlična obutev.

nedelja, 12. junij 2016

Spletna analitika, razumeti potrošnika

Spletna analitika pomaga razumeti potrošnika . Razumeti potrošnika pomeni spoznati celoten proces od zaznave potrebe do njene zadovoljitve. V ta namen ima spletna analitika veliko možnosti. Verjetno najboljša je, da se združi sodobne in klasične načine. Razlika med njima je predvsem v tem, da se klasičen način ne bo veliko spreminjal, pomeni stalnico v primerjavi s sodobnim. Stalnica ne pomeni nujno nobeni sprememb, vendar bodo vseeno bistveno manjše, dovolj, da lahko z njimi dobro napovemo prihodnost oziroma aktivnosti v prihodnosti.



Sodobni načini , ki jih spletna analitika zaznava na razne načine primernost, so bolj spremenljive sorte. Ker so sodobni pomeni, da je čas njihovega nastanka manj oddaljen v preteklost kot pri klasičnih. Zato je z njimi moč pridobiti manj izkušenj, predvsem tisti, ki jih lahko prepoznamo in razumemo kot trend. Slednjega lahko spletna analitika razume tudi kot obnašanje potrošnika v prihodnosti. Ljudje smo pri svojih navadah velikokrat dobesedno železne srajce. To pomeni, da bomo neko množico izoblikovanih lastnosti nakupa vedno znova ponavljali, kvečjemu bodo prisotne nekatere manjše spremembe. Na tem lahko spletna analitika prepozna veliko verjetnost vedenja določenega potrošnika oziroma skupine potrošnikov. Njim primerno se v nadaljevanju lahko izoblikuje določene strategije, ki pripomorejo k večjemu tržnemu uspehu.

Hkrati pa mora biti spletna analitika zazrta v prihodnost ter del aktivnosti oblikovati na podlagi ocene, pri kateri so vključeni občutki. Ti so bili svoj čas prisotni pri trženju, praktično so trgovci znali dobro ocenjevati potrošnike. Zato pa so znali tudi nenehno prilagajati številne aktivnosti v prid boljšim poslovnim rezultatom. Spletno poslovanje je glede tega siromašno zaradi odsotnosti neposrednega stika. Pri tej lastnosti je mogoče zaznati tudi odpor nekaterih potrošnikov. Nekateri potrošniki se preprosto ne morejo navaditi na spletne nakupe, izvedejo pa ga, če imajo priložnost praktične izkušnje. Spletna analitika omogoča prepoznavanje navad, ki jih lahko koristno uporabimo pri načrtovanju vseh aktivnosti trženja.

Piran, slovenski Mediteran

Piran je slovenski Mediteran . Med vsemi slovenskimi obmorskimi mesti ima Piran najbolj južno in zahodno lego. Kar pomeni, da je najbolj povezano z Jadranom, preko njega pa se navezuje na Sredozemsko morje .



To območje je nekoč pomenilo ves znani svet za naše davne prednike na širšem območju regije, preko pristanišč pa je omogočalo doseči vsa pomembnejša ozemlja sveta. Preko pomorskih poti je bil tako Piran povezan s širšim svetom, vpliv odprtosti je čutiti tako v ostankih zgodovine, kot tudi v današnjem času. Pomorske poti so pomenile povezavo z dogajanjem v širnem svetu, z njim so si naši predhodniki izmenjevali blago, znanje in izkušnje. Obiskati Piran pomeni doživeti Mediteran v vsej svoji pestrosti. Najboljši za takšna doživetja je naravni način, ki pomeni vzeti pot pod noge. Same mestne ulice, ki strnjeno naseljujejo območje rta, so polne številnih arhitekturnih znamenitosti. Pečat posebnosti dajejo številne danosti, ki jih ne bomo našli nikjer v bližnji in daljni okolici. Za odkrivanje vsega kar nudi Piran in okolica si je potrebno vzeti čas, zavedati pa se je tudi potrebno, da nas odkritja čakajo vedno. Če bi želeli odkriti celoten Piran, bi si zato morali vzeti obilico časa, verjetno najboljša izbira pa je odkrivanje mesta postopoma. Blaga klima je odlična danost za obisk v vseh letnih časih, za bolj oddaljena mesta v notranjosti Slovenije ter drugih krajih srednje Evrope in bolj oddaljenih delov regije pa je zima. V času, ko se omenjeni kraji ubadajo s snegom se najbolj zahodna točka slovenske obale kopa v soncu.

Prava blagodejna terapija se popestri z ogledom številnih naravnih in kulturnih spomenikov, manjkati pa ne sme tipično mediteransko uživanje dneva. Naravnih in kulturnih spomenikov je v izobilju, strnjen prikaz pa prikazujejo muzejske zbirke različnih dejavnosti. Piran je čudovit razlog za obisk, posebno v času, ko človeku primanjkuje blagodejne moči sonca.

http://www.mojaobcina.si/piran/

sreda, 1. junij 2016

Nakup delnic, osebna investicija

Nakup delnic je lahko dobra osebna investicija . Za nakup delnic se zanimajo predvsem osebe, ki se zavedajo trenutnega stanja na finančnih trgih, ter oseb, katere bi si z njim rade zagotovile boljšo prihodnost . Zavedanje trenutnega stanja na finančnih trgih je poznavanje donosov, likvidnost, fleksibilnosti, možnosti naložb ter številne druge značilnosti.



 Na finančnih trgih je priljubljenost manj donosni naložb še vedno velika, pričakovati pa je spremembe. Varčevalci se bodo postopoma spreminjali v naložbenike, ki bodo strmeli k bolj tveganim vendar bolj donosnim naložbam. Tipičen primer je nakup delnic. V primerjavi z klasičnimi in danes razširjenimi opcijami ponuja večje tveganje, hkrati pa tudi možen večji donos, pridobi se tudi likvidnost ter številne drugega boljše lastnosti. Varčevalci se bodo v naložbenike spremenili predvsem zaradi manjše donosnosti priljubljenih oblik varčevanja ter spremenjenih zahtev vsakdanjika. Zdi se učeno, vendar je preprosto. Pogledati je potrebno zgolj donosnost nekaterih priljubljenih oblik ter na drugi strani prisluhnit novicam, ki nam govorijo o spremembah vsakdanjika v prihodnosti. Boljša prihodnost ima največkrat zagotoviti večja denarna sredstva za načrtovane ali ne pričakovane naložbe v prihodnosti, omogoči jih lahko nakup delnic. To je lahko pokojnina, šolanje otrok, nakup nepremičnine ali razne druge večje potrebe po denarnih sredstvih v bolj ali manj oddaljeni prihodnosti. Pokojninska politika se spreminja, vedno bolj jasno je, da pokojninska blagajna ne bo mogla zagotoviti učinkovitega vira financiranja osebnih potreb osebe v pokoju. Potrebno bo razmišljati o dodatnih virih.

O tem je moč v medijih veliko videti in slišati, nakup delnic je zelo dobra alternativa. Možnosti je veliko, delnice ponujajo zelo neposredno in učinkovito izkušnjo. Če se obratno odločimo za posredovanje finančne ustanove moramo računati z določenimi stroški, ki bodo namenjeni njihovemu poslovanju. Na drugi strni nakup delnic ne prinaša takšnih stroškov, saj jih po izvedenem nakupu praktično ni več. Nakup delnic je dobra rešitev.