petek, 6. marec 2015

Vrednosti papirji, delnice in obveznice

Vrednosti papirji so največkrat znani kot delnice podjetji državne obveznice , obstajajo pa tudi drugi vrednostni papirji. Delnice in obveznice so med vrednosti papirji najbolj znane, ker o njih lahko dnevno pridobivamo največ informacij. Vse pridobljene informacije imajo različne učinke. Ljudem, ki vrednosti papirji niso znani, ne koristijo veliko ali celo ne koristijo v ničemer. Osebam, katerim so vrednosti papirji znani, pa lahko veliko povedo. Informativne oddaje poleg informacij, ki se nanašajo na vrednostne papirje, govorijo med drugim tudi o dogodkih, kateri lahko vplivajo na to, da vrednosti papirji pridobivajo ali izgubljajo vrednost.



Vrednosti papirji kot so delnice podjetji in državne obveznice, svojo vrednost pridobivajo ali izgubljajo na račun odločitev državnih organov, vlade, parlamenta, podjetja, stroke, trga na katerem podjetje trguje. Informacije, ki govorijo o vrednosti vrednostnih papirjev ter dogodkih, na kater so vrednosti papirji vrednostni papirji imajo zelo različne učinke. Določena vrednost, ki je dosežena na točno določen dan, ima pri naložbenikih zelo različne učinke. Visoka ali nizka vrednost v primerjavi s preteklim dnem ali na splošno preteklostjo jih prepričuje k nakupu ali prodaji naslednji dan. Enako lahko na vrednost vplivajo razni dogodki. Njihov vpliv naslednji dan ali prihodnjih dneh sicer ni natančno znan, lahko pa se ga oceni na podlagi trendov ali dogodkov s podobnimi značilnostmi v preteklosti.

Delnice so na slovenskem v položaju, ki je razmeroma negotov zaradi kratke zgodovine in vplivov iz okolice. V drugih deželah so delnice bistveno več časa prisotne na trgu, tako imajo vlagatelji oziroma delničarji možnost spoznanja bolj kakovostnega trenda. Bolj kakovosten trend temelji na večji časovni prisotnosti delnic, ter vseh raznih dogodkov, ki so vplivali na gibanje vrednosti delnic. Možnost naložbe je na ta način bistveno bolje ocenjena z vsemi značilnostmi v bližnji ali daljni prihodnosti. Tako se lažje in bolj kakovostno odločijo za prodajo ali nakup. Vrednosti papirji predstavljajo možnost in alternativo mnogim posameznikom.

Več informacij

Ni komentarjev:

Objavite komentar