četrtek, 5. marec 2015

Apple, sodobna podjetniška ideja

Apple je prikaz kako lahko podjetniška ideja in žilica preraste v globalno uspešnico. Začetki Apple segajo v sredo sedemdesetih let minulega tisočletja. Ameriška zvezna država Kalifornija, kjer je bilo podjetje Apple ustanovljeno, je bila znana kot področje z veliko obetavnimi znanstveniki. Danes se ta potencial širi tudi na vsakdanja področja. Tako Kalifornija v mnogih značilnostih vsakdanjika nudi prebivalcu ali obiskovalcu bistveno drugačne življenjske pogoje, kot druge ameriške zvezne države. Kot vse kaže, se je sodobna vizionarska žilica, prenesla tudi na druge prebivalce okolice. Predvsem so za sodobnost okolice zaslužni tako voditelji, kot tudi prebivalci. Voditelji so omogočali sodobnost prenesti do vseh prebivalcev, ki so si takšno sposobnost tudi želeli v svojem domu in v svojem vsakdanjiku. Apple je v velik meri vplival na sodobno računalniško pismenost domačih uporabnikov.



Računalniška pismenost je danes enako pomembna, kot pred časom znanje pisanja in branja. Najprej je bila učenost in sposobnost branja in pisanja domena redkih prebivalcev. V najstarejših obdobjih je obsegala peščico celotnega prebivalstva, ki je v številkah izražena predstavljala odstotek prebivalstva. Postopoma je napredovala izobraženost, odstotek je rastel, tako imamo danes v razvitih deželah nepismenost praktično izkoreninjeno. Podjetje Apple je na računalniško pismenost vplivalo podobno, kot izkoreninjanje nepismenosti. Bistvena prednost, ki jo je podjetje Apple nudilo, je bila dostopnost. Z dostopnostjo je podjetje Apple omogočilo, da je lahko domači uporabnik pridobil napravo, ki je svoj čas bila domena le velikih podjetji.


Z dostopnostjo se je večalo število računalnikov, na ta način se je v zadnjih desetletjih cena računalnikov znižala na območje velike dostopnosti. Kmalu bo večji problem predstavlja današnja zasičenost, kot je bila svoj čas nedostopnost računalnika oziroma ves podobnih naprav. Prvi osebni računalnik je bil na trgu dostopen v začetku osemdesetih let minulega stoletja. Razmeroma kmalu se je razširil na vse celine. Apple je v veliki meri omogočal večanje dostopnosti osebnih računalnikov.

Več o tem

Ni komentarjev:

Objavite komentar