torek, 21. november 2017

Zakon o delovnih razmerjih = osnova dobrega poslovnega odnosa

Zakon o delovnih razmerjih je pravna podlaga, na kateri lahko temelji zdrav poslovni odnos. Na zakon o delovnih razmerjih se lahko zaposleni in delodajalec vedno obrneta, ko želita razjasniti nesporazume. Najprej za pošten poslovni odnos koristi zakon o delovnih razmerjih ob zaposlovanju ter vključevanju novo zaposlene osebe v proizvodni oziroma storitveni proces.

Dober poslovni odnos spoštuje zakone ter etiko in moralo

Dober poslovni odnos med delodajalcem in delodajalcem temelji na upoštevanju zakonov, koristi pa tudi etična in poslovna morala. Zakon o delovnih razmerjih lahko ostane zgolj črka na papirju, če vsi poslovni odnosi med delodajalcem in zaposlenim oziroma zaposlenim ne funkcionirajo. Delodajalec najame ali zaposli zaposlenega z namenom opravljanja določenih nalog v okviru proizvodnega ali storitvenega procesa. Za opravljanje nalog ima določene zahteve, cilje in norme, ki jih oblikuje na različne načine. Če gre za starejše, že obstoječe delovno mesto, se zahteve oblikujejo na podlagi izkušenj. Pri novem delovnem mestu je več nejasnosti in razhajanj.

Zakon o delovnih razmerjih je pravna podlaga


Veljavni zakon o delovnih razmerjih v tem primeru koristi kot pravni okvir, upoštevati pa je treba tudi etiko in moralo na splošno. Ker gre za novo delovno mesto, mora biti zaposlenemu jasna njegova pomembnost za delodajalca. Proizvodni ali storitveni proces na tem delovnem mestu se šele vzpostavlja, zato mora biti pripravljen po potrebi storiti tudi na kratko in na splošno več kot sicer. Pri tem pa ne sme biti prisotno izkoriščanje ali podobne prakse, ki jih zakon o delovnih razmerjih prepoveduje.

Po vzpostavitvi optimalnega proizvodnega in storitvenega procesa, se zadeve normalizirajo oziroma naj bi se normalizirale. Zaposleni in delodajalec imata sicer bolj ali manj vedno nasprotujoče si cilje, vendar morata v splošno korist iskati kompromis oziroma se truditi zanj. Uspešna podjetja spoštujejo tako zakon o delovnih razmerjih, kot tudi uveljavljeno poslovno etiko in moralo v delovnem okolju ter zunaj njega.

Preverite 4 korake za zaposlitev delavca, ki upošteva Zakon o delovnih razmerjih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar