torek, 14. november 2017

Nogometni dresi so del osnovne opreme vsakega nogometaša

Nogometni dresi so osnovna oprema nogometaša poleg žoge, golov, nogometnih čevljev, hlačk, nogavic in ščitnikov. Nogometni dresi so ena izmed značilnosti sodobnega nogometa. Tako kot se je sodobni nogomet razvijal, tako so se razvijali obleka in obutev športnikov ter druga nogometna oprema.

Najprej prepoznavnost, nato številčenje

Številna nogometna moštva še danes nosijo nogometne drese, ki z grafiko in drugimi značilnostmi spominjajo na drese predhodnikov izpred sto let. Pri tem ni zanemarljivo, da so nogometni dresi mnogih vrhunskih moštev stara več kot njihova prvotna izvedba. Predhodniki z izvirnimi nogometnimi dresi niso na novo odkrivali barve, grafiko in druge značilnosti, ampak so jih preprosto prevzeli od drugih moštev. Sodobni nogometni dresi so se najprej pojavili na Otoku, na stari celini so jih uvedli Danci v sedemdesetih letih devetnajstega stoletja. Sledili so jim Nizozemci in Švedi. Danes nogometne velesile, so se z nogometom začele resneje ukvarjati šele v začetku dvajsetega stoletja.

V tem času so se nogometni dresi začeli pojavljati tudi na ozemlju današnje Slovenije, nogomet in opremo zanj pa smo uvozili iz takratne prestolnice avstro-ogrske monarhije. V takratnem času so imeli nogometni dresi različno barvo in grafiko, s katero so se igralci lažje prepoznali in ločevali med igro. Številka na dresih se je kot zanimivost pojavila kasneje, natančneje leta tisoč devetsto dvajset. Prvi postavi oziroma igralcem na zelenici so bile namenjene številke od ena do enajst, dvanajst in višje pa rezervam na klopi.


nogometni dresi

Sredi devetdesetih let je bilo igralcem najvišjega ranga dovoljeno uporabljati vedno isto številko, poleg nje pa od primera do primera različno tudi ime, priimek ter ime moštva. Sodobni nogometni dresi se od starejših ločijo predvsem po tem, da so vedno bolj zanimiv oglasni prostor. Ker je nogomet najpomembnejša postranska dejavnost in hkrati gledljiv ter priljubljen šport so nogometni dresi za oglaševalce vedno zanimivi, posebno na najvišjem igralnem in zahtevnostnem nivoju.



Preverite spletno trgovino Hervis za nakup nogometnega dresa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar