ponedeljek, 6. november 2017

Peč na pelete so revolucija tradicionalnega ogrevanja

Peč na pelete je tradicionalno ogrevanje na drva revolucionarno spremenila. Peč na pelete v osnovi koristi isti energent, kot klasična peč na drva. Razlika je v obliki. Peleti so leseni valji točno določene dolžine in premera. Z industrijskim stiskanjem se suh lesni prah in žaganje spremenita kompaktno valjasto obliko. Ker jih je mogoče avtomatsko dozirati, peč na pelete lahko brez pretiravanja imenujemo revolucijo tradicionalnega ogrevanja.
Klasično peč na drva je bilo potrebno neprestano polniti, nadzirati, začetek kurjenja pa zahteva tudi poseben postopek. Dodatno ima klasična peč na drva vedno prisoten problem nadziranja jakosti gorenja oziroma ustvarjenih kalorij. Drva so lahko od primera do primera različna, kar pomeni predvsem različno kalorično vrednost. To težavo peč na pelete odpravlja z načinom izdelave energenta, ki je kalorično bistveno bolj enak v celotnem obsegu embalaže ali celo v kurilni sezoni. Največ možnosti za dosego tega standarda imamo, ko kupujemo pelete pri istem proizvajalcu.


Peletna peč v osnovi koristi isti energent, kot klasična peč na drva.


Možnost avtomatskega delovanja

Z možnostjo avtomatskega delovanja peč na pelete omogoča doseganje avtomatskega doziranja energenta, kot ga poznamo pri pečeh na plin ali kurilno olje. Lahko bi rekli, da peč na pelete delujejo na drva v tekoči obliki. Kar je mogoče nekoliko pretiran izraz zaradi agregatnega stanja, vendar nedvomno omogočajo enak način uporabe oziroma ogrevanja, kot tekoči energenti. Ta lastnost pa povsem spremeni širše razmišljanje o primernosti lesa za ogrevanje.

Slovenija ima polovico ozemlja prekritega z gozdom, lesa, žaganja in lesnega prahu zato ne primanjkuje ter ga tudi ne bo primanjkovalo v prihodnosti. Zato je lahko izbrana peč na pelete na račun neodvisnosti od tujih trgov ter njihovih značilnih muh. Poleg bolj stabilnih cen, lahko uporabnik računa na vedno dostopen vir energije. Vedno dostopen vir energij lahko razumemo na dva načina: kot bogastvo gozdov in ostankov v procesu obdelave lesa ter kot praktično dostopen energent za peč na pelete.

Za lažjo odločitev je super pregledati ponudbo peči na pelete pri Merkurju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar