četrtek, 28. april 2016

Koper, obalna prestolnica

Koper je prestolnica slovenske Obale . Naselitev območja, ki sega v čas srednjega paleolitika in neolitik, izpričujejo mnoga jamska najdišča na Kraškem robu. Obala je od nekdaj predstavljala pomembno ločnico med morjem in kopnim. Skladno s kulturo in drugimi danostmi so se ljudstva ločila na tista, ki so izkoriščala določeno naravno danost. Tipične starodavne kulturne značilnosti na slovenski obali, so podobne ostalim v bližnjih in bolj oddaljenih krajih regije. Pristanišča ter druge podobne strukture, ki so omogočale prehod iz kopnega na morje in obratno, so v osnovah zasnove praktično enake na širšem območju Sredozemlja. Današnje jedro mesta Koper je bil svoj čas otok, prvič poseljen v rimskem republikanskem obdobju.



Antične značilnosti umne izrabe obale oziroma danosti morja so bile na tem območju podobne časovno enakim v bližnji in bolj oddaljeni soseščini. Kot antična naselbina Aegida je Koper omenjen v pisanih virih, ki sodijo med novejše arheološke najdbe iz tretjega do prvega stoletja pred našim štetjem. Naselbina se je postopoma širila in pridobivala na pomenu. V poznoantičnem obdobju je bila ena izmed postojank Rimskega limesa, ki je v času Dioklecijana varoval Rimski imperij ob mejah italijanskih in panonskih provinc pred vdori tujih ljudstev. Otoško naselje je romansko in poromanjeno prebivalstvo naseljevalo v času priseljevanja narodov. V času bizantinske zasedbe severne Istre so takratni Capris utrdili in poimenovali Iustinopolis. Otoška lega ob vodni prometnici proti Gradežu je nudila odlične pogoje za razcvet. V desetem stoletju se Koper poveže z Benečani in zagotovi varnejšo plovbo. Ob koncu dvanajstega stoletja postane svobodna komuna z voljeno oblastno strukturo. Koprska škofija je takrat postala samostojna, koprska komuna ji je podelila posesti v vaseh Lopar, Padna, Brič in Sermin. V začetku trinajstega stoletja so mestu gospodovali istrski mejni grofje, nasledili so jih oglejski patriarhi.

 Slednji so Koper izbrali za sedež svojih fevdalnih posesti v Istri ter ga poimenovali Glava Istre, v izvirniku Caput Histriae. Iz nje nastane poitalijanjen izraz Capo d`Istria. Mesto se je v tem času bojevalo za privilegije, ohranilo lastne statute, omejevalo oglejsko oblast ter pridobilo oblast nad vsemi vasmi v zaledju. Ob koncu trinajstega stoletja je Koper skupaj z Istrskimi mesti prešel v roke Benečanov, v šestnajstem pa dobil privilegiran položaj na gospodarskem in upravnem področju. Med petnajstim in šestnajstim stoletjem v mestu nastanejo banke, menjalnice in obrtne delavnice. Utrip takratnega mestnega dogajanja so popestrili Slovenci, z mojstrskimi veščinami solinarstva, ribištva in kmetijstva. Iz tega obdobja izhaja tudi rivalstvo s Trstom, Koper je imel takrat prednost zaradi lege na otoku in odličnega obrambnega sistema. Ta je mesto varoval predvsem v času tujih upadov, ki so prizadeli koprsko zaledje. Posledično pa so vpadi zmanjšali trgovinsko dejavnost predvsem s Kranjsko, mesto je prizadela kuga, število prebivalstva je z osem tisoč upadlo na manj kot dva tisoč. Opomoglo si je s prodajo vina, olja ter trgovanjem soli. Sredi sedemnajstega stoletja je število prebivalcev naraslo preko na štiri tisoč, v sedemnajstem stoletju se zaključi tudi zlata doba mesta, predvsem z vidika uspešnega konkuriranja sosednjemu Trstu ter bolj oddaljeni Reki. Trst in Reka sta bili v tem obdobju razglašeni za svobodni pristaniški mesti, ob koncu osemnajstega stoletja je propadla Beneška republika, Avstro-Ogrska monarhija pa je prednost pri razvoju dala Trstu. Sredi devetnajstega stoletja ga je preko železnice povezala z prestolnico Dunajem. Koper je v tem obdobju začel pridobivati vlogo zaledja, z oskrbovalno vlogo. V mestu so živeli predvsem od solinarstva, ribištva in lokalnega ladjedelstva, v okolici pa od poljedelstva in živinoreje. V devetnajstem stoletju začne občutneje spreminjati podobo, najprej z rušenjem obzidja, nasipom in povezavo s kopnim. Na plitvinah okoli mesta nastanejo soline, ki so jih v dvajsetem stoletju opustili, zemljišče pa z namenom kmetijske dejavnosti izsušili.

Ob koncu druge svetovne vojne je bil osvobojen, iz mesta se izseli večina avtohtonega prebivalstva, ob podpisu Pariške mirovne pogodbe na podlagi Devinskega sporazuma Koper postane sedež cone B svobodnega tržaškega ozemlja. S podpisom londonskega memoranduma leta tisoč devetsto štiriinpetdeset postane politično in gospodarsko središče slovenske obale. S tem se pospeši razvoj, ob koncu petdesetih let minulega stoletja ga dodobra zaznamuje gradnja novega pristanišča. V ta namen so poglobili Škocjanski zatok, izkopan material pa uporabili pri nasipanju plitvin ob obali. To obdobje zaznamuje tudi priseljevanje iz slovenskega in jugoslovanskega zaledja spremenjena nacionalna in socialna kultura. Razvijati se je začelo šolstvo, kultura in zdravstvo, načelo dvojezičnosti pa je pripomoglo k vključevanje pripadnikov italijanske narodnosti v vse oblike življenja. Danes Koper šteje petindvajset tisoč prebivalcev, velja za največje mesto na Obali. Mestnemu vsakdanjiku daje značilnost submediteransko podnebje z dolgimi in vročimi poletji, milimi zimami ter pogostimi vetrovi, kot so maestral, jugo in burja. Zimske temperature so v povprečju nad nič stopinj Celzija, junija se v povprečju temperatura dvigne preko dvajset stopinj Celzija. Morje je najtoplejše avgusta, najhladnejše pa februarja. Z padavinami je bogati so jesenski meseci. Kulturna dediščina je priča zgodovine, trg Brolo kaže urbanizem beneških mest, Ribiški trg na zasnovo manjšega starodavnega pristanišča, središče pa je stičišče glavnih mestnih prometnic in velja za enega najlepših mestnih trgov na območju nekdanje Beneške republike. Številne palače v mestu kažejo na razvoj skozi zgodovino, ter pomembnost in značilnost svojega obdobja, predstavljajo jih Pretorska palača, palača Carli, palača Almerigogna, palača Almerigogna, palača Gravisi-Buttorai, palača Gravisi-Barbabianca, palača Belgramoni-Tacco in palača Brutti. Koper ima številne cerkve in sicer stolnica Marijinega vnebovzetja, cerkev sv. Bassa, cerkvica svetega Jakoba, krstilnica Janeza Krstnika.

 Med znamenitosti sodita Frančiškanska samostana svetega Frančiška in svete Klare, Da Pontejev vodnjak, Mestna vrata Muda, Loža in Fontico. Obiskovalcem je obisk omogočen preko cestne in pomorske povezave, kulturne in naravne znamenitosti obogatijo številne gastronomske in tradicionalne prireditve. Mesto Koper in okolico je moč spoznavati tudi na tematski poteh, ki so vsaka zase posebnost in doživetje brez konkurence. Doživeti jih je moč na kolesu ali peš. Kolesarske poti vodijo obiskovalce po deželi Refoška, po Kraškem robu, moč pa je izkusiti traso starodavne železniške proge Porečanka. Pešpoti vodijo na preko tisoč metrov visok razglednik Slavnik, ogled mediteranske vasi Hrastovlje, bolj znani po freskah v cerkvi svete Trojice, po poti narcis, med oljčniki in rujem, ter na številne druge zanimive, lepe in poučne lokacije na območju občine Koper. Koper najpomembnejše slovensko pristanišče.

ponedeljek, 25. april 2016

Tek pozimi, dobra motivacija

 Tek pozimi je dobra motivacija .

Vsaka človekova aktivnost ima z motivacijo neštete koristi. V osnovi je človek leno bitje, pravo nasprotje tega je tek pozimi. Motivacije nas vzpodbujajo k aktivnostim in z njimi povezanimi izboljšavami fizične kondicije, splošnega počutja ter drugih izboljšav, kater je moč občutiti. Psihična trdnost in fizična kondicija sta v sodobnem času iskani dobrini. Naše predvsem profesionalne aktivnosti zahtevajo vedno več tako fizičnega kot umskega napora. Zato je danes postala nuja in bo v prihodnosti vedno večja nuja biti dobro pripravljen tako fizično kot umsko. Za tek pozimi je značilno, da prinaša številne izzive in koristi. Z večanjem moči človek dobi tudi pomemben občutek o njihovem stanju, najbolj pomembno pa je spoznanje, kdaj moči primanjkuje oziroma so obremenitve prevelike. Ker je zima v mnogih primerih čas obolenj, je tek pozimi  aktivno soočanje s to negativno lastnostjo vsakdanjika. 




Aktivnost nam omogoča, da sistem obrambe telesa začne bolj intenzivno delovati, gibanje samo pa pospeši številne funkcije  v telesu. S tem danes lahko rešujemo številne nevarne vplive na zdravje in dobro počutje. Prehladna obolenja in druge v zimskih mesecih podobne težave z zdravjem najbolje rešimo z aktivnim pristopom. V preteklosti zaradi manjši obremenitev ta lastnost ni bila tako znana, čeprav so mnoge negativne vlive na zdravje poznali že pred stoletjem ali celo več kot pred stoletjem. Tudi tek pozimi  je bila manj znana aktivnost. Problem težav, katere lahko odpravlja, je v dejstvu, da se lahko prelevijo v bolezni. Posebna prednost, ki jo tek pozimi ima je, da se jim je mogoče izogniti, ker vemo, kdaj je nevarnost, obremenitev ali drug vpliv prevelik. Obstaja tudi druga možnost in sicer zdravila in druga podobna sredstva, vendar je potrebno pred vsakim jemanjem njihovo korist premisliti o tako pozitivih kot negativnih posledicah. 

Tek pozimi ni redkost, vsekakor pa še premalo ljudi pozna njegov pozitiven učinek.

sobota, 23. april 2016

Kajtanje, atraktiven šport



Kajtanje je zelo atraktiven šport .

Aktivnost izkorišča moč vetra za gibanje po različnih podlagah. Imamo kajtanje po vodi, snegu ter travnikih. Pri tem se uporablja različne pripomočke. Za kajtanje po vodi desko, po snegu smuči ali snežno desko, po kopnem z rolko ali drugim podobnim sredstvo. Osnova je kot rečeno moč vetra, ki daje ustrezno energijo. Pri tem ni čisto vseeno za kakšno moč vetra gre in kakšen veter nam nudi energijo. Vsem je verjetno jasno, da je najbolj koristna konstantna moč vetra. To pomeni, da imamo zagotovljeno konstanto pogonsko moč, ki ne nudi le možnost premikanja, ampak olajša ukvarjanje z drugimi aktivnostmi. 



Premočan veter je lahko nevaren, verjetno tudi ni potrebno omenjati, da imamo v Sloveniji področja z izredno močnimi vetrovi, ki zlahka dosegajo hitrosti preko sto kilometrov na uro, v izjemni primerih pa tudi preko dvesto kilometrov na uro. Kaj bi v tem primeru moč pomenila za kajtanje bolje, da niti ne razmišljamo. Premajhna moč vetra prav tako ni koristna, saj je upor prevelik, gibanje pa nima primerne hitrosti. Prav tako je neugoden veter, ki občasno piha, kasneje se umiri, nastopi brezvetrje, ter čez določen čas spet začne pihati. To je spet za kajtanje neuporaben veter. Idealno je, da veter piha s hitrostjo štiri metre na sekundo. Vodne, snežne ali kopne površin, na katerih se aktivnost izvaja vse skupaj popestri, zahteve pa poveča. Vodne površine imajo v povezavi z vetrom svoje značilnosti. Te najbolje poznajo vsi, ki so dnevno ali pogosto na morju. Izkušnje z vetrom potrebuje tudi kajtanje, saj le tako lahko varno izvajamo željene aktivnosti. Poznavanje vetrov in drugih razmer na vodni površini je pomembna osnova, ostalo je odvisno od opreme ter seveda sposobnosti.  Oprema je različna glede na namene in načine uporabe.

Kajtanje je zanimiv, naraven način gibanja po vodnih, snežnih in kopnih površinah.


torek, 19. april 2016

Salomon, korak do zdravega življenja

Salomon predstavlja dobro priložnost, da se življenjski slog uporabnika izboljša Športna oprema Salomon je za mnoge popolna garderoba vsakega človeka. Pogled nanjo govori o tem, da človeku ni vseeno za njegovo zdravje in dobro počutje. Salomon športna oprema mora biti seveda na eni strani pravilno izbrana, na drugi pa pravilno in redno uporabljena. Pravilno izbrana športna oprema najprej pomeni, da ustrezajo osebi preko tehničnih lastnosti.



Poleg tega pa so zelo pomembne športni aktivnosti primerne lastnosti. Te v veliki meri določajo uporabniško izkušnjo. Zato ne preseneča dejstvo, da Salomon posveča veliko pozornost individualnim in specifičnim potrebam. Pogled na ponudbo je več kot zgovoren. Dejstvo, da imamo Salomon opremo v garderobni omari še ne pomeni, da jo uporabljamo. O tem velikokrat govorijo že sledi obrabe, na katere so uporabniki velikokrat tudi ponosni. Kdor opremo manj uporablja, sledi ne more pokazati. Kar pomeni, predvsem minus za njegovo zdravje in dobro počutje. Salomon uporabniki na drugi strani vedo, da so za njimi številne vadbe ali tekmovanja, predvsem pa je njihovo zdravstveno stanje in počutje bistveno boljše prav na račun uporabe športne opreme. Pravilna uporaba se začne z nakupom. Osebi prilagojen nakup se začne z lastnostmi, ki jih potrebuje, temeljijo pa na namenu uporabe. Pri lastnostih pomagajo osebne izkušnje, pri novosti pa mešanica lastnega razmišljanja in kakovostnih tujih informacij. Osebne izkušnje nam govorijo katera Salomon športna oprema je bila najboljša, ter katera potrebuje izboljšave. Lastno razmišljanje je lahko zelo preprosto, pa bo učinkovito. Pomembno je, da se zavedajo svojih omejitev in preko njih ne presegamo. Ker bomo s tem zgolj sami sebi škodili.

Tako lahko z razumevanjem osnov izdelka, materiala, pogojev uporabe in podobnega spoznali, kaj je za nas primerno in kaj ne. Osnove izdelka so vse njegove lastnosti, pri športni opremi so mnoge lastnosti drugačne. Salomon je zagotovilo za dobre uporabniške izkušnje v prihodnosti.

ponedeljek, 18. april 2016

Segmentacija uporabnikov na spletu, prinaša številne koristi

Segmentacija uporabnikov na spletu prinaša številne poslovne koristi . V sodobnem vsakdanjiku segmentacija uporabnikov na spletu pridobiva na pomenu in veljavi. Splet je postal domena vse več oseb v vse večjem odstotku njihovih aktivnosti. V preteklosti je bil splet predvsem namenjen zabavnim temam, razvedrilu in podobnemu, danes postaja bistveno bolj napreden in sofisticiran. Na splet se je preselilo nešteto aktivnosti, ki so bistveno bolj zahtevna in resna, kot zabava.



Pomisliti velja samo raznovrstnost uporabe spleta. Segmentacija uporabnikov na spletu prepoznava, da na spletu danes plačujemo, kupujemo, prejemamo uradne informacije, se učimo, delamo analize in počnemo vse kaj drugega kot zabavni program. Z razvejanim načinom uporabe, ki je hkrati od osebe do osebe zelo različen, se spreminja tudi aktivnost vsega, kar omenjeno omogoča. Za uspešno omogočanje takšnih aktivnosti je potrebna segmentacija uporabnikov na spletu. Kako raznovrstna je uporaba lahko izvemo na podlagi lastnih izkušenj ter izkušenj drugih oseb, ki so nam znane ter poznamo njihov način uporabe spleta. Uporaba spleta je načeloma lahko še vedno namenjena zgolj zabavi in sprostitvi, vendar je to domena predvsem mlajših in odraščajočih generacij. Njihovi starši korak stran uporabljajo splet z namenom čisto drugačne sorte. Plačujejo storitve, kupujejo izdelke, prodajajo lastnino, prejemajo informacije, ki so povezane z osebnim ali družinskim življenjem ter počnejo marsikaj drugega. Veliko podobnega počnejo tudi drugi uporabniki, le da so razlike v področjih, spletnih straneh in v drugih podrobnosti.

Če želi splet postajati vedno bolj uporaben mora segmentacija uporabnikov na spletu prepoznati različne vzorce dostopa, uporabe in druge lastnosti spletne aktivnosti. Z njimi lahko oblikujejo zainteresirani svoje aktivnosti na ta način, da bo uporabniška izkušnja spletnih uporabnikov boljša in bolj kakovostna. Kako se spreminja kakovost lahko prepoznamo sami, dovolj je, da smo vsaj v osnovi pismeni in razgledani uporabniki spleta. Tako segmentacija uporabnikov na spletu tudi manjšim območjem omogoča pridobiti prepoznano uporabniško izkušnjo. Segmentacija uporabnikov na spletu slednje izvede na dostopen in enostaven način.

http://www.red-orbit.si/blog/inorbit15-simon-belak-odkrivanje-segmentov-iz-podatkov

sobota, 16. april 2016

Klop mnogim spremeni življenje

Klop je mnogim osebam spremenil kakovost življenja . Zato mora biti klop vzet resno. Število primerov, ki občutijo težje oblike okužbe ni zanemarljivo, zato moramo resno vzeti na znanje vse možnosti zaščite in preventive predvsem vsi, ki se veliko gibljemo v naravi z namenom izvajanja profesionalnih ali prostočasnih aktivnosti.



Predvsem povsod tam, kjer ima klop najboljše življenjske pogoje. Najbolj ustrezni pogoji so tisti, ki imajo visoko vlago, ustrezno skrivališče, ter možnost dostopa do žrtve. Vlago prinašajo predvsem travniki in gozdovi, površine ob vodnih virih in podobna naravna okolja. Skrivališča najde klop na mestih, ki mu omogočajo zaščito pred naravnimi sovražniki, hkrati pa mora to mesto nuditi idealno izhodišče za prehod na žrtev. Pogosto ga najdemo na spodnji strani listov, kar pomeni mesto, ki mu nudi skrivališče pred naravnimi sovražniki, saj je tam zanje praktično neviden. Na drugi strani pa klop pod listi čaka na žrtev, na katerega se na najbolj primeren način spusti in si na njem najde najbolj primerno mesto ugriza. Pri tem je izbirčen in ne ugrizne kjerkoli. Klop predno ugrizne žrtev pleza po površini njenega telesa, ter išče mesto, ki je hkrati mehko in enostavno za dostop do krvi, hkrati pa bogat vir te življenjsko pomembne tekočine. Poleg listov se velikokrat povzpne na travne bilke ali podobna mesta, kjer ima najboljši življenjski prostor . Ob tem se je potrebno zavedati, da urbano okolje zanj ni tuj življenjski prostor. Dovolj je, da ta prostor nudi dovolj visoko vlago, skrivališče , žrtev v urbanem okolju pa ima na pretek.

 Zaščita je zato priporočljiva povsod tam, kjer njemu ugodne življenjske pogoje zaznamo. Nudijo jo razna razpršila ter gladka obleka in obutev svetlih barv. Gladka obleka in obutev onemogočajo oprijem, svetla barva pa omogoča, da ga hitro opazimo ter učinkovito odstranimo. Klop biva v okoljih, ki mu nudijo ustrezne življenjske pogoje.

http://www.sos-klop.si/klopi

četrtek, 14. april 2016

Prosta delovna mesta, ponujena prihodnost

Prosta delovna mesta so možna boljša prihodnost . V vsake okolju so prosta delovna mesta, pomemben kazalnik njegove uspešnosti. Uspešna družba je tista, ki ima majhen odstotek nezaposlenega prebivalstva. Uspešnost prosta delovna mesta izkazuje preko niza lastnosti. Osnovne lastnosti, katere prosta delovna mesta imajo so nudenje zaposlitvenih priložnosti, zaznamuje pa področje zaposlovanja in kažejo na uspešnost družbe.



Največkrat za zaposlitve skrbi določena ustanova, ki velja za osrednjo informacijsko točko brezposelnih oseb. Preko nje dobijo kandidati informacijo o ponujenih prostih delovnih mestih ter številne druge koristi na področju zaposlovanja. Informacije, ki jih nudi so kakovostne. V prvi vrsti zaradi osrednje vloge. Posledično lahko govorimo o najbolj obsežnih informacijah. Poleg obsežnosti je pomembna tudi dolgotrajna prisotnost. S tem imamo vpogled v področje zaposlovanja na daljši rok. Kar lahko služi kot podlaga, za razne ocene, na podlagi njih pa se lahko oblikuje tako osebne, kot tudi širše družbeno koristne aktivnosti. Osebam, ki so brezposelne ali iščejo drugo delovno mesto, lahko prosta delovna mesta nudijo kakovostno spremembo. Nakazuje jih seznam aktualnih možnosti na trgu dela, zainteresirani lahko dobijo razne nasvete ter druge oblike pomoči s področja zaposlovanja. S tem lahko lažje vzpostavijo stik z potencialnim delodajalcem, izvejo kakšne so aktualne možnosti na trgu, pomagajo si lahko pri iskanju ter pridobivanju vseh drugih koristnih informacij in koristi s področja zaposlovanja. Ker veljajo prosta delovna mesta za priložnost to pomeni, da ima posamezen kandidat določene tako možnosti kot omejitve.

Na podlagi njih oblikuje koristne aktivnosti, ki so bodisi informacijskega značaja, lahko pa služijo tudi v druge namene. Preko informacij, ki jih oblikuje in pridobi ima koristi tako področje aktualnega zaposlovanja kot tudi v drugih primerih. Zavedati se predvsem velja, da je konkurenca na trgu dela od nekdaj prisotna in bo prisotna tudi v prihodnosti. Prosta delovna mesta so priložnosti, ki na trgu dela lahko nudijo kandidatom karierno prihodnost.

Tečajnica ljubljanske borze, naloži, vnovči, počakaj

Tečajnica ljubljanske borze ponuja investicijske možnosti . Mnogim je tečajnica ljubljanske borze neznana stvar, nekateri o njenih priložnosti niti ne razmišljaj. Ker predvsem ne vedo, da lahko prinaša dobre poslovne odločitve ter nagrajuje investitorje. Kdor se z borznim investiranjem ukvarja več časa ve, da je tečajnica ljubljanske borze osnova za vse odločitve in dejanja. Odločitve in dejanja so lahko mnoga, v osnovi pa tri.



Naložbenik kot prvo lahko ima ali nima delnice v svojem osebnem portfelju. V primeru, da ima delnice, lahko tečajnica ljubljanske borze pomeni priložnost, za prodajo obstoječih ali njihovo nadaljnjo hrambo, ter nenazadnje možnost nakupa novih delnic. Te so lahko delnice iste delniške družbe, lahko pa so delnice druge delniške družbe. Investitor, ki nima delnic v svojem portfelju, lahko kupi delnice ali počaka z nakupom. Vse seveda odvisno od tega, kaj mu tečajnica ljubljanske borze nalaga v danem trenutku. Za dobro odločitev je potrebno predvsem razumeti čim širšo sliko. Toliko bolj, kolikor bolj tvegano odločitev bo sprejel. Predvsem to velja za poteze, ki jih izvaja bolj ali manj samostojno, ter v nasprotju z ostalimi investitorji ali so na kakšen drug način bolj tvegane. Tvegane naložbe so velikokrat tudi bolj donosne oziroma imajo večji potencial donosa. Tega prikazuje enostavna logika, na kateri temelji vsa ekonomija. Vsaka dobrina na trgu ima svojo vrednost, večjo ali manjšo glede na svojo redkost ter v skladu z povpraševanjem. Večje povpraševanje lahko nanjo vpliva različno. Vse zakonitosti takšne sorte ima tudi tečajnica ljubljanske borze.

Objavlja se vsak trgovalni dan, ob njegovem zaključku pa lahko zainteresirani na tečajnici vidijo, kako se je z določeno delnico ali drugim vrednostnim papirjem, ki kotira na borzi trgovalo v primerjavi s preteklostjo. Cena je lahko narasla, lahko je ostala nespremenjena ali se je znižala. Podobno velja za povpraševanje. Tečajnica ljubljanske borze prikazuje razpoloženje ponudbe in povpraševanja na določen trgovalni dan.

http://www.alta.si/tecajnica_ljubljanske_borze

sreda, 13. april 2016

Smučanje Švica, elitne počitnice

Smučanje Švica so elitne počitnice . Elitne počitnice smučanje Švica so posebnost, ki si jo velja privoščiti vsaj enkrat v življenju. Izkušnje z njimi so mnogim spremenile pogled na svet in vse, kar jih v življenju pomembnega obdaja. V nasprotju s splošnim prepričanjem smučanje Švica ni nedostopno. Na drugi strani pa investicija pomeni, da dobimo vse storitve na bistveno višjem nivoju.



Kdor te storitve izkusi, mu smučanje Švica ne predstavlja ovir v prihodnosti. Ne pomeni jim zgolj odlične turistične, gostinske in druge ponudbe, ampak je to tudi elitna družba. Mnoge osebe, ki jih pri takšnih počitnicah naključno in nevsiljivo spoznamo so ljudje, kateri so v življenju uspeli. Zato je njihovo razmišljanje v vsakdanjih pogovornih temah zanimiva izkušnja. Njihov pogled preko znanja in izkušenj seže na področja, ki si jih sami težko predstavljamo. Zato so zanimiv sogovornik. Smučanje Švica nam zato nudi vstopnico v krog uspešnih posameznikov. Vse ostalo pa je eliti primerno na vrhunskem nivoju. Od vsega kar pričakujemo na smučiščih, kot izven njih. Smučanje Švica pomeni urejene in varne proge, smučanje samo pa velikokrat v razredu brez konkurence. O čemer govorijo nekatera preprosta dejstva, ki izvirajo iz lastnosti smučišč in smuke na njih. Smučišča tako, kot dežela, ležijo sredi Alp. In to ne v katerem koli delu Alp, ampak v predelu, kjer se gorski vršaci dvignejo najvišje v nebo. Razvajane se nadaljuje izven smučišč, v smučarskih središčih se vedno dogaja, eliti primerno na vrhunskem nivoju. Kar pomeni, da cenenosti ne bomo srečali, doživetja pa bodo na drugi strani na kratko vrhunska.

Od vseh gostinskih, turističnih storitev preko zabave in razvedrila. Mnogi z izkušnjo doživetega v Švici, največkrat v prihodnosti ne iščejo alternativ. Vedo, da je mogoče dobiti zgolj z ponovitvijo. Spremembe pa so mogoče, saj dežela ponuja več različnih smučarskih lokacij in s tem različnih izkušenj. Smučanje Švica so počitnice z odliko.

ponedeljek, 11. april 2016

Ischgl, za najbolj pogumne

Ischgl je raj za smučarsko navdušenje . Smučanje za najboljše navdušenje pomeni, da je vse storitve značilna visoka kakovost . Ischgl je tipičen primer visoke smučarske kakovosti. Zato so mnogi kakovosti ustrezno leto za letom pripravljeni izbirati isti cilj počitnic. Podati na cilj, za njih pomeni korak do uresničitve vseh pričakovanj.



 Ischgl je v zimskem času kot prvo zanimiv zaradi izjemnega smučanja. Najbolj smučarjem ustrezajo smučarske strmine južno od mesta za gorami, seveda pa je to zgolj del možnosti. Območje smučanja velja za globalno eno največjih. Skupno imajo na voljo preko dvesto kilometrov prog, med katerimi nudi največ možnosti rdeča, sledijo modra in črna. Številno in prostrano ponudbo Ischgl lahko uvrščamo med posebno, namenjeno vsem, ki imajo radi izzive ter radi smučajo z razgledi na prostran obzorja. Izbira je zato pogosta pri vseh, ki želijo okusiti čim več smučišč ter se raje kot z informacijami, soočijo na smučeh z vsemi lastnostmi izjemnega smučanja. Ischgl veliko ljudi obišče, z namenom izkusiti izjemen spust z veliko višinsko razliko. Nove izkušnje so s tem zagotovljene in dobrodošle. Dodatno je mogoče izkusiti tek na smučeh, sankanje, ter mnogo drugega . Dogajanje zunaj je mogoče popestriti tudi z koncerti ter raznimi drugimi dogodki, možno pa se je tudi razvajati v savnah, se sproščat ob masaži ali se namakat v bazenu. o izkoriščali. Koncerti in dogodki sodijo med globalno odmevne, zato ne preseneča dejstvo, da mnogi Ischgl obiščejo z namenom dvojnega doživetja. Obisk koncerta ali drugega dogodka združijo s počitnicami ter vsemi pripadajočimi aktivnostmi, ki so ji sami izbrali.

Vse danosti popestri slikovita narava ter odličnost storitve na praktično vsakem koraku. Zaradi vseh odličnosti je potrebno računati z velikim zanimanjem. Kar se nam zdi odlično je tudi ostalim, zato se velja ob obisku pozanimati za možnosti bivanja v prihodnosti. Ischgl je smučišč globalnega formata, tako z vidika smučanja kot vsega dogajanja izven prog.

http://skifun.si/avstrija/ischgl/

četrtek, 7. april 2016

Zavarovalnica, varnost in likvidnost

Zavarovalnica nudi možnost zavarovanja premoženja in oseb preko različni zavarovalniških produktov. Njena uspešnost je zelo pomembna za zavarovalnica, saj lahko s tem zagotavlja s pogodbo dane zaveze. Uspešnost poslovanja in uresničevanja pravic zavarovanih oseb je moč prepoznati na različne načine. V osnovi je zavarovalnica uspešna takrat, ko ustvarja dobiček in preko tega omogoča zagotavljanje vseh svojih dolžnostih zapisanih v zavarovalni pogodbi. Za zavarovanca pa je je najbolj pomembno, da je varna in likvidna.



Kriterije oblikujemo na podlagi osebnih izkušenj s podobno ponudbo iz preteklosti ter vsega, kar se nam v aktualnem času ponuja v okolici. Z varnostjo ima zavarovanec zagotovljeno, da bo z izpolnjevanjem svojih dolžnosti prejel obljubljene koristi oziroma pravice. S tem namenom je tudi sprejel odločitev, pri tem se je zanesel pravice, ki jih je obljubila zavarovalnica. Ponudnik mu je na drugi strani to z pogodbo uradno obljubil in se s tem zavezal k izpolnjevanju svojih obveznosti. Likvidnost pa pomen, prav to. Zagotavlja jo ponudni, oseba, ki je sklenila pogodbo, pa določila iz nje hitro in učinkovito pretvori v želje izražene s sklenitvijo. Zavarovalnica to zagotavlja preko svojega uspešnega poslovanja, pri čemer je pomembna donosnost . Uresničuje jo v prvi vrsti z upoštevanjem načel dobrega gospodarja, ki so obsežen zalogaj pisanih in nepisanih pravil. Njena dobra poslovna praksa je pomembna predvsem pri odločanju za katerega ponudnika se bo zavarovanec odločil v primeru prvega zavarovanja ter v primeru odločitve za podaljšanju zavarovanja. Za zavarovanca je najpomembnejše, da predvsem dobi največ za vplačano premijo.

 Ker ima zavarovalnica različne načine, pogoje in druge lastnosti poslovanja, nudi zavarovancu temu primerno zelo različne učinke sklenjene pogodbe. Od nastanka nezgodnega primera do poplačila nastale škode obstaja cela vrsta aktivnosti, ki so lahko za zavarovanca bolj ali manj ugodne. Za večino je najbolj pomembno, da se nastali primer zavarovalnica hitro in kakovostno obravnava, ter izpolni zahteve, ki so bile ob oblikovanje pogodbe dane.

nedelja, 3. april 2016

Vzajemni skladi investicije in učinki

Vzajemni skladi so dobre investicije . Vzajemni skladi so naložba, ki lahko omogoča uresničevanje različnih ciljev. Naložbenik cilje določi skladno s svojimi željami, pričakovanji ter lastnimi znanjem upravljanja sredstev. Modrost dobrega donosa je načeloma v čim večjem donosu. To pomeni, da vzajemni skladi ali izbrana druga naložba prinese več kot je bilo vloženega na začetku trajanja investicije. Ima pa vsak donos tudi svoje zahteve. Pomembno je zavedanje količine. Večja kot je količina, večji je donos, vendar hkrati tudi tveganje.



To lahko vzajemni skladi učinkovito ublažijo, poleg drugih možnosti. Donos pa lahko tudi hkrati različno razumemo. Statistično lahko, preko vseh donosov na trgu, donos ocenimo kot povprečen, nadpovprečen ali podpovprečen. Vsi si seveda želimo nadpovprečnega, zadovoljni smo že z povprečnim. Vsekakor pa tudi podpovprečen ni tragedija. Saj gre kljub temu za donos. Kar pomeni, da smo iz vložene višine vplačila ustvarili več sredstev. Poleg tega se velja zavedati, da učinek prinese višina vplačila. Večja kot je večji učinek prinese ob ustreznem donosu. Investitor, ki ga vzajemni skladi ali druga opcija zanima, pa se mora zavedati, da višina vplačila pomeni tudi drugačne učinke. Višina vplačila je glede na prihodke, odhodke, prihranke in premoženje lahko bolj ali manj obremenjujoča za investitorja. Tako pred začetkom trajanja investicije, med trajanjem ter ob dospetju. Pri določanju višine vplačila je zato potrebno razmisliti predvsem o posledicah, ki lahko vplivajo na kakovost življenja.

V primeru, da so ti vplivi preveliki velja višino investicije prilagoditi. Vzajemni skladi so pri prilagodljivosti zelo dobra možnost , ki jo velikokrat najdemo pri izbranem ponudniku. Vsak ponudnik se zaveda, da je njegova ponudba dobra skladno z njegovim prilagajanjem. Vsak investitor ima svoje želje, kar pomeni, da se jim mora prilagoditi. V nasprotnem primeru obstaja možnost, da bo izbral njegovim željam boljšo opcijo na trgu. Vzajemni skladi se lahko prilagajajo številnim željam in zahtevam naložbenika.