petek, 16. december 2016
Tek pozimi, kurjenje maščob
Tek pozimi je odličen za kurjenje maščob ter razvijanje žilavosti, vztrajnosti in trdnosti. V hladnem vremenu človek izdatneje črpa energijo, potrebuje jo za vzdrževanje optimalne telesne temperature. Dodatno tek pozimi zahteva svoj davek na energiji, kar dodatno pospeši črpanje odvečnih maščob. V zimskem času se temperature pogosto gibljejo okrog ničle. Pri tej temperaturi se v primerjavi z temperaturo v poletnem času poraba energije poveča za približno tretjino. Kar pomeni temu primerno večjo količino pokurjenih maščob. Zato je tek pozimi več kot odličen za vse, ki jih muči prevelika telesna teža ali prevelik trebuh. V veliko primerih se z odvečnimi kilogrami in ne idealno telesno postavo začnemo ubadati po novem letu. Takrat si marsikaj obljubimo ter delamo načrte. Vendar ponuja tek pozimi izboljšanje te navade. Začnemo ga lahko že v jesenskih mesecih, ko je zunaj še razmeroma prijetno toplo. Temperature sicer niso takšne, kot v poletnih mesecih. Vendar so bolj prijetne v primerjavi z zimskimi temperaturami. Začeti jeseni je pametno, ker bomo z tek pozimi bolje pripravljeni. Organizem in telo se navadi na nižjo temperaturo postopoma, zato ima čas izvesti ustrezne spremembe in prilagoditve. Veliko bolje, kot začeti tek pozimi po novem letu. Takrat so temperature nižje, telo pa nima razvitih obrambnih sposobnosti. Če ne gre drugače, lahko začnemo sredi dneva ali v času najvišjih temperatur zimskega dne. Dodatno nam pomaga izbrati ustrezne izpostavljene lege proge za tek, kjer nas bo ogrelo zimsko sonce. S tem se poveča tudi aktivnost možganov in sicer preko boljšega razpoloženja. Človeku se izboljša optimizem, ki ga resno načenjajo turobni, sivi in megleni dnevi. Za začetek lahko izberemo izlet v s sončnimi žarki bolj radodarne dele naše dežele, prve tekaške korake pa naredimo med sprehodom v naravi ter tako organizem prebudimo iz zaspanega zimskega ritma. Tek pozimi je idealna rešitev za številne težave povezane z časom med jesenjo in pomladjo.
Tukaj
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar