ponedeljek, 1. september 2014

Potrebujete spletno stran?

Kako se lotiti izdelave spletne strani? Naj to delo opravim sam ali pa ga naj raje prepustim komu drugemu? Ima moj prijatelj, ki včasih popoldne malo programira, dovolj znanja, da bo naredil res dobro spletno stran ali naj za to raje plačam komu drugemu? Naj plačam komu na roko ali naj raje za to najamem podjetje, ki se ukvarja samo s tem? Koliko sploh stane izdelava spletne strani?

Vse to so vprašanja, ki se postavljajo prav vsakemu človeku, ki potrebuje svojo prvo spletno stran. Imeti spletno stran je danes nekaj popolnoma samoumevnega, žal pa nikakor ni tako samoumevno, da bi bile vse spletne strani narejene kvalitetno in tako, kot je treba. Vse prevečkrat je namreč izdelava spletnih strani prepuščena amaterjem ali ljubiteljem, ki ne obvladajo vseh veščin spletnega posla, zato so nekatere stvari narejene samo na pol, spletna stran nima urejene SEO optimizacije, zato jo iskalniki in s tem tudi obiskovalci težje najdejo, ima preveč balasta, zaradi katerega deluje zelo počasi, in še bi lahko naštevali.

Izdelava spletne strani je sicer res nekaj, česar se otroci učijo že v osnovni šoli in marsikateremu od njih gre vse skupaj tudi precej dobro od rok, kljub temu pa gre v tem primeru le za čisto preproste strani, na katerih je zelo malo vsebine in dodatkov, takšne spletne strani pa tudi ne potrebujejo preveč zahtevnega oblikovanja. Vedeti morate namreč, da vaš sosed ali prijatelj morda res zna programirati in izdelati spletno stran, ne zna pa jo oblikovati, saj se tega ni učil, oziroma bo ta del opravil slabo, enako pa velja za oblikovalce, ki znajo tudi nekoliko programirati.
Prav zato, ker je izdelava spletne strani kompleksen proces, pri katerem bi morala poleg naročnika sodelovati še vsaj programer in oblikovalec, če že ne tudi pisec vsebin, strokovnjak za SEO optimizacijo in strokovnjak za marketing, je bolje, da se tega ne lotevate sami, ampak da delo prepustite profesionalcem, ki so naredili že ogromno spletnih strani. Ogledate si jih lahko v njihovih portfolijih in ugotovite, kaj bi vam bilo všeč in kaj ne.

Marsikdo si misli, da je profesionalna izdelava spletne strani zanj predraga, zato jo skuša narediti sam ali pa s pomočjo koga drugega, ne zaveda pa se, da je čas še kako dragocen, saj bi ga lahko porabil za iskanje strank, izboljšanje poslovanja oziroma za služenje denarja. Ne le zato, ker je čas denar, ampak tudi zato, ker vam prijatelj, znanec ali nekdo, ki mu boste plačali na roko, za svoje delo ne bo nudil nobene garancije ali možnosti vračila denarja, je bolje, da izdelavo spletne strani prepustite strokovnjakom, ki jim lahko zaupate. Svoje delo bodo opravili tako, kot je treba, vi pa boste dobili spletno stran, s katero ne boste imeli nobenih težav, ki bo delovala tako, kot mora, in s katero boste zares zadovoljni.  

Več si preberite tukaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar