četrtek, 5. junij 2014

Srčno popuščanje je srčna bolezen

Srčno popuščanje spada med bolezni srca. Prepozna se ga kot nesposobnost prečrpavanja ustrezne količine krvi. Ustrezna količina krvi je tista količina krvi, katera je optimalna za delovanje in oskrbo organizma. Vzroki za srčno popuščanje so različni.

Med najpogostejše vzroke za srčno popuščanje prištevamo nepravilno jemanje zdravil , razne virusne in bakterijske okužbe, slabokrvnost. Srčno popuščanje ima včasih za vzrok človekovo prekomerno doziranje tekočin. Prekomerno količino tekočin srce ne more prečrpati, kar ima za vzrok srčno popuščanje. Srčno popuščanje se odraža v težki sapi, zatekanju nog in jeter in drugih znakih na človeškem telesu ali njegovem delovanju. Srčno popuščanje se odkriva na podlagi zdravniškega pregleda, ob katerem zdravnik bolnika sprašuje po počutju, bolečinah in drugih nepravilnostih. Da lahko bolje razišče srčno popuščanje ima zdravnik na voljo več možnosti. Ugotavljanje srčnega popuščanja zdravnik lahko odkriva z : elektrokardiogramom, ki ga večina bolj pozna po krticah EKG, uporabna je tudi rentgenska slika srca in pljuč, ne nazadnje pa natriuretični peptidi. Za objektivno potrditev je potreben ultrazvok srca. Redkeje se za potrditev uporablja invazivno slikanje prekata ali nuklearno slikanje srčne mišice. Zdravila za srčno popuščanje lahko omilijo ali odstranijo težave.

Nekatera zdravila za srčno popuščanje delujejo tako, da preprečujejo napredovanje bolezni in posledično smrt. Težave, kot posledice srčnega popuščanja se omili z zdravili, ki pospešujejo odvajanje vode ter zdravili, ki olajšajo težko sape. Napredovanje bolezni preprečujejo z zdravili, ki delujejo tako da zavrejo škodljive nevrohormone. Bolnike,ki imajo neskladno krčljivost srčnih prekatov, lahko pozdravijo z vstavitvijo posebnih srčnih spodbujevalnikov . Srčno popuščanje lahko povzročijo vse bolezni srca. Med najpogostejše vzroke štejemo zvišan krvi tlak ali zoženje koronarnih bolezni srca. Zaradi zoženja koronarnih arterij srčna mišica ni oskrbovana z optimalno količino krvi. Med vzroke štejemo tudi bolezni srčnih zaklopk, virusna obolenja srčne mišice. Srčno popuščanje je lahko tudi posledica prirojenih napak, ki se kažejo kot razširjeno, zadebeljeno ali togo srce.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/srce_in_zile/30/pesanje_srca_ali_srcno_popuscanje/

Ni komentarjev:

Objavite komentar