nedelja, 22. junij 2014

Smučanje slovenski nacionalni šport

Smučanje je slovenski nacionalni šport. Priljubljenost, ki ga smučanje v Sloveniji ima gre pripisati več vzrokom. Smučanje je v Sloveniji bila nuja za preživetje v vseh pokrajinah, ki so pozimi prekrite s snežno odejo. V tem pogledu Slovenija smučanje pozna toliko časa kot vse ostale evropske dežele, ki so pozimi prekrite s snežno odejo. Smučanje je posebej značilno za nekatere predele Slovenije.

Znano območje, kjer so smučanje poznali že davno v preteklosti so Bloke. S snegom bogata dežela je v zimskih mesecih ljudem onemogočala gibanje z sredstvi, ki so za uporabo koristna v delih leta, ko ni snežne odeje. Na ta način je želja po zimskem gibanju od človeka zahtevala nekaj iznajdljivosti in uporabe pameti ter vsega, kar je bilo potrebno za izdelavo smuči in vsega, kar smučanje potrebuje. Smučanje je zato v Sloveniji prisotno praktično toliko časa, kolikor je stara želja prednikov po gibanju v snegu. Z gotovostjo lahko trdimo, da je smučanje v Sloveniji še bistveno starejše, kot o tem pričajo starodavni dokumenti in najdbe.

Poleg iznajdljivost na domačih tleh je k razvoju pripomogla takratna razvejanost poti in povezanost z ostalimi deželami, ki so bogate s snežno odejo v zimskih mesecih. V Sloveniji imamo dežele, ki so znane po delavskih in drugih migracijah ljudi za krajše ali daljše obdobje. Z gozdom bogate dežele in dovolj dobro plačilo je pognalo s trebuhom za kruhom prebivalce mnogih slovenskih pokrajin, ki so imele v prebivalce, kateri so bili v gozdu vešči vseh opravil. Tako so ob povratku v domače kraje s seboj prinesli tudi smuči in vso pripadajočo opremo ter tehniko gibanja z njimi. Na drugi strani so v Slovenijo smučanje prinesli prišleki iz tujih dežel. Tudi njihove migracije so potekale v skladu z iskanjem boljših življenjskih pogojev. Na ta način so smučanje in vse kar sodi zraven prinesli v naše dežele.

http://www.skifun.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar