nedelja, 22. junij 2014

Smučanje slovenski nacionalni šport

Smučanje je slovenski nacionalni šport. Priljubljenost, ki ga smučanje v Sloveniji ima gre pripisati več vzrokom. Smučanje je v Sloveniji bila nuja za preživetje v vseh pokrajinah, ki so pozimi prekrite s snežno odejo. V tem pogledu Slovenija smučanje pozna toliko časa kot vse ostale evropske dežele, ki so pozimi prekrite s snežno odejo. Smučanje je posebej značilno za nekatere predele Slovenije.

Znano območje, kjer so smučanje poznali že davno v preteklosti so Bloke. S snegom bogata dežela je v zimskih mesecih ljudem onemogočala gibanje z sredstvi, ki so za uporabo koristna v delih leta, ko ni snežne odeje. Na ta način je želja po zimskem gibanju od človeka zahtevala nekaj iznajdljivosti in uporabe pameti ter vsega, kar je bilo potrebno za izdelavo smuči in vsega, kar smučanje potrebuje. Smučanje je zato v Sloveniji prisotno praktično toliko časa, kolikor je stara želja prednikov po gibanju v snegu. Z gotovostjo lahko trdimo, da je smučanje v Sloveniji še bistveno starejše, kot o tem pričajo starodavni dokumenti in najdbe.

Poleg iznajdljivost na domačih tleh je k razvoju pripomogla takratna razvejanost poti in povezanost z ostalimi deželami, ki so bogate s snežno odejo v zimskih mesecih. V Sloveniji imamo dežele, ki so znane po delavskih in drugih migracijah ljudi za krajše ali daljše obdobje. Z gozdom bogate dežele in dovolj dobro plačilo je pognalo s trebuhom za kruhom prebivalce mnogih slovenskih pokrajin, ki so imele v prebivalce, kateri so bili v gozdu vešči vseh opravil. Tako so ob povratku v domače kraje s seboj prinesli tudi smuči in vso pripadajočo opremo ter tehniko gibanja z njimi. Na drugi strani so v Slovenijo smučanje prinesli prišleki iz tujih dežel. Tudi njihove migracije so potekale v skladu z iskanjem boljših življenjskih pogojev. Na ta način so smučanje in vse kar sodi zraven prinesli v naše dežele.

http://www.skifun.si/

četrtek, 5. junij 2014

čevlji za vse okuse

Čevlji spadajo med obutev. Obutev je za človeka ena najosnovnejših pritiklin, brez katerih si sedanjika ne bi morali predstavljati.

Kljub temu da čevlji kot obuvalo s trdnejšim podplatom sodijo na praktično nogo, še vedno najdemo ljudi, ki temu nasprotujejo. Zagovorniki nasprotovanja so predvsem uporabniki drugačne obutve, ki predvsem prisegajo na druge lastnosti. Največkrat kot vzrok naštejejo, da so čevlji bodisi premalo udobna obutev, bodisi premalo zdrava obutev. Ti dve nasprotji imajo svoj prav predvsem pri ljudeh, ki obutev nosijo preko večjega dela dneva. Pri udobnem gre predvsem za to, da se bolečine, ki pri nošnji nastanejo, ublažijo z bolj udobno obutev.

Tisti, ki jim čevlji ne ustrezajo zaradi zdravja pa imajo predvsem posebne zahteve . Čevlji se med kupci različno ocenjujejo in posledično različno izbirajo. Temu različnemu okusu in želenih lastnostih se proizvajalci v največji možni meri prilagajajo. V vsakem primeru je za dobro informacijo o mnenju kupcev zainteresiran razvojni oddelek proizvajalca. Svojo besedo pri tako razvoju kot upoštevanju mnenja kupcev ima tudi tržni oddelek in konec koncev tudi lastnik. Skupaj lahko ugotovijo: čevlji so najprimernejši tako za kupce kot proizvajalce. čevlji, ki gredo od razvojnega oddelka v serijsko proizvodnjo so največkrat dober kompromis med vsemi udeleženci pri nastanku novega čevlja. Pri tem je potrebno razumeti, da je dobro obuvalo za vse udeležence tisto, ki v največji možni meri zadovolji vse udeležence. Ob tem se je potrebno zavedati, da so pri takšnem kompromisu potrebne tudi žrtve in se nekatere lastnosti lahko tudi črtajo. Pretirana cena materiala in kakovost, ki se na trgu ne mora prodati je za podjetje izguba. Kar pa si noben proizvajalec noče. Na drugi strani slabo kakovost s pretirano ceno težko ponudiš kupcem in čakaš na uspeh. Izjema, ki ne pozna kompromisov so individualni čevlji izdelani pri čevljarskem mojstru, kateri čevelj izdela po največji možni meri lastnosti prilagojeni kupcu.

Preglejte ponudbo čevljev tukaj

Srčno popuščanje je srčna bolezen

Srčno popuščanje spada med bolezni srca. Prepozna se ga kot nesposobnost prečrpavanja ustrezne količine krvi. Ustrezna količina krvi je tista količina krvi, katera je optimalna za delovanje in oskrbo organizma. Vzroki za srčno popuščanje so različni.

Med najpogostejše vzroke za srčno popuščanje prištevamo nepravilno jemanje zdravil , razne virusne in bakterijske okužbe, slabokrvnost. Srčno popuščanje ima včasih za vzrok človekovo prekomerno doziranje tekočin. Prekomerno količino tekočin srce ne more prečrpati, kar ima za vzrok srčno popuščanje. Srčno popuščanje se odraža v težki sapi, zatekanju nog in jeter in drugih znakih na človeškem telesu ali njegovem delovanju. Srčno popuščanje se odkriva na podlagi zdravniškega pregleda, ob katerem zdravnik bolnika sprašuje po počutju, bolečinah in drugih nepravilnostih. Da lahko bolje razišče srčno popuščanje ima zdravnik na voljo več možnosti. Ugotavljanje srčnega popuščanja zdravnik lahko odkriva z : elektrokardiogramom, ki ga večina bolj pozna po krticah EKG, uporabna je tudi rentgenska slika srca in pljuč, ne nazadnje pa natriuretični peptidi. Za objektivno potrditev je potreben ultrazvok srca. Redkeje se za potrditev uporablja invazivno slikanje prekata ali nuklearno slikanje srčne mišice. Zdravila za srčno popuščanje lahko omilijo ali odstranijo težave.

Nekatera zdravila za srčno popuščanje delujejo tako, da preprečujejo napredovanje bolezni in posledično smrt. Težave, kot posledice srčnega popuščanja se omili z zdravili, ki pospešujejo odvajanje vode ter zdravili, ki olajšajo težko sape. Napredovanje bolezni preprečujejo z zdravili, ki delujejo tako da zavrejo škodljive nevrohormone. Bolnike,ki imajo neskladno krčljivost srčnih prekatov, lahko pozdravijo z vstavitvijo posebnih srčnih spodbujevalnikov . Srčno popuščanje lahko povzročijo vse bolezni srca. Med najpogostejše vzroke štejemo zvišan krvi tlak ali zoženje koronarnih bolezni srca. Zaradi zoženja koronarnih arterij srčna mišica ni oskrbovana z optimalno količino krvi. Med vzroke štejemo tudi bolezni srčnih zaklopk, virusna obolenja srčne mišice. Srčno popuščanje je lahko tudi posledica prirojenih napak, ki se kažejo kot razširjeno, zadebeljeno ali togo srce.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/srce_in_zile/30/pesanje_srca_ali_srcno_popuscanje/

torek, 3. junij 2014

Hotel Hrvaška za vsakega nekaj

Hotel Hrvaška je dobra ponudba za sproščujoč oddih od vrveža vsakdanjih skrbi in težav. Pri tem se lahko obiskovalec lahko odloči za pestro ponudbo možnosti, katere so mu na voljo.

 Za bolj umirjene značaje in tiste, ki si želijo mirnega preživljanja dopusta, hotel Hrvaška nudi ravno toliko možnosti, kot za tiste, ki si željo aktivnosti. Pri tem ni nobena težava, če si željo različnih pokrajin, podnebja in klime. Tudi obmorska letovišča, ki so sicer znana po množici obiskovalcev, imajo kotičke in ponudbo, ki bo ustrezala bolj umirjenim dušam in njihovemu načinu preživljanja prostega časa. Lahko se odločijo za majhne ribiške vasice, kjer vsakdanjik potega bistveno bolj sproščeno in umirjeno, kot ponudbo hotel Hrvaška v bivalnih enotah , katere so namensko odmaknjene od vrveža. Hotel Hrvaška bo navdušil tudi vse, ki si želijo pester dopust .

V ponudbi je cela paleta aktivnosti, katere cenijo ljubitelji pestrega dogajanja in doživetji. Tako lahko hotel Hrvaška pod svojo streho sprejme goste, ki se bodo razveselili tako rekreacije, kot zgodovinsko poučnih ogledov kulturnih znamenitosti, ter živahnega nočnega dogajanja. Pri rekreaciji se lahko odločijo za pester nabor športov, ki jih nudijo. Ceste in kolesarske poti bodo zanimale kolesarje, zelenice bodo zanimale nogometaše in ljubitelje podobnih športnih aktivnosti, morje pa samo po sebi spet nudi pisano paleto športnih aktivnosti. Poučen ogled kulturnih znamenitosti hotel Hrvaška največkrat nudi kar v bližnji okolici. Letoviški kraji so velikokrat zrasli na temeljih starih naselji v bližnji ali daljni okolici. Kulturne znamenitosti izvirajo iz različnih obdobji, tako se bo za vsakega našlo nekaj. Naravne znamenitosti so v enaki meri kot kulturne, del bogate ponudbe hotel Hrvaška. Pri tem je moč izbirati velik nabor možnosti, ki se ponujajo. Za ogled raznolikosti naravnih bogastev tudi ni treba premagovati velikih razdalji.

Hotel Hrvaška bo zagotovo našel za vsakega obiskovalca individualno prilagojeno ponudbo, ki ga bo razveselila, do te mere, da bo obisk ponovil v prihodnosti.

Odlične Hotele na Hrvaškem ponuja tudi Maistra, oglejte si ponudbo