petek, 2. maj 2014

Turkmenistan, zakladnica zgodovine

Območje države Turkmenistan je v zgodovini igralo pomembno vlogo predvsem na račun strateške lege, saj so po njenem ozemlju potekale pomembne starodavne prometnice, ki so povezovale Kitajsko z Evropo. V zgodovini so ozemlje države Turkmenistan osvajali, oblegali in zasedali znani voditelji iz zgodovine kot sta Aleksander veliki in Džingiskan. Turkmenistan je država v Srednji Aziji, na zemljevidu ali globusu njeno lego jo brez težav določimo z Kaspijskim jezerom. Predstavlja zahodno mejo države Turkmenistan, od tu se proti vzhodu širi do meje z Uzbekistanom in Afganistanom.

Na severu meji z Kazahstanom, na jugozahodu pa z Iranom Turkmenistan. Pokrajino države Turkmenistan zaznamuje puščava Karakum, ki predstavlja 80% ozemlja, na jugu pogorje Kopet Dag, na severozahodu se planota Ustjurt razteza vse do Kaspijskega jezera. Turkmenistan je zaradi prometne lege bogat s kulturno dediščino, veliko le-te je uvrščeno na Unescov seznam. 4 stoletja dolgo zgodovino pričajo ostanki mesta Mervu, ki leži na jugovzhodnem delu države Turkmenistan. Velja za eno najbolje ohranjenih azijskih mest ob Svilni cesti v Srednji Aziji. Na severozahodnem delu države Turkmenistan, na levem bregu reke Amu Darja se nahaja Kunya-Urgench. Urgench je bila prestolnica regije Horezm. Območje je polno spomenikov kot so ostanki mošeje in mavzolejev. Pomembnost mestu je dajala lega na križišču azijskih trgovskih poti. Turkmenistan ima nedaleč od prestolnice ostanke starodavnega mesta Nisa. Do odkritja velikih zgradb, mavzolejev in svetišč so privedla arheološka izkopavanja, obsežnost in sama struktura stavb govori o pomembnem mestu Partskega imperija.

 Današnji Turkmenistan je pomembno nahajališče surovin, kot sta nafta in zemeljski plin, velja tudi za pomembnega dobavitelja bombaža. Na podeželju so noše nekaj vsakdanjega, v mestu so edin prepoznavni element noše štirikotna kapa. V mestih z načinom oblačenja bolj izstopajo ženske – poročene nosijo pod ruto skrite lase, neporočene pa kite in posebne čepice. Prebivalci države Turkmenistan so razdeljeni v plemena, ki se med seboj razlikujejo po noši in jeziku.

http://www.agencija-oskar.si/turkmenistan/

Ni komentarjev:

Objavite komentar