sreda, 28. maj 2014

Izumirajoči jeziki pri nas

Izumirajoči jeziki so govorica ali zapisi, ki izginjajo iz našega vsakdanjika. Čeprav se nam proces trajne izgube pomena besed in zapisa zdi oddaljena in tuja, jo imamo na praktično domačem pragu.

 V skupino, ki jo predstavljajo izumirajoči jeziki, je na žalost tudi govorica Rezije. Rezija in njena govorica spada v skupino, ki jo predstavljajo izumirajoči jeziki na račun več dejavnikov. V prvi vrsti je to dežela, ki je z več stranmi obdana z gorami. Najlažje si bomo njeno lego Slovenci in vsi tujci, ki jih problematika, katero izumirajoči jeziki predstavljajo, zapomnili kot deželo pod Kaninom. Deželo pod Kaninom si bomo Slovenci in vsi, ki jih problematika, katero predstavljajo izumirajoči jeziki, zapomnili po najvišje ležečem smučišču na naših tleh. Rezija se nahaja zahodno od Kanina. Gore, katere preprečujejo stik z sosednjimi deželami so recimo Žrd, ki ločuje Rezijo od Rekalske doline. Da je govorica Rezije blizu skupine, ki jo predstavljajo izumirajoči jeziki je v veliki meri kriva tako fašistična oblast, ki je nastala v 20' letih minulega stoletja, kot tudi oddaljenost Rezije od Slovenije ter posledično skromno zanimanje slovenskih oblasti za probleme Rezije. K sreči je jezik Rezije posebno zanimiv in barvit v pesmi in plesu, kar je zbudilo zanimanje mnogih. Posebnosti pesmi in plesa se odražajo v sami govorici, kot tudi tehniki in sami zgradbi.

Njihova prizadevanja so obrodila sad v tem, da je govorica Rezije vsaj za silo obvarovana grožnje, da se uvrsti na listo, katero predstavljajo izumirajoči jeziki. Nevarnost izgube pomena besed, ki jih govorijo v Reziji pa ni edini v nebo vpijoči primer, saj imamo podoben problem na praktično slovenski meji z Italijo. Tak problem je beneško narečje, ki se bolj ali manj uspešno upira večkrat na žalost načrtni pogubi. Upanje, da beneška govorica ne bo končala na spisku, ki jo predstavljajo izumirajoči jeziki , dajejo krajevne table, ko se vozimo po Benečiji.

http://www.prevodialkemist.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar