nedelja, 23. februar 2014

Kako za vedno odpraviti debelost

Debelost je lahko posledica različnih dejavnikov. Med najbolj pogoste dejavnike spadata nekvaliteten način prehranjevanja in razna bolezenska stanja. Študije po celem razvitem svetu pa dokazujejo, da je prav slaba prehrana in neustrezne predstave o tem, koliko hrane nekdo potrebuje, najbolj zaslužen razlog za to, da je debelost postala tako razširjena pri vseh slojih prebivalstva. Kar se hrane tiče, je največji problem v industrijsko predelani hrani.

Ta je polna nekvalitetnih maščob in sladkorja. Takšna kombinacija pa je prava mešanica za to, da je hrana istočasno visoko kalorijska, vendar pa prav nič dobro ne nasiti. Strokovnjaki za marketing so ugotovili, da kombinacija maščob in sladkorja tako vpliva na človeške možgane, da ustvarja še večjo lakoto. To pa je seveda razlog, da se debelost tako širi. Ljudje v sodobnem razvitem svetu imajo čedalje manj časa zase. Preobremenjeni so na delovnem mestu, potrebe otrok so čedalje večje in obveznosti se akumulirajo. Zato se prehranske navade tako drastično slabšajo in s tem se povečuje tudi debelost v celotni družbi. Zato, ker je industrijsko predelana hrana tako pogosto prisotna na jedilnikih, smo ljudje izgubili pravilen občutek za to, kdaj je bilo hrane dovolj.

Zaradi že prej omenjene marketinške poteze, da dodajajo proizvajalci v hrano take sestavine, da še povečujejo lakoto, se ljudje vrtimo v začaranem krogu, katerega rezultat je lahko samo debelost. Zato je pomembno, da se na vsakodnevnem jedilniku znajde raznolika polnovredna hrana, ki težje vodi v debelost kot predelana. Poskrbeti je potrebno, da večji delež zaužite hrane predstavlja tista hrana, ki smo jo sami pripravili iz surovin in ne iz že pripravljenih zamrznjenih ali konzerviranih gotovih produktov. Naše telo je po tisočletjih evolucije narejeno na takšen način, da deluje bolje s hrano, ki so jo jedli naši predniki. Debelost v preteklosti, tudi v obdobjih, ko so pretekle civilizacije živele v izobilju, ni bila tako razširjena kot danes, zato se lahko veliko glede prehrane naučimo tudi od naših prednikov.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/srce_in_zile/30/pesanje_srca/

Ni komentarjev:

Objavite komentar