nedelja, 26. julij 2015

Portugalska, jug Evrope

Portugalska je jug Evrope . Jug Evrope je Portugalska, ker se nahaja na južnem delu Evropske celine. Portugalska leži na iberskem polotoku. Iberski polotok je skrajni jugozahodni del Evropske celine. Portugalska si iberski polotok deli z sosednjo Španijo. Iz zgodovine je Portugalska znana kot pomorska država. Sodi v krog držav, ki so v kolonialnem času osvajale mnoge Evropi takrat še neznane dele sveta.



Prisotnost teh dežel je še danes mogoče čutiti. O tem govorijo mena mest, pokrajin, številne stavbe, ter nenazadnje jezik lokalnega prebivalstva. Nenazadnje pa je bila tudi domovina današnje Portugalske pogosto obkrožena in zavzeta z mnogimi pomorščaki. Tako imamo vplive mnogih kultur, kater so vplivale na zgodovino Portugalske. Mnoge kulture, ki so vplivale na zgodovino so iberska, keltska, feničanska, kartažanska, grška, rimska, germanska in arabska kultura. Pestrost teh kultur se kaže v mnogih ostankih zgodovine. Glavno mesto Portugalske je Lizbona. Portugalska prestolnica se nahaja ob obali Atlantika. Mesto ima glede na geografsko lego tipična značilnosti sredozemskega pristanišča. Takšna pristanišča lahko opazujemo tudi v drugih krajih na sredozemski obali. Mesto je nastalo na hribovitem delu kopnega. Portugalska velja za eno najtoplejših evropskih prestolnic. Kar daje mestu poseben čar, hrkati pa je pravi magnet za turisti. Posebno tiste, ki prihajajo iz hladnejših celinskih predelov evropske celine. Zimske temperature redko padejo pod ledišče, srednja temperatura pozimi pa se nahaja v območju okrog deset stopinj Celzija.

Pomlad in poletje veljat za zelo topla. Junija in avgusta prestolnica pogosto doživi dneve s preko trideset stopinj Celzija, niso osamljeni primeri ko se živo srebro povzpne preko štirideset stopinj Celzija. Jesen in zimo zaznamujeta dež in veter. Portugalska prestolnica ima atlantsko-mediteransko podnebje. Središče mesta naseljuje več kot pol milijona prebivalcev. Mesto z okolico pa preko dva in pol milijona prebivalcev. V širši regiji pa število prebivalcev presega tri milijone. Portugalska je dežela, ki skriva številne lepote

Ni komentarjev:

Objavite komentar