sreda, 28. maj 2014

Izumirajoči jeziki pri nas

Izumirajoči jeziki so govorica ali zapisi, ki izginjajo iz našega vsakdanjika. Čeprav se nam proces trajne izgube pomena besed in zapisa zdi oddaljena in tuja, jo imamo na praktično domačem pragu.

 V skupino, ki jo predstavljajo izumirajoči jeziki, je na žalost tudi govorica Rezije. Rezija in njena govorica spada v skupino, ki jo predstavljajo izumirajoči jeziki na račun več dejavnikov. V prvi vrsti je to dežela, ki je z več stranmi obdana z gorami. Najlažje si bomo njeno lego Slovenci in vsi tujci, ki jih problematika, katero izumirajoči jeziki predstavljajo, zapomnili kot deželo pod Kaninom. Deželo pod Kaninom si bomo Slovenci in vsi, ki jih problematika, katero predstavljajo izumirajoči jeziki, zapomnili po najvišje ležečem smučišču na naših tleh. Rezija se nahaja zahodno od Kanina. Gore, katere preprečujejo stik z sosednjimi deželami so recimo Žrd, ki ločuje Rezijo od Rekalske doline. Da je govorica Rezije blizu skupine, ki jo predstavljajo izumirajoči jeziki je v veliki meri kriva tako fašistična oblast, ki je nastala v 20' letih minulega stoletja, kot tudi oddaljenost Rezije od Slovenije ter posledično skromno zanimanje slovenskih oblasti za probleme Rezije. K sreči je jezik Rezije posebno zanimiv in barvit v pesmi in plesu, kar je zbudilo zanimanje mnogih. Posebnosti pesmi in plesa se odražajo v sami govorici, kot tudi tehniki in sami zgradbi.

Njihova prizadevanja so obrodila sad v tem, da je govorica Rezije vsaj za silo obvarovana grožnje, da se uvrsti na listo, katero predstavljajo izumirajoči jeziki. Nevarnost izgube pomena besed, ki jih govorijo v Reziji pa ni edini v nebo vpijoči primer, saj imamo podoben problem na praktično slovenski meji z Italijo. Tak problem je beneško narečje, ki se bolj ali manj uspešno upira večkrat na žalost načrtni pogubi. Upanje, da beneška govorica ne bo končala na spisku, ki jo predstavljajo izumirajoči jeziki , dajejo krajevne table, ko se vozimo po Benečiji.

http://www.prevodialkemist.si/

nedelja, 4. maj 2014

Prevajalska agencija, porok za uspešno sporazumevanje

Prevajalska agencija omogoča kvalitetno in uspešno sporazumevanje med sogovorniki iz različnih jezikovnih skupin. Klasična ponudba, ki jih prevajalska agencija nudi svojim strankam so prevajalske storitve v obliki pisnih prevodov in tolmačenja. V okviru prevajalski storitev pisnih prevodov gre za prevajanje pisni besedil. Pri tolmačenju gre za prevajalsko storitev, pri kateri se prevaja govorjena beseda. Dobra prevajalska agencija nudi pisan izbor jezikov, ki jih lahko prevede. Pri tolmačenju je dodatno dobra lastnost mobilnost in kreativnost prevajalskih uslug, saj poslovni svet današnjih dni ne pozna ovir. Tako mora tolmač, ki ga prevajalska agencija zagotovi stranki, poleg prevajanja govorjene besede, biti dostopen za pojasnitev kulturnih navad in običajev v tako poslovnem svetu, kot tudi zunaj njega.

Noben poslovnež si ne želi ostati v zadregi zaradi nepoznavanja poslovnih običajev in praks v njem tujem svetu. Sodobna dejavnost, ki jo prevajalska agencija nudi v okviru oblik prevajalskih storitev in vedno bolj spreminja njeno dejavnost je prevajanje spletnih vsebin. Splet in spletne povezave so dodobra spremenile poslovni in družabni svet. Vsaka poslovna dejavnost in aktivnost, kot tudi družbeno dogajanje in aktivnosti so povezane s spletom, brez njega si je danes nemogoče predstavljati dobro in uspešno delovanje tako poslovnega kot družbenega sveta. Skupaj z širjenjem informacij v najbolj oddaljene kotičke sveta se je postavila jezikovna ovira, ki jo oddaljeni in nepoznani kotički sveta predstavljajo. Prevajalska agencija se na te izzive kreativno odzove in omogoča, da stranke, ki povprašujejo po prevajalskih storitvah prevajanja spletnih vsebin lahko po potrebi uspešno komunicirajo tudi z najbolj oddaljenimi kotički sveta. V svetu spletnega sveta se je prevajalska agencija znašla tudi pred izzivom, ki jih omogoča stalen napredek računalniškega področja.

Orodja in programi, ki jih računalniško področje ponuja mora prevajalska agencija prepoznati kot priložnost in izziv. Pri tem se mora poleg svojega profesionalnega znanja soočit tudi z družbenimi načini komuniciranja, ki je večkrat vsaj korak stran od formalnih oblik komuniciranja. Prevajalska agencija je dober porok za uspešno komuniciranje med sogovorniki, ki govorijo različne jezike.

petek, 2. maj 2014

Turkmenistan, zakladnica zgodovine

Območje države Turkmenistan je v zgodovini igralo pomembno vlogo predvsem na račun strateške lege, saj so po njenem ozemlju potekale pomembne starodavne prometnice, ki so povezovale Kitajsko z Evropo. V zgodovini so ozemlje države Turkmenistan osvajali, oblegali in zasedali znani voditelji iz zgodovine kot sta Aleksander veliki in Džingiskan. Turkmenistan je država v Srednji Aziji, na zemljevidu ali globusu njeno lego jo brez težav določimo z Kaspijskim jezerom. Predstavlja zahodno mejo države Turkmenistan, od tu se proti vzhodu širi do meje z Uzbekistanom in Afganistanom.

Na severu meji z Kazahstanom, na jugozahodu pa z Iranom Turkmenistan. Pokrajino države Turkmenistan zaznamuje puščava Karakum, ki predstavlja 80% ozemlja, na jugu pogorje Kopet Dag, na severozahodu se planota Ustjurt razteza vse do Kaspijskega jezera. Turkmenistan je zaradi prometne lege bogat s kulturno dediščino, veliko le-te je uvrščeno na Unescov seznam. 4 stoletja dolgo zgodovino pričajo ostanki mesta Mervu, ki leži na jugovzhodnem delu države Turkmenistan. Velja za eno najbolje ohranjenih azijskih mest ob Svilni cesti v Srednji Aziji. Na severozahodnem delu države Turkmenistan, na levem bregu reke Amu Darja se nahaja Kunya-Urgench. Urgench je bila prestolnica regije Horezm. Območje je polno spomenikov kot so ostanki mošeje in mavzolejev. Pomembnost mestu je dajala lega na križišču azijskih trgovskih poti. Turkmenistan ima nedaleč od prestolnice ostanke starodavnega mesta Nisa. Do odkritja velikih zgradb, mavzolejev in svetišč so privedla arheološka izkopavanja, obsežnost in sama struktura stavb govori o pomembnem mestu Partskega imperija.

 Današnji Turkmenistan je pomembno nahajališče surovin, kot sta nafta in zemeljski plin, velja tudi za pomembnega dobavitelja bombaža. Na podeželju so noše nekaj vsakdanjega, v mestu so edin prepoznavni element noše štirikotna kapa. V mestih z načinom oblačenja bolj izstopajo ženske – poročene nosijo pod ruto skrite lase, neporočene pa kite in posebne čepice. Prebivalci države Turkmenistan so razdeljeni v plemena, ki se med seboj razlikujejo po noši in jeziku.

http://www.agencija-oskar.si/turkmenistan/