nedelja, 23. februar 2014

Kako za vedno odpraviti debelost

Debelost je lahko posledica različnih dejavnikov. Med najbolj pogoste dejavnike spadata nekvaliteten način prehranjevanja in razna bolezenska stanja. Študije po celem razvitem svetu pa dokazujejo, da je prav slaba prehrana in neustrezne predstave o tem, koliko hrane nekdo potrebuje, najbolj zaslužen razlog za to, da je debelost postala tako razširjena pri vseh slojih prebivalstva. Kar se hrane tiče, je največji problem v industrijsko predelani hrani.

Ta je polna nekvalitetnih maščob in sladkorja. Takšna kombinacija pa je prava mešanica za to, da je hrana istočasno visoko kalorijska, vendar pa prav nič dobro ne nasiti. Strokovnjaki za marketing so ugotovili, da kombinacija maščob in sladkorja tako vpliva na človeške možgane, da ustvarja še večjo lakoto. To pa je seveda razlog, da se debelost tako širi. Ljudje v sodobnem razvitem svetu imajo čedalje manj časa zase. Preobremenjeni so na delovnem mestu, potrebe otrok so čedalje večje in obveznosti se akumulirajo. Zato se prehranske navade tako drastično slabšajo in s tem se povečuje tudi debelost v celotni družbi. Zato, ker je industrijsko predelana hrana tako pogosto prisotna na jedilnikih, smo ljudje izgubili pravilen občutek za to, kdaj je bilo hrane dovolj.

Zaradi že prej omenjene marketinške poteze, da dodajajo proizvajalci v hrano take sestavine, da še povečujejo lakoto, se ljudje vrtimo v začaranem krogu, katerega rezultat je lahko samo debelost. Zato je pomembno, da se na vsakodnevnem jedilniku znajde raznolika polnovredna hrana, ki težje vodi v debelost kot predelana. Poskrbeti je potrebno, da večji delež zaužite hrane predstavlja tista hrana, ki smo jo sami pripravili iz surovin in ne iz že pripravljenih zamrznjenih ali konzerviranih gotovih produktov. Naše telo je po tisočletjih evolucije narejeno na takšen način, da deluje bolje s hrano, ki so jo jedli naši predniki. Debelost v preteklosti, tudi v obdobjih, ko so pretekle civilizacije živele v izobilju, ni bila tako razširjena kot danes, zato se lahko veliko glede prehrane naučimo tudi od naših prednikov.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/srce_in_zile/30/pesanje_srca/

sobota, 22. februar 2014

Zakaj potrebujemo dodatno zavarovanje?


Dodatno zavarovanje je zavarovanje, ki ga dodamo k dopolnilnemu, le da vsebuje precej več ugodnosti in seveda pravic. Oseba, ki se dodatno zavaruje, ima precej več pravic kar se tiče izbire boljše medicinske opreme, nekaterih nadstandardnih storitev, kot je bivanje v eno ali dvoposteljni sobi, prav tako pa ni treba plačevati zdravil, ki so bila predpisana na beli recept.

Dodatno zdravstveno zavarovanje krije poškodbe, ne glede na vzrok zaradi katerega so nastale, če seveda poškodba ni v celoti krita že iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Pomembno je, da veste, da obvezno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh finančnih stroškov, ki ob zdravljenju nastanejo, prav dobro pa veste, kako drago vas lahko to stane. Celotno kritje stroškov je zagotovljeno le otrokom, šolarjem in le pri nekaterih boleznih ter stanjih. Pri ostalih storitvah zagotavlja obvezno zavarovanje le določen odstotni delež cene zdravstvene storitve, drugi del moramo kot doplačilo plačati sami oziroma dodatno zavarovanje, ki ste ga sklenili, te stroške pokrije. Dodatno zavarovanje je, če pogledamo iz določenega zornega kota neke vrste nadstandard in, če dobro pogledate kaj vam to zavarovanje v resnici pokrije, kaj kmalu ugotovimo, da se resnično izplača.

Dodatno zavarovanje lahko sklenete, v kateri izmed treh zdravstvenih zavarovalnic, ki nudijo tovrstno zavarovanje. Če želite preveriti na lastne oči, kaj dopolnilno zavarovanje dejansko ponuja, lahko to preverite na spletnih straneh zdravstvene zavarovalnice. Dodatno zavarovanje je v nasprotju z obveznim zavarovanjem neobvezno zavarovanje, ki ima več poimenovanj. Poleg dodatno zavarovanje največkrat slišimo ali preberemo prostovoljno zavarovanje, kar je seveda isto zavarovanje z različnim nazivom. Nesreča nikoli ne počiva zato si poglejte primer smiselnosti dodatnega zavarovanja. V primeru prometne nesreče, kjer bi imeli kot posledico zlom z oskrbo v bolnišnici, protibolečinska zdravila ter napotitev v zdravilišče, bi lahko stroški bili astronomski. Dodatno zavarovanje je torej priporočljivo skleniti zaradi nepredvidljivih dogodkov.

Preberite več o dodatnem zavarovanju

četrtek, 20. februar 2014

Zakaj je prevajanje tako pomembno?

Prevajanje je za človeštvo imelo velik pomen, znano je, da je najverjetneje staro toliko, kot so stari jeziki. Če pogledamo definicijo samega prevajanja, lahko rečemo, da je prevajanje prenos besednih zvez iz enega jezika, v neki drug jezik, pri čemer pa mora prevajalec, torej človek, ki se s prevajanjem ukvarja, skrbno paziti na to, da se med samim prevajanjem ne izgubi prvotni pomen besedila. Pomembno je, da prevajanje izvajajo ljudje, ki so za to posebej izobraženi, ki aktivno govorijo več jezikov in hkrati poznajo vse njegove karakteristike. Poznamo strojno in pisno prevajanje.

Za strojno prevajanje je značilno, da je delo nekega računalniškega programa, torej ni delo človeka. Res je, da je strojno prevajanje hitro, zato pa je manj natančno. Prevajanje se deli na prevajanje splošnih besedil, prevajanje strokovnih besedil in na knjižno prevajanje. Prevajalci, ki se ukvarjajo s prevajanjem tovrstnih besedil, morajo imeti ustrezno strokovno znanje. Prevajanje dialektov in narečij je eno izmed najbolj zahtevnih, saj je treba pri takšnem prevajanju paziti, da ostane ohranjeno kulturno sporočilo, njegova izvirnost in njegova posebnost. Med ene izmed najbolj zahtevnih načinov prevajanja sodijo tudi prevajanje knjig, proze in poezije, saj se takšna besedila ne smejo prevajati dobesedno, ampak mora imeti prevajalec bogat besedni zaklad, med samim prevajanjem pa mora paziti, da se med prevajanjem ne spremeni prvotni pomen besedila. Prevajalec je lahko samo nekdo, ki je izvrsten poznavalec jezika, v bistvu dveh jezikov, tistega iz katerega prevaja, in tistega, v katerega prevaja določeno besedilo. Zelo dobro mora obvladati svoj materni jezik, ne le slovnice, predvsem je pomembno, da ima bogat besedni zaklad in sposobnost prepoznavanja in uporabe odtenkov v samem izražanju. Prevajanje nikakor ni enostavno, vsakdo, ki pozna neki tuj jezik ne more biti prevajalec, le ta mora biti strokovnjak na področju, ki ga besedilo vsebuje in ga prevaja.
http://www.prevodialkemist.si/

nedelja, 16. februar 2014

Možnosti za kampiranje blizu Rovinja

Kampiranje v hrvaški obali privablja turiste iz Evrope in drugih koncev sveta že desetletja. Prijetno mediteransko podnebje z visokimi povprečnimi zimskimi in letnimi temperaturami, malo dežja in veliko sonca je dobro za zdravje, pomirja duha in pričara vzdušje za nepozaben dopust. Ne glede na to, ali se odločate za kampiranje s šotorom, avtodomom ali prikolico, ne boste zgrešili, če se odločite za kampiranje na hrvaški Istri. Hrvaška Istra je pravi biser narave. Neokrnjeni gozdovi, plaže in morje so prava vaba za vse, ki ljubijo to, kar je narava ustvarjala milijo let. Prijazni ljudje, bogata turistična ponudba, dostopne cene so tisti najbolj osnovni razloga, zakaj se vam kampiranje tukaj splača.

Bodite pozorni predvsem na ponudbo kampov blizu mesta Rovinj ali Vrsar. Obe mesti sta stari tradicionalni obmorski ribiški mesti. Imata staro in bogato dušo, tradicionalno življenje potopljeno v turistični ponudbi je pisano na kožo vsem romantičnim dušam, ki jim vroče sonce in udarjanje morskih valov napolni srce s srečo in hrepenenjem. Zato vam ne bo žal, če se boste odločili za kampiranje v enem od bližnjih kampov, in boste večere preživeli tako, da se boste v izbrani družbi sprehajali po starih ulicah teh čudovitih obmorskih mest. Blizu mesta Rovinj, le nekaj kilometrov proč, je mogoče kampiranje v štirih kampih. Kamp Polari bo odlična rešitev za vse tiste, ki nimajo šotora, avtodoma ali prikolice, pa bi vseeno radi preživeli dopust v kampu. In kako je to sploh mogoče?
Kamp Polari ponuja mobilne hiše, ki jih lahko najamemo. Opremljene so z vsemi gospodinjskimi pripomočki, posteljami, zofami, klimatskimi napravami in drugimi pripomočki, ki zagotavljajo popolno udobje bivanja. Tudi kamp Valdaliso omogoča najem mobilnih hišic. Ne smemo pozabiti niti na kamp Veštar in Amarin, ki imata krasni plaži in bazen za goste. Če torej želite preživeti nepozaben dopust in obožujete kampiranje, poskusite tukaj, ne bo vam žal.