četrtek, 9. januar 2014

Spodbude za zaposlitev mladih in starejših


Osebe, ki iščejo svojo prvo zaposlitev, običajno potrebujejo nekoliko več časa kot tisti, ki imajo že delovne izkušnje. Eden izmed glavnih razlogov za to je prepričanje delodajalcev, da se zaposleni z izkušnjami lažje vključijo v delovni proces, dodajo več vrednosti zaradi znanj, ki so jih predhodno pridobili itn. Vse to drži, vendar za podjetja lahko zaposlitev mladih, ki nimajo še delovnih izkušenj prinaša tudi določene koristi. Slovenija s pomočjo Evropske unije vodi številne programe, ki pospešujejo zaposlitev mladih z malo delovnimi izkušnjami. Podjetja in posamezniki, se lahko prijavijo na programe za usposabljanje mladih, ki krijejo prva dva meseca vse stroške dela.
 Obstajajo tudi programi za zaposlitev mladih, ki za daljše obdobje subvencionirajo stroške plač ali pa znižujejo prispevke. Zaradi tega številna podjetja, ki se odločajo za kadrovske okrepitve, zaposlujejo tudi mlade, saj si s tem lahko precej znižajo stroške dela. Torej tisti, ki iščejo prvo zaposlitev, nimajo nikakršnega razloga za slabo voljo, saj so prav zaradi takšnih spodbud izenačeni z delavci, ki že imajo delovne izkušnje. Podobno je tudi s starejšimi. Zelo pogosto slišimo, da imajo starejši, ki so izgubili službo, veliko težav pri tem, da bi našli novo zaposlitev. Sicer drži, da nekateri delodajalci zopet gledajo na starejše kot na izkušen kader, ki bo prinesel pozitiven vpliv na delovni proces, vendar pa mnogi razmišljajo tudi v smeri, da starejši večkrat zbolijo, so že iztrošeni zaradi dolgoletnega dela itn. Država pomaga z različnimi programi tudi na tem področju, tako da subvencionira zaposlitev starejših z raznimi ugodnosti, ki so povezani s stroški plač, zniževanjem davčne osnove itn. Vsekakor je potrebno torej poudariti, da po tem, ko je nekdo izgubil zaposlitev, ni razloga za pretirano slabo voljo.
Zaposlitev je sicer dandanes nekoliko težje najti kot pred leti, vendar pa so tudi različne spodbude na trgu dela, ki so se izkazale kot precej učinkovite.

Ni komentarjev:

Objavite komentar