nedelja, 21. januar 2018

Zdrave maščobe odpravljajo neupravičen slab sloves škodljivosti

Zdrave maščobe imajo v prehrani pogosto slab sloves in nalepko škodljivosti. Poglaviten razlog tiči v slabem poznavanju maščob, ki obstajajo v dobri in slabi različici. V prehrani so lahko maščobe zdrave oziroma imajo številne koristi. Pri prehrani sodelujejo maščobne kisline, obstaja jih na tisoče. Verjetno najmanj zdravo je povsem izključiti maščobe iz prehrane, saj imajo številne nenadomestljive koristi.

Maščobne kisline so nujno potrebne za zdravje

Maščobne kisline znižujejo holesterol oziroma imajo pomembno vlogo pri nižanju ravni holesterola v krvi, vplivajo na kožo, krepijo imunsko odpornost in pomagajo ohranjati normalno telesno težo. Med maščobnimi kislinami obstajajo tako imenovane esencialne. Človeško telo jih ne more proizvajati, zato jih moramo vnašati s prehranjevanjem. Med seboj se maščobe razlikujejo po kemijski zgradbi ter imajo temu primerno različne lastnosti. Najmanj zdrave so nasičene maščobe, saj lahko pri prekomernem uživanju povečajo možnost nastanka debelosti in srčnega infarkta. Človeškemu telesu dajejo vir energije, najdemo jih v izdelkih živalskega izvora. Enkrat nenasičene maščobe oziroma maščobne kisline so zdrave, vendar niso nuno potrebne.

ALLNUTRITION NUTWHEY ARAŠIDOVO MASLO S ČOKOLADO (500G)
zdrave maščobe tudi v arašidovem maslu za športnike


Koristijo k ohranjanju in povečevanju mišičen mase, omogočajo izgorevanje odvečnih maščob, vplivajo na strjevanje krvi, krvni tlak in raven holesterola. Sposobne so zniževati slab holesterol ter povišati raven dobrega holesterola. Imenujemo jih tudi omega devet maščobne kisline, vsebujejo jih nekatere rastline in njihova olja.

Zdrave maščobe nam tako zagotavljajo arašidi, lešniki, mandeljni, olive in druge rastline. Večkrat nenasičene maščobe se delijo v dve skupine, zdrave so zaradi zniževanja krvnega tlaka, pozitivnega vpliva na srčno žilna obolenja, blažijo vnetja, krepijo imunski sistem, pospešujejo presnovo in imajo druge pozitivne učinke. Preverite ponudbo zdravih maščob v FlexShopu.

Prva skupina so omega tri, druga pa omega šest maščobne kisline. Omega tri maščobne kisline najdemo v ribjem olju, gorčičnih semenih, lanenem olju. Maščobne kisline omega šest dobimo v koruznem, konopljinem, učnem in sezamovem olju. Nujno potrebne zdrave maščobe oziroma maščobne kisline, pa lahko ponudijo tudi prehranski dodatki.

torek, 16. januar 2018

Hujšanje ne sme okrniti užitek prehranjevanja

Hujšanje ne sme okrniti prijeten užitek prehranjevanja. Hrana je med drugim užitek, deluje pomirjevalno ter motivira aktiviranje občutka zadovoljstva. Hujšanje je na tem področju dvorezen meč, saj je hkrati na pozitivni in negativni strani. Pogosto se človek prenaje, ker potrebuje občutek zadovoljstva. Tak primer so nočni izleti do hladilnika, ali podobni primeri. Z točno določeno hrano, človek pridobi manjkajoč občutek zadovoljstva.

Občutek zadovoljstva prehranjevanja lahko umetno ustvarimo

Prehranski čudeži pogosto ne obstajajo, hujšanje je zahtevno in trdo delo. Vendar smo nagrajeni na najboljši možni način. To ni zgolj idealna telesna teža, ampak nov in optimalni način prehranjevanja. Poleg dolgoročne različice hujšanja, poznamo tudi kratkoročno različico. Poznajo jo predvsem športniki in rekreativci, ki morajo v kratkem času pridobiti telesno težo ali se odločiti za hujšanje. Gre za zelo učinkovito in nadzorovanje hujšanje ali pridobivanje telesne mase. Pri tem se športniki in rekreativci poslužujejo raznih metod, v prehrani so pogosto prisotni prehranski dodatki. Učinkovito hujšanje športnikov in rekreativcev so hitro spoznali tudi navadni smrtniki, ki imajo težave z odvečno telesno težo. Pri izbiri je potrebno biti izbirčen ter zelo zahteven.

Rekreativci, posebno pa športniki imajo s tem v zvezi manj problemov. Za prehrano športnikov pogosto skrbijo strokovnjaki, dokaj dobro pa to področje poznajo rekreativci. Navadni smrtniki se morajo v takih primerih še veliko poučiti ter se s prehranskimi dopolnili seznaniti. Hujšanje v nobenem primeru ne sme ogroziti človekovega zdravja ter delovanja funkcij človeškega telesa. Obstajajo pa prehranski dodatki ob hujšanju, ki zanjo na moder način preslepiti omenjeno človekovo namišljeno željo po potrebi prehranjevanja z namenom doseganja občutka zadovoljstva. Tak primer so prehranski dodatki, ki nekoliko nabreknejo želodec, možgani s tem posledično pridobijo informacijo o sitosti. Za takšen ukrep se odločimo, ko imamo s prehrano pridobljene vse potrebne snovi. Ker jih hujšanje predvideva manj, se v možganih ustvari navidezen občutek lakote oziroma premalo zaužite hrane.

dodatek za hujšanje za pospešitev metabolizma
Hydroxycut Hardcore® Next Gen vsebuje super kombinacijo


Pri hujšanju za pospešitev presnove uporabljajo tudi dodatke, ki sprožijo termogenezo, povečajo energijo in fokus.