nedelja, 28. maj 2017

Holesterol je vosku podobna snov

Holesterol je voskasta snov, ki se nahaja v telesnih tkivih. V telesu se holesterol tvori v jetrih in nekaterih drugih organi. Zunaj telesa pa so bogata nahajališča holesterola v jajčnih rumenjakih, mastnem metu maslu, mlečni maščobi in drugih hranilih. Holesterol se ne nahaja v rastlinskih maščobah. V javnosti se je za holesterol razvilo veliko teorij in mitov, ki so pogosto skregani z resnico. Ne smemo ga razumeti kot nekaj škodljivega in odvečnega, saj ima v človeškem telesu številen življenjsko pomembne naloge. V krvi je holesterol sestavni del lipoproteinov. To so snovi, sestavljene iz maščob in beljakovin. V človeškem telesu lipoproteini skrbijo za transport maščob po krvi, na njihovo količino pa vplivajo telesna teža, prehrana, stres, starost, zdravila in hormoni. Najbolj znana lipoproteina sta lipoprotein z visoko gostoto te lipoprotein z nizko gostoto. Včasih zasledimo tudi oznaki HDL in LDL. HDL je kratica ki pomeni high density lipoprotein, z drugo besedo lipoprotein z visoko gostoto. LDL pa je kratica za low density lipoprotein ali lipoprotein z nizko gostoto. Uporabljajo se tudi oznake dober in slab holesterol. Dober holesterol je lipoprotein z visoko gostoto, slab pa lipoprotein z nizko gostoto. Lipoproteini z nizko gostoto prenašajo holesterol od jeter in drugih delov telesa. Če ga je preveč v krvi, se lahko začne nalagati na stene žil. Na dolgi rok se nalaganje lipoproteina z nizko gostoto lahko izrazi kot zoženje in otrditev arterijskih žil. V razvitem svetu otrditev in zoženje arterijskih žil sodi med najpogostejše vzroke za smrt ter bolezni srca in ožilja. Lipoproteini z visoko gostoto za razliko od lipoproteinov z nizko gostoto prenašajo holesterol iz telesa nazaj proti jetrom, katera nato holesterol predelajo. Lipoproteini z visoko gostoto tudi zmanjšujejo možnost, da bi se holesterol nalagal na stene žil. V minulem obdobju so znanstveniki prišli do zaključka, da holesterol, ki ga vsebuje hrana zelo malo vpliva na holesterol v krvi.

Dodatne informacije

holesterol

ponedeljek, 8. maj 2017

Modni dodatki imajo lahko estetsko in praktično funkcijo

Modni dodatki so predmeti, katerih estetska funkcija je praktično nespremenljivo pomembna od najstarejših časov do danes. Večinoma lahko imajo modni dodatki praktično funkcijo, za nekatere pa je značilna izključno estetska funkcija. Od vsega začetka ima človek prirojeno sposobnost zaznavanja in ocenjevanja všečnosti, biti privlačen je bilo vedno v modi. Človek je najprej poskrbel za osnovne življenjske potrebe, pri zagotavljajo obstoja človeške vrste pa je veliko vlogo imela privlačnost. Zato so nekateri modni dodatki praktično stalnica tudi najstarejših arheoloških odkritji. Poleg privlačnosti, so imeli takratni modni dodatki tudi verski, statusni in razne druge pomene. Med najstarejše ohranjene modne dodatke iz davnine sodijo nakit, do drugih modni dodatkov pa zob časa ni bil tako prizanesljiv. Nakit je večinoma narejen iz obstojnih materialov, ki zlahka preživijo tisočletja dolgo. Razni dodatki iz blaga, usnja ali drugih materialov pa niso niti približno tako obstojni. Izjeme so predvsem ostanki, ki so bili dobro zavarovani pred obstoju izrazito negativnimi vplivi. Danes so modni dodatki enako pomembni kot nekoč, razlika je predvsem v veliko večji dostopnosti. Če pogledamo svoje prednike generacijo ali nekaj generacij v preteklosti, bomo ugotovili, da so večinoma imeli bistveno manj modih dodatkov kot danes. K množičnosti je prispeval standard ter ponudba. Proizvajalci so se zavedali, da mnogi modni dodatki niso dostopni. Zato so svoje aktivnosti usmerili v ustvarjanje dostopnejše ponudbe. Danes so tako mnogi modni dodatki na razpolago za praktično drobiž, proti nekdanji ponudbi. Vseeno pa omogočajo vsaj na prvi pogled ustvariti popoln ali vsaj dovolj dober estetski videz. Nakit , rute, šali, pasovi, klobuki ter drugi nizkocenovni modni dodatki, so na prvi pogled zelo podobni prestižnejšim izvedbam. Zato je dostopnost večja, privošči si jih lahko praktično vsak, skladno s svojimi željami in zmožnostmi. S tem pa se nadaljuje poslanstvo človeku dostopne estetike, ki jih modni dodatki imajo od najstarejših časov do danes.

Obiščite našo spletno stran.

Modni dodatki

Hofer zaposlitev, priložnost za vključitev v vodilno trgovsko podjetje

Hofer zaposlitev je priložnost za vstop v vodilno trgovsko podjetje na drobno.

Trgovsko podjetje Hofer v Sloveniji zaposlitev nudi več kot desetletje, karierne priložnost se pojavljajo praktično vsak dan. Spoznavanje novih kariernih priložnosti v trgovskemu podjetju Hofer je enostavno, zaposlitev iščemo preko posebne spletne strani podjetja. Na spletni strani je mogoče najti vse potrebne informacije ter najti svojim ciljem najbolj primerno novo delovno mesto. Na spletni strani trgovskega podjetja Hofer je priložnosti za zaposlitev moč iskati preko iskalnika ter kriterijev. Kriteriji so delavci z izkušnjami ali brez izkušenj, področje delovanje, obseg zaposlitve ter kraja in oddaljenosti od kraja bivanja. Z aktiviranjem iskalnika je mogoče pridobiti informacije o nazivu prostega delovnega mesta, delovnega časa, kraja opravljanja dela in podobno. Z kriteriji je mogoče poljubno upravljati, lahko ji dodajamo, odvzemamo ter korak za korakom iščemo sebi najbolj primerno priložnost. Tak primer je recimo razdalja, katera igra za nekatere kandidate zelo pomembno vlogo. V podjetju Hofer takšne iskalce zanima predvsem zaposlitev, ki ustreza njihovi idealni oddaljenosti od doma. Poleg razdalje so tudi drugi kriteriji, kateri so za druge kandidate bolj ali vsaj enako pomembni. Poleg tega obstaja na spletni strani Hofer priložnost za zaposlitev, preko samoiniciativne prijave. V tem primeru poteka iskanje preko oddelkov centralna nabava, finance in administracija, investicije, administracija, logistika in prodaja. Z izbiro ustreznega oddelka smo v primeru prostega delovnega mesta obveščeni o zaposlitveni priložnosti. Spletna stran podjetja Hofer nudi tudi možnost oddaje prijave na ponujeno zaposlitev na sodobne način. Prijava zahteva vnos osebnih podatkov, kot so ime, priimek, naslov bivališča ter kontaktne podatke, dodatne informacije ter podatkov o izobrazbi in izkušnjah. Zahtevani podatki o izobrazbi oziroma izkušnjah so končana izobrazba, delovne izkušnje ter prostor za vnos opomb. Na spletni strani je možno tudi dodati datoteke z življenjepisom, motivacijskim pismom, fotografijo ter priloge. Hofer zaposlitev je mogoče najti na času primeren način.

Dodatne informacije

Zaposlitev v Hoferju

petek, 5. maj 2017

Telefoni so nepogrešljivi

Telefoni so danes nepogrešljivi komunikacijsko sredstvo. K temu je pripomogel napredek, saj so danes telefoni in telefonski pogovori neprimerno cenejši. Včasih so bili telefoni prestiž, ki so ga imeli redki. Danes ima to napravo v žepu že praktično vsak državljan. Spremenili pa so se tudi telefoni sami. V preteklosti so bili telefoni v skoraj vseh primerih stacionarni. Mobilne različice so bile izjemno redke, privoščili so si jih zgolj vodilni kadri večjih podjetji ali najpomembnejših državnih ustanov in organov. Postopoma so se začeli mobilni telefoni vedno bolj uveljavljati, danes so praktično nekaj vsakdanjega. Cene mobilnega telefona so dobesedno drobiž, v primerjavi z preteklostjo. Za to spoznanje je potrebno zgolj primerjati ceno današnjega mobilnega telefona ter določenega referenčnega artikla ter primerjat ceno mobilnega telefona in referenčnega artikla v preteklosti. Obratno pa so danes postali pravi prestiž stacionarni telefonski aspartati. Veliko ljudi se jim je tudi odpovedalo, ker so zanje bolj strošek kot dejanska korist. Ponudbe operaterjev so večinoma neugodne za stacionarne mobilne aparate v primerjavi z mobilnimi. Zato se vedno več uporabnikov odloča za opustitev uporabe stacionarnih telefonskih aparatov. Uporabljajo ga predvsem tisti uporabniki, ki jim stacionarna telefonska povezava še vedno predstavlja pogost in uporaben način komuniciranja; podobno velja za telefonske pogovore, posebno v tujino. V preteklosti se je telefoni za komuniciranje preko meje uporabljal zgolj v najbolj nujnih primerih. Danes je dnevno komuniciranje preko meja domovine neprimerno bolj dostopno. Podobno je mogoče pri telefonskih pogovorih dobiti ponudbe, ki omogočajo cenovno ugodno komuniciranje preko stacionarnega ali mobilnega telefona. S tem se tudi spreminjajo načini komuniciranja. V primeru ugodne cene uporabniki bistveno več komunicirajo. Praktično to pomeni, da kličejo za vsako malenkost ali pa komunicirajo poljubno, po potrebi tudi zelo veliko časa. V vsakem primeru pa so telefoni dodobra spremenili, v večini primerov izboljšali naš vsakdanjik. Telefoni so danes zelo dostopni.

https://klub.t-2.net/katalog-ugodnosti.aspx/211/Mobilni_telefoni

Telefoni - pametni

Dodatno zdravstveno zavarovanje koristi, ko nastopijo težave z zdravjem

Dodatno zdravstveno zavarovanje najbolje razumemo, ko nastopijo različne osebne zdravstvene težave.
Dodatno zdravstveno zavarovanje je dopolnitev, ki jo obvezno zavarovanje pogosto potrebuje. V življenju smo pogosto soočeni z boleznijo, poškodbami in drugimi z zdravjem povezanimi težavami. Takrat nam je osnovni cilj, čim prej ozdraveti ter si povrniti zdravje. V takih primerih ugotovimo, da je zdravljenje povezano tudi s stroški. Mnogi v takšnih situacijah pomislijo na dodatno zdravstveno zavarovanje, ki znižuje stroške zdravljenja ali nudi večji obseg pravic. Z drugo besedo dodatno zdravstveno zavarovanje imenujemo prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Gre za del zdravstvenega varstva, ki je razdeljeno na obvezno in prostovoljno. Obvezno zdravstveno zavarovanje je predpisano z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Velja za vse osebe s stalnim bivališčem v Sloveniji ter slovenskim državljanstvom in osebe, katere se v Sloveniji ukvarjajo z pridobitno dejavnostjo. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje ali dodatno zdravstveno zavarovanje pa je razdeljeno na dopolnilna zdravstvena zavarovanja ter dodatna zdravstvena zavarovanja oziroma nadstandardna zdravstvena zavarovanja. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je dodatno zdravstveno zavarovanje, ki omogoča dostop do ugodnejših zdravstvenih storitev, zdravstvenih pripomočkov, zdravil in drugih pravic s področja zdravstvenega varstva. Dodatno zdravstveno zavarovanje ali nadstandardno zdravstveno zavarovanje pa je prostovoljno zavarovanje, ki nudi zavarovancem večji obseg pravic oziroma višji standard storitev in dodatne pravice, kakor jih zagotavlja obvezno zavarovanje. S tem ima zavarovanec možnost bolj osebno prilagojene izbire zdravstvenega varstva. To mu omogoča izbira med večjimi ponudniki na trgu, kot tudi zelo različnimi ponudbami. Za osnovno zdravstveno zavarovanje izbire nimamo, saj ga je mogoče pridobiti zgolj pri enem ponudniku na trgu. Večja izbira zavarovalnic nam omogoča ugodnejšo pridobitev večjih pravic iz naslova zdravstvenega varstva na dva načina. Kot prvo samo zavarovanje prinaša ugodnosti, samo zavarovanje pa je lahko dodatno ugodno z izbiro določene zavarovalnice.
Zato mnogi dodatno zdravstveno zavarovanje sklenejo pri zavarovalnici, ki jim zagotavlja tudi druge vrste zavarovanj.

Preberi več

Dodatno zdravstveno zavarovanje za več varnosti