torek, 29. november 2016

Bovec, stičišče Julijcev

Bovec je območje, kjer se stikajo Zahodni Julijci z njihovim Vzhodnim delom. Zahodni Julijci se nahajajo na območjem pogorja Kanin, med Rezijo in Bovško kotlino. Bovec leži pod njegovim vzhodnim delom, natančneje pod Rombonom. Kaninsko pogorje je edini del Zahodnih Julijcev v Sloveniji. Bistveno večje območje pa v Sloveniji predstavljajo Vzhodni Julijci, občina Bovec sega vse do njegovega najvišjega vrha. Gorski območji sta presenetljivo dobro povezani, zasluge zato pa ima v prvi vrsti prva svetovna vojna ter po njej začrtana meja med Italijo in kraljevino Jugoslavijo. Italija si je v tistem obdobju želela dobro zavarovati novo pridobljeno ozemlje, na gorskem območju je ustvarila obsežen sistem prometnic.



Danes s pomočjo njih Bovec turistom lahko ponudi enega najboljših pohodniških prestižev. Poti v gore so običajno speljane neenakomerno in neurejeno, ker sledijo naravnim danostim. Na območju občine Bovec bomo na višje ležečih gorskih območjih za razliko našli prave gorske hitre ceste. Poti so grajene po točno določenih zahtevah, ki se tičejo širine, konstantnega vzpona, izogibališč ter drugih lastnosti. Zaradi teh lastnosti je gorništvo na območju občine Bovec bistveno olajšano, omogoča pa povezavo med različnimi področji Alp. Tako lahko v objemu edinstvene narave pridemo do Bohinja, v Rezijo, na Tolminsko, na območje Baške grape ter na številne druge gorniške cilje. Poti so ustvarjale tudi vojne vihre, na tem območju je divjala strahotna prva svetovna vojna. Bovec je bil takrat porušen, v njegovi okolici pa se najdejo številni ostanki vojaških objektov iz obdobja prve svetovne vojne. Za bolj miroljubne znamenitosti poskrbijo številni vodotoki, hudourniki, reke, slapovi in druge naravne znamenitosti. Nekatere se nahajajo ob prometnicah, za druge pa je potrebno vzeti pot pod noge ter si jih ogledati z uporabo lastnih mišic. Vodno bogastvo pa ni lepo zgolj za ogled, omogoča tudi izvedbo številnih adrenalinskih športov. Bovec je območje številnih edinstvenih primerkov naravnega bogastva na svetovni ravni.


Keramika, preizkus pove več kot tisoč zahtev

Keramika je lažja izbira, če opravimo praktični preizkus pred prvim storjenim korakom. Kako bo v praksi izgledala keramika naše kopalnice najlažje ugotovimo z ogledom in preizkusom njenega približka. V stanovanjih je takšen preizkus najbolj transparenten, saj gre za identične osnove. Enaki so tloris, napeljava ter vse druge osnovne lastnosti. Kar nam najprej pade v oči je keramika njene prevladujoče barve in odtenki.

Barve in kombinacije barv so danes neskončna paleta možnosti, izbira pa seveda odgovorna in velikokrat predmet polemik. Pri stanovanjih je načeloma dobra izbira keramika svetlih odtenkov, ki optično povečajo skromno odmerjene površine. V drugih primerih je potrebno upoštevati cel niz drugih lastnostih. Vsaka taka prenova kopalnice mora razmišljati o uporabi in lastnostih uporabe. V veliko primerih v teh prostorih začnemo svoje dnevne aktivnosti, zato ni vseeno v kakšnem ambientu to opravimo. Poleg vsega, kar imamo ali želimo postaviti v prostor je pomembno tudi vse zunaj njih. V primeru uporabe v jutranjih urah je pomembno ugotoviti, kako zunanja svetloba prodira v prostore. Izrazito jutranje sonce lahko pomembno vpliva na ambient in da dodatno vrednost. Mora pa prenova kopalnice na to podrobnost biti pozorna in je ne sme zanemariti ali opustiti ponujene priložnosti. Izbirana keramika ustrezne barve lahko poskrbi, da jutranji sončni žarki dodatno poudarijo njihove lastnosti in zaznane občutke. Nekaj drugega je keramika kopalnice v primeru, ki je glede smeri neba drugače pozicionirana. Zunanja svetloba ima v tem primeru drugačne lastnosti in drugačen vpliv na notranjost. Vse se spremeni, če imamo drugačen osebni slog uporabe, če kopalnica nima okna oziroma oken ter v primeru raznih drugih značilnosti. V vsakem primeru pa je koristno, če prenova kopalnice poteka po ogledu čim več različnih izvedb v praksi. Mogoče se komu zdi nepomembno pridobivanje čim več izkušenj in predlogov, vendar praksa kaže nasprotno. Keramika je dobro izbrana po praktičnem ogledu in preizkusu čim večjega števila izvedb.

http://www.merkur.si/kopalnica/keramicne-ploscice-in-pribor/stenske-ploscice/

četrtek, 24. november 2016

Atopijski dermatitis, glavni in pomožni znaki


Atopijski dermatitis pomagajo prepoznavati glavni in pomožni znaki . Diagnozo za atopijski dermatitis se postavi na podlagi natančnih podatkov o tem, kako poteka bolezen ter podatkov o podobnih težavah pri sorodnikih. Za strokovno oceno je potreben natančen zdravniški pregled . Za atopijski dermatitis je značilno močno srbenje, vendar se takšne težave pojavljajo tudi pri številnih drugih kožnih boleznih. Z zdravniškim pregledom se te možnosti analizirajo ter ustvari popolno sliko bolezni. Pri pregledu je pomemben pogovor z bolnikom, pri otrocih pa tudi s starši. S tem se želi seznaniti z vsemi možnimi vzroki, ki vplivajo na poslabšanje bolezni. Posebna pozornost je namenjena alergenom v prehrani, alergenom, ki se vnašajo z vdihovanjem zraka, bakterijskim, virusnim ali glivičnim okužbam ter dražečim snovem v okolici. Potrjen atopijski dermatitis ima vsaj tri glavne in tri pomožne znake. Glavni znaki so srbenje, ponavljajoča se vnetja kože, značilen izgled in razporeditev kožnih sprememb ter druge atopijske bolezni pri bolnikih ali sorodnikih. Pomožni znaki so prirojena ribja koža, poudarjena spodnja veka, pozitivni testi glede na prehranske oz. vdihane alergene, preobčutljivost na volno, poslabšano stanje po vplivu stresa, belkasti lišaji po obrazu, srbenje kože ob znojenju, ponavljajoča se vnetja kože dlani in podplatov, suha koža, kožne razpoke pod ušesnimi mečicam. Odločitev preko koliko in kakšnih raziskav bo ocenjen atopijski dermatitis ni enaka v vseh primerih. Vsak človek je edinstven, od primera do primera imamo različne dedne in druge vzroke. Poleg tega vsak človek živi v svojem okolju, ki se razlikuje od življenjskih okolji drugih oseb. Bolnikom z vneto večino kože se preko vzorca krvi določa skupnih in specifičnih IgE. Teste se lahko opravi, ko ima bolnik zdravo kožo ter ne prejema zdravil proti alergiji. V vseh primerih se je potrebno zavedati pomena postopnega in časovno obsežnega pristopa. Atopijski dermatitis bolezen, ki se pojavlja pri vedno več osebah v deželah razvitega sveta.

Tukaj

četrtek, 17. november 2016

Hbo, napredna tehnika


Hbo je dostopna napredna tehnika televizijskega programa. Z Hbo tehniko smo vedno sodobni, nobenega strahu ni za nedelovanje naprav za produkcijo zvoka in slike. Televizijska slika in zvok sta izredno napredovala, napredek pa še zdaleč ni rekel zadnje. Zato je tudi dobro imeti Hbo, s tem imamo zagotovilo za predvajanje zvoka in slike v najbolj sodobnih izvedbah. Dobra zvok in slika sta nalezljive narave, kdor se navadi na sodobnejšo inačico bo starejšo stežka spremljal. Zvok in slika sta pomembna, ker je Hbo vsebina na ta način na najboljši možni način predstavljena. Zvočni efekti in druge posebnosti so brez ustreznega zvoka preslišani, vsebina je temu primerno pomanjkljiva. Približno tako, kot bi dobili kavo brez priljubljene doze sladkorja, mleka, smetane ali drugega dodatka. Hbo ponudba je razdeljena zaradi potreb po ločevanju programa glede na najbolj zaželene vsebine. Osrednja ponudba je glavni kanal, ki ponuja premiere, serije, koncerte in druge vsebine. Na njem smo tudi na tekočem z predvajanjem preko luže, praktično pa imamo zagotovljeno sočasno premiero. Poleg osrednje ponudbe obstaja ponudba za celotno družino s družinskimi filmi, otroškimi vsebinami, komedijami, akcijskimi filmi in drugo vsebino. Tema ponudbama je dodan kanal s serijami v najbolj zaželenem terminu. Kanal bo navdušil ljubitelje kultnih serij, serije drugih studiev ter nekaterih skrbno izbranih filmov. Ponudba se nadaljuje s programom, ki gledalcem nudi klasike, kultne filme ter zimzelene filme. Ta ponudba je nadgrajena z dodatno ponudbo, ki predvaja isto vsebino s štiriindvajset urnim zamikom. S tem imamo dodatno možnost za spremljanje filmskih klasik in drugih ogleda vrednih filmov, ko smo na tesnem s časom. Odločitev za Hbo je logična in racionalna za vse, ki željo gledati kakovosten in času primeren program. Strah z zamikom premiere ali kakšnega podobnega zamika aktualnosti je odveč, saj je program po svežih vsebinah globalno znan. Hbo je premišljena odločitev za dodano vrednost televizijskega programa.

Več

ponedeljek, 14. november 2016

Bad Hofgastein, odlična izbira


Bad Hofgastein se nahaja v zvezni državi Solnograška , spada pod okraj St. Johann im Pongau ali skrajšano Pongau. Okraj se nahaja južno od glavnega mesta zvezne dežele Solnograška, na severozahodu meji s sosednjo Nemčijo. Od Solnograda je Bad Hofgastein oddaljen dobrih osemdeset kilometrov. Okraj obsega površino več kot milijon sedemstopetdeset tisoč kvadratinih kilometrov, na njem živi blizu osemdeset tisoč prebivalcev. Bad Hofgastein se nahaja na jugu okraja, v njegovi bližini je po toplicah znano mesto Bad Gastein . Obe mesti se nahajata v dolini Gastein, ki je znana po mogočnih gorah nada njo ter snežnih progah. Družbo mestoma Bad Hofgastein ter Bad Gastein dela najnižje ležeči Dorfgastein. Leži na nadmorski višini osemsto trideset metrov in je znan po podobi idilične alpske vasice. Smučišča vsem obiskovalcem idilične alpske vasice ponuja preko dva tisoč metrov visok Fulseck. Smučanje poteka po dolgih, širokih in razgibanih snežnih površinah ter brez dvoma vredna obiska. Smučarski avtobus dodatno poskrbi, da so na dosegu roke tudi obiskovalcem in gostov iz bližnjih krajev. Bad Hofgastein leži nekoliko višje, nahaja se na nadmorski višini osemsto šestdeset metrov nad morsko gladino. V preteklosti je bil Bad Hofgastein trgovsko središče celotne regije, že lep čas pa se kiti predvsem s turizmom. Turistom nudi številne hotele, penzione, mesto je znano po termalnem in smučarskem turizmu. V toplejših delih leta smučarski turizem zamenjajo aktivnosti na prostem, kot sta pohodništvo in kolesarstvo. S tem nudi Bad Hofgastein v vseh letnih časih odlično kombinacijo aktivnosti na prostem ter uživanja v danostih termalnega turizma. Južno od mesta Bad Hofgastein se nahaja zadnje in najvišje ležeče mesto Bad Gastein. Nahaja se na višini tisoč dva metra, ter je znano termalno središče. Ponudba je prijetna kombinacija termalnega turizma z številnimi drugimi aktivnostmi na prostem kot pod streho. Dolina Gastein je bila v srednjem veku znana po nahajališčih zlate rude, ta pa so že zdavnaj izčrpana. Zlato zato nima smisla iskati, se pa najde v dolini nešteto turističnih zanimivosti in privlačnih turističnih atrakcij. Posebna naravna danost doline Gastein so termalni vrelci, ki so vabili številne imenitne turiste vključno s kronanimi glavami. Termalni vrelci so poskrbeli za uveljavitev turizma, ime doline Gastein pa ponesli daleč naokoli. V preteklem stoletju je bil to zelo cenjen in napreden način zdravljenja. Iskanje zlata je pripeljalo tudi do tretje turistične atrakcije doline Gastein. Zlata mrzlica kopalcev zlata in tistih, ki računajo na srečno odkritje nikoli ne zamre. Zato so znova in znova poizkušali srečo ter kopali globoko v osrčje zemlje. Rovi so zahtevali številne fizične muke in napore, vendar so ob tem odkrili tudi zdravilno moč narave v njih. Pri kopanju v globino zemlje so odkrili območja, kjer so se počutili bistveno bolje. Globoko pod zemljo je namreč prijetno toplo, saj temperatura znaša okrog štirideset stopinj. Druga posebnost pogojev pod zemeljskim površjem je vlaga, ki znaša tudi do sto odstotkov. Verjetno največja posebnost pa je radon, ki se na območju nahaja v idealnih razmerah. S tem je Bad Hofgastein ter celotna dolina pridobila možnost za nov terapevtski turizem. Danes zato nikomur ne dajo v roke kramp in lopato, kot rudarjem pred stoletjem. Prevoz do idealnih terapevtskih pogojev je omogočen z vlakcem, zdravljenje pa poteka na podlagi dolgoletnih izkušenj. V rovih globoko pod zemljo se je zdravilo že veliko število ljudi, večina je znala povedati o pozitivnih učinkih delovanja naravnega bogastva pod zemeljskim površjem. Obiskati Bad Hofgastein je doživetje, ki ga ne najdeš ravno povsod. Opozoriti velja le vse, ki se bojijo majhnih, zaprtih prostorov. Tem bo verjetno bolj prijal svet nad površjem zemlje, vsem ostalim pa je na voljo edinstvena izkušnja. Potrebno se je privaditi razmeram, umiriti ter če je potrebno nekoliko potrpeti za zdravje in boljše počutje. V centru Gasteiner Heilstollen priporočajo več obiskov za doseganje zdravstvenih učinkov globoko pod goro, računati pa je potrebno z rezervacijo. Zanimanje za lajšanje bolečin, regeneracijo in relaksacijo je namreč izjemno. Temu primerno predhodna informacija o zasedenosti nikakor ni odveč. Bad Hofgastein ter celotna dolina nudi tudi izjemna doživetja nad zemeljskim površjem, v vseh letnih časih. Posebno zanimivo je na območju smučanje oziroma smučarski turizem. Smučarji lahko uživajo v izjemnih pogojih za smučanje. Smučarske naprave so sodobne, omogočajo hiter in udoben prevoz na želeno izhodišče izbrane oziroma zaželene smučarske proge. Smučarske proge visoko nad krajem Bad Hofgastein so namenjene vsem najrazličnejšim tipom smučanja. Od smučarskih prog za začetnike ter otroke, preko najbolj priljubljenih prog za največjo množico smučarskih navdušencev, do smučarski prog za najbolj zahtevne. Proge so speljane po snežnih pobočjih z občutkom ter na podlagi dolgoletnih izkušenj. Na njih smučarji dobijo tako možnosti za vratolomne spuste, kot krajše oddihe na nekoliko položnejših delih, kar se lahko nadaljuje v ponovno hiter spust po snežni strmini. Za smučarske užitkarje z dovolj znanja in kondicije je brez dvoma na prednostni listi več kot deset kilometrski spust. Hohe Scharfe velja za najdaljši spust na smučiščih vzhodnih Alp, kar je idealno za vse smučarske ljubitelje presežkov ter smučanja po neskončno dolgi progi. Odlična izbira je tudi Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel, ki nudi možnost povezati Bad Gastein in Hof Gastein. Bad Hofgastein bodo vzljubili tudi turni smučarji, ki imajo radi smučanje z več svobode v naravnem okolju. turnim smučarjem je namenjena izkušnja Sportgastein, ki se začne na nadmorski višini skoraj tisoč šesto metrov. Od tod vozi gondola na preko dva tisoč šesto metrov visoki Kreuzkogel. Območje se lahko pohvali z ponudbo za vse okuse in želje turnih smučarjev. Vse bo navdušil pogled, smučanje pa lahko poteka v užitkarskem slogu ali v slogu resnih ljubiteljev višjih hitrosti smučanja. Bad Hofgastein je brez dvoma odlična izbira, ne glede na čas obiska ter želene aktivnosti. izbrati je možno številne ponudbe nad zemeljskim površjem, kot tudi globoko v nedrjih zemljo. Območje s svetom povezano z vsemi sodobnimi načini prevoza. Po bližnji sodobni avtocestni povezavi je od slovenske meje oddaljen približno dve uri, za bolj oddaljena izhodišča pa je namenjen letalski prevoz. Zaradi bližine je možno Bad Hofgastein kot tudi celotno dolino obiskati preko vikenda, ter tako na najboljši možni način začrtati svoje glavne poletne ali zimske počitnice. Bad Hofgastein je odlična izbira za vse, ki željo pestro ponudbo brez kompromisov.

Več

sreda, 9. november 2016

Spletna analitika, vpliva na spremembe


Spletna analitika je predočena spletna realnost . Ker spletna analitika poda odgovor o dejanskem stanju aktivnosti na spletni strani je njena spletna realnost. Oblikujejo se jo lahko na različne načine, s tem pa se lahko podrobneje razišče posamezne segmente spletne realnosti. Obisk spletne strani je lahko za nekoga uspeh, druge pa zanima tudi kaj je sledilo po obisku, kako dolgo je trajala seja, katere vsebine so bile najbolj zanimive, katere vsebine niso imele učinka in številne druge podrobnosti. Preko rezultatov lahko spletna analitika ponudi številne možnosti za izboljšanja ali spremembe. Premalo obiskov od načrtovanih ali znanega povprečja je dejstvo, ki samo po sebi ne pove veliko. Kdor bo za spremembe odgovoren je bolj zainteresiran za informacije, kje so napake in kje priložnosti. Napake lahko ponudi tudi spletna analitika uspešnih primerov prakse. Priložnosti so na drugi strani lahko zelo spontane ideje in zamisli, ki jih pridobimo na razne načine. Dobro se je zavedati, da je zares novo predvsem vse izvirno in edinstveno. Pojavi pa se tudi tveganje, ki ga lahko ublaži spletna analitika. Vsak trg ima svoje značilnosti, za vsako dobro trženje je tudi značilno poznavanje potrošnih navad, načinov oglaševanja, poznavanje sprejemljivega in nesprejemljivega. Nove ideje se lahko preko značilnosti primerja z nekaterimi starejšimi. Dobro je pri tem imeti primere tako uspešnih kot manj uspešnih idej. V mnogih primerih spletna analitika zazna nasprotja, torej primere dobrega in slabega odziva trga. Obstajajo pa tudi primeri, ko se novosti uvedejo brez veliko analiziranja in proučevanja možnih posledic. Oziranje na preteklost včasih onemogoči učinek izvirnosti, ker ga ne znamo pravilno ovrednotiti. Vse kar je bilo je preteklost, zato je lahko tudi oziranje na preteklost tveganje. Nove izvirne ideje so včasih same po sebi magnet za povpraševanje, ker bo preprosto iz gole radovednosti želelo preizkusiti novosti. Spletna analitika je aktivnost, ki preprečuje slabe poslovne poteze.

Tukaj

nedelja, 6. november 2016

Kolo, prispevek zdravju

Kolo nudi velik prispevek zdravju , če ga znamo pravilno izkoristiti. Prispevek zdravju kolo nudi predvsem z dodajanjem večjih količin kisika v telo med vožnjo, kri se s tem obogati, mišice so razgibane, človek pa je tudi bolj sproščen in pripravljen na večje psihične obremenitve . Obstajajo seveda tudi nevarnosti za zdravje, katere je dobro pred uporabo kolesa poznati ter se jih naučiti obvladovati. Poznamo prehlad, bolečine v mišicah, številne poškodbe ter druge zdravju preteče nevarnosti. Pod posebno rubriko pa bi lahko uvrstili klasične in pogoste napake vseh, ki uporabljajo kolo. Pri vsakdanjem prevoz so predvsem napake, ki privedejo do poškodb in povzročanja škode sebi in drugim udeležencem. Rekreacijsko kolesarjenje pa pozna predvsem razne oblike pretiravanja, ki se končajo z različnimi večjimi ali manjšimi poškodbami. Poškodbe bi lahko razdelili na vidne in nevidne. Vidne poškodbe povzročimo predvsem z padci, trki ter drugimi podobnimi situacije. Med vidne poškodbe sodijo odrgnine, raztrganine, podpludbe in druge poškodbe. Manj vidne so poškodbe mišic, kosti ter drugih notranjih organov. Zato je potrebno kolo jemati v vsakem primeru resno, vožnjo pa temu primerno obravnavati, načrtovati in izvesti. V prometu je poleg pešcev kolesar najbolj ranljiva skupina, zato velja pri vožnji biti še posebej previden. V rekreacijskih vožnjah je potrebno to prav tako upoštevati, še bolj pa je potrebno biti pozoren na obremenitve telesa oziroma organizma. Ker kolo poganjamo z lastno močjo, se moramo zavedati mej svoje kondicije ter vzdržljivosti. Zdravju bomo koristili zgolj z optimalno obremenitvijo, s pretiravanjem mu bomo škodili. Optimalna obremenitev pomeni, da vozimo kolo v okviru svojih zmožnosti. Z zmanjšano obremenitvijo ne bomo imeli napredka, s povečano bomo povzročali poškodbe in druge težave. Nepisano pravilo govori, da mora vsaka rekreacijska vožnja vsebovati kondiciji primeren klanec. Kateremu se v vsaki nadaljnji vožnji povečuje zahtevnost, s tem pa kolo izboljšuje telesno pripravljenost, kondicijo in vzdržljivost.