nedelja, 30. oktober 2016

Bodywarm, pospešimo prekrvavitev


Bodywarm pomaga pospešiti prekrvavitev , izboljšati elastičnost kože ter na splošno prinaša izjemne učinke. Prekrvavitev človeškega telesa je ena najpomembnejših aktivnosti, bodywarm ji lahko da pospešek. Zaradi boljše oskrbe organov z krvjo bogato s kisikom se izboljša ne le delovanje posameznih funkcij ampak tudi celotnega telesa. Ta občutek najbolje poznajo osebe, ki so se odločile za povečanje gibalnih aktivnosti. Pri tem ni pomembna količina, ampak kakovost. Količina je lahko tudi hitro presežena, kar pomeni negativne posledice. Manj intenzivna aktivnost pa na drugi strani lahko pomaga tudi utrujenemu organizmu pri regeneraciji. Aerobne vaje po glavnem treningu ali vadbi so znane resnejšim rekreativcem. Aktivnost je največkrat različna, pomembno pri njej je povečan pretok krvi, njena bogatitev s kisikom. Bodywarm je metoda spominja na savno, razlika je v izvedbi. Pri savni je v ogretem ozračju celotno telo, bodywarm pa za razliko ogreva telo od vratu navzdol. Glava ni izpostavljena povečani temperaturi, kar poskrbi za dovod svežega kisika v organizem. Preostali del telesa bodywarm ohranja na temperaturi sedem in trideset stopinj Celzija. Konstantna temperatura sproži delovanje večjega števila terapij kot so aromaterapija, kromoterapija ter ozonoterapija. Posebno vlogo ima vlažna atmosfera, najbolj je njen učinek viden na koži. Zaradi vplivanja vlažne atmosfere na površino kože, ta postane bolj mehka in elastična. Kar je idealno za znane težave pri hujšanju. Vsi vemo, da se koža velikokrat ne more hitro prilagoditi intenzivnemu zniževanju telesne teže. Prepoznamo jo ko ohlapno kožo, ki je povešena na določenih mestih. Bodywarm poskrbi za učvrstitev tkiva ter elastičnost kože, predvsem na izgubi telesne teže izpostavljenih mestih. Podoben vpliv ima metoda na manj zahtevna ter srednje zahtevna celulitna stanja ter težave z zastajanjem tekočine v telesu. Primer posledic zastajanja tekočine v človeškem telesu so otekle noge. Bodywarm ima številne učinke od izboljšanja prekrvavitve, do izločanja maščob, izboljšanja elastičnosti kože do krepitve imunskega sistema.

petek, 28. oktober 2016

Aromaterapija, izboljša počutje in zdravje

Aromaterapija je terapija, ki uporablja aromatične snovi v zelo različne zdravstvene namene. Aromatične snovi so človeka od nekdaj zanimale in privlačile, aromaterapija zato ni odkritje novejših obdobji zgodovine. Privlačnost aromatičnih snovi izvira iz človeku prijetnega in privlačnega vonja, priljubljenost teh učinkov je staro kot obstoj človeške vrste. Zdravilci so že pred tisočletji spoznali moč pri zdravljenju, iz tega se je razvila oblika zdravilstva. Za učinkovanje se uporablja hlapne tekoče rastlinske snovi ter druge aromatične sestavine. Najbolj pogosto so v uporabi eterična olja pri inhaliranju ali masaži. Zato je aromaterapija znana velikemu številu ljudi. Občutek zamašenih dihalnih poti je neprijeten, vemo pa tudi za blagodejne učinke po učinkovanju eteričnih olj. Ne odprejo se zgolj dihalne poti, ampak se na splošno počutimo bolje. Takšne učinke aromaterapija omogoča z delovanjem dišav na možgane ter limbični sistem. V človeškem organizmu je limbični sistem odgovoren za čustvene reakcije, učenje, spomin in vegetativne funkcije. V termah Zreče poleg tega poskrbijo za prijetno vzdušje v vasici sanjskih savn. Savna vas je med savnami posebnost, saj je pristop naraven in vezan na kulturno dediščino okolja v katerem se terme Zreče nahajajo. Les, kamen, ter gradbene mojstrovine združitve tradicionalnih materialov v prepoznavne stavbne oblike je ogleda vredno že samo po sebi. Toliko bolj, ker nam poleg prijetnega za oko, nudi tudi zdravje za telo in dušo. Ponudba je široka in pestra, izbrati je mogoče med petimi finskimi savnami, dvema parnima savnama z vonjem pohorskih zelišč ter dve infrardeči savni. S tem dobimo širšo ponudbo učinkov za dušo in telo, njen pomemben del oziroma predstavnik je tudi aromaterapija. Z njo je mogoče vzpostaviti ravnovesje v človeškem telesu ter tako poskrbeti za splošno boljše delovanje ter posledično boljše fizične in psihične sposobnosti. V sodobnem stresnem življenju je aromaterapija pravi balzam, ki bi ga vsi z izkušnjami najraje podoživljali znova in znova. Aromaterapija je užitek za dušo in telo.

Več

četrtek, 27. oktober 2016

Modni dodatki in oblačilne navade


Modni dodatki spremljajo oblačilne navade že od najstarejših časov. Besedo moda in modni dodatki slišimo pogosto, malo ljudi pa ve natančen izvor besede. Moda izhaja iz grškega izraza modus, z njim so Grki v komunikacijah opisovali mejo, pravilo, način ter podobne pojme. Podobno kot oblačila, kozmetika, so tudi modni dodatki zelo starega datuma. Pravilna kombinacija oblačil, obutve, dodatkov, kozmetike in ostalega je bila prav tako pomembna kot je danes. Kar si najlažje predstavljamo po uniformiranih poklicih, ki imajo točno določena pravila. Ve se kaj je dovoljeno in kaj ni dovoljeno. Zato lahko na daleč prepoznamo predstavnika točno določenega poklica. Kar velikokrat vpliva tudi na naše obnašanje in vedenje. Nič drugače niso na vsakdanjik modni dodatki, moda, obleke, vplivali v zgodovini. Zato moda nikakor ni domena novejših obdobji zgodovine, ampak je zelo stara. Razlika je v njihovi bistveno večji dostopnosti in prepoznavnosti. Nekoč so nam bili modni dodatki, oblek, oblačila znani v večjem časovnem razmaku, danes je to lahko znano v trenutku. Mediji, komunikacije, novice, informacije se danes prenašajo z izredno hitrostjo. Praktično naslednji trenutek lahko izvemo, kakšni modni dodatki so bili prisotni na točno določeni prireditvi na drugem koncu sveta. S tem pa so se spremenila tudi modna dogajanja in dogodki. Modna pista že lep čas ni le dogodek s sprehodom manekenk in manekenov, ampak so tudi razne odmevne prireditve. Ker jih prenašajo mediji, to s pridom v komercialne namene izkoristijo mnogi. Včasih so obleka, obutev, dodatki in vse ostalo na znani osebi celo bolj pomembno, kot vse kar vidimo na modnih brveh in drugih modnih dogodkih. Že dolgo časa pa je ustvarjena moda oglaševanja. Če zlobni jeziki govorijo nekaterim osebam obešalniki za modo, se v primeru oglaševanja zanje uporablja izraz reklamna tabla. Modni dodatki so danes veliko bolj na očeh javnosti, zato je tudi mnogo več različnih izraznih slogov.

Tukaj

ponedeljek, 17. oktober 2016

Nogavice vseh vrst in barv

Nogavice zagotavljajo tako številne praktične učinke kot tudi estetski učinek . V ponudbi in med svojo garderobo imamo različne nogavice. Obstajajo kratke, ki segajo do gležnja. Nadalje takšne, ki pokrivajo večji ali manjši del meč. Sledijo dokolenke. Kot izraz govori segajo do kolen. Nazadnje imamo hlačne nogavice, katere pokrivajo celotno površino nog. Z njimi je zagotovljena učinkovita zaščita pred mrazom. Že lep čas pa zagotavljajo nogavice tudi točno določen izbran estetski učinek. Ta je najbolj očiten, ko so estetske lastnosti vidne. Najpogosteje je to pri hlačnih nogavicah, redkeje v drugih primerih. Barva ima pri hlačnih nogavicah, ki so v različnem obsegu izpostavljene očem javnosti zelo pomembna. Lahko se odločimo za barvo kože, lahko za barvo, ki se ujema z oblačili, obutvijo. Tako različne možnosti dajejo številne možne estetske učinke. Izbira je odvisna tako od osebe, ki nosi hlačne nogavice kot tudi od okolice oziroma javnosti. Vsaka oseba ima svoje značilnosti, njim velja prilagoditi izbiro. Izbrano seveda v mnogih primerih ocenjuje okolica. Ocene so največkrat v paleti od všečnosti in primernosti do neprimernosti. Najdejo pa se tudi ocene, ki niso nič drugega kot javno izražena zavist. Barva in druge lastnosti so pomembne tudi za druge nogavice. Pri barvi je najbolj pomembna usklajenost oziroma primernost obutvi in oblačilom. Tudi v tem primeru pride do izraza osebnost in osebnostne značilnosti. Druge lastnosti so predvsem vremenu in aktivnostim prilagojene. V zimskih mesecih imajo mnoge osebe raje debelejše in daljše nogavice. S tem imajo zagotovljeno optimalno temperaturo stopal in nog. Znano je, da nas najprej mraz prizadene v noge. Ko imamo mrzle noge, je tudi še tako debela plast oblačil nekoristna pri odpravljanju občutka mraza. Poleg izbire materialov in drugih lastnosti je potrebno skrbeti tudi za čistočo in vzdrževanje. Čist in svež material nogavice ima v mrzlih zimskih mesecih izjemen vpliv na človekov občutek mraza.


sreda, 5. oktober 2016

Gospodinjski aparati, uporabna vrednost

Gospodinjski aparati so toliko boljši nakup, kolikor večja je njihova uporabna vrednost . Uporabna vrednost, ki jo imajo gospodinjski aparati, je glavni namen nakupa ter merilo pri odločanju. Vsako sodobno gospodinjstvo ima različno število takih naprav. Njihovo število je odvisno od življenjskega sloga, zmožnosti investiranja ter drugih značilnosti. Gospodinjski aparati se med seboj ločijo po osnovnih in specifičnih. Osnovni so nujno potrebni in so zato prisotni v praktično vsakem gospodinjstvu. Specifični gospodinjski aparati za razliko niso nujno potrebni in je moč brez njih imeti ustrezno kakovost življenja. Vendar predstavljajo za nekatere uporabnike pomembno dodano vrednost. Zato jih kupujejo in uporabljajo. Koliko enih in drugih bomo imeli in uporabljali v veliki meri določa življenjski slog uporabnika. Življenjski slog je lahko praktičen, lahko je skromen, obstajajo tudi prestižni in razni drugi življenjski slogi. Praktičen življenjski slog je največkrat najboljši kompromis med investicijo in koristmi. Saj ni tako razkošen kot prestižni, hkrati pa ima marsikaj več kot skromen Mnogi ga imenujejo tudi zlata sredina. Zmožnost investiranja je odvisna od prihodkov in prihrankov ter izkoristka nakupnih ugodnosti. Večji osebni dohodek ali večji prihranki na prvi pogled nudijo možnost večje investicije, v praksi so stvari velikokrat drugačne. Veliki prihranki so sami po sebi odraz varčnega značaja in odločanja. Temu primerno bodo gospodinjski aparati lahko dražji, vendar hkrati racionalni. Varčni značaj se lahko odraža v energijski varčnosti. Začetna investicija je največkrat višja, vendar leho računamo na energijski učinkovitosti primerno večje prihranke. Posebej pomembni so za aparate, ki delujejo neprestano. Pri njih so občutni prihranki že v prvem letu uporabe. Drugi gospodinjski aparati za razliko niso vedno v uporabi oziroma ne porabljajo neprestano električno energijo za delovanje. Manj kot so uporabljeni, manjša je njihova poraba električne energije ter manj pomembna je njihova energijska učinkovitost. Zato ima izbira varčne izvedbe manjšo težo. Gospodinjski aparati imajo med seboj različne karakteristike.


nedelja, 2. oktober 2016

Taj Mahal, severna Indija

Taj Mahal sodi med številne znamenitosti, ki jih severna Indija čuva za današnje ter vse naslednje rodove. Taj Mahal je največkrat razumljen kot znamenit mavzolej , dejansko pa gre za niz več zgradb. Poleg tega je bilo pri gradnji potrebno izvesti obsežna dela pri urejanju okolice ter pripravi površine na kateri je kompleks zgradb zgrajen. V bližini teče reka Jamuni, gradbena dela so morala biti usmerjena na upoštevanje njenih značilnosti in posebnosti. Reka izvira v Himalaji, natančneje na obronkih planine Bandarpunch v indijski deželi Uttarakhand. Dežela spada med najbolj severno ležeče predele, predstavlja del severne meje Indije. Na severu meji z Tibetom, vzhod dežele Uttarakhand pa s sosednjim Nepalom. Dežela na zahodu in jugu meji z indijskima deželama Himachal Pradesh in Uttar Pradesh. Uttarakhand po površini meri preko petdeset tisoč kvadratnih kilometrov ter šteje deset milijonov prebivalcev. Reka Jamuni teče mimo mavzoleja Taj Mahal. Njen vodni tok od izvira pot nadaljuje južno preko obronkov Himalaje, ko priteče do ravnine predstavlja mejo med državama Utar Pradeš in Harajana ter obišče glavno mesto Indije. Pot od prestolnice Delhi nadaljuje do mesta Agra oz. mavzoleja Taj Mahal. Celotni vodni tok reke znaša skoraj tisoč štiristo kilometrov, pri tem premaga višinsko razliko preko tri tisoč metrov. Agra, Delhi ter številna mesta so zrasla in se bogatila na račun omenjenega vodnega vira. Taj Mahal ni izjema, reka je narekovala številne značilnosti gradnje. Poleg omenjene utrdbe bregov je narekovala lokacijo, omogočala je transport dela materiala potrebnega za izgradnjo. Gradnja mavzoleja se je začela v tridesetih letih sedemnajstega stoletja, trajala pa je več kot dve desetletji. Ukaz za izgradnjo mavzoleja Taj Mahal je dal šah Džahan. Namenjen je bil ženi, ki je umrla ob rojstvu otroka. S tem je izpolnil eno njenih od štirih pred smrtjo izrečenih želja. Taj Mahal sodi na seznam najbolj obiskanih znamenitosti Indije.


Tek, živimo zdravi dlje

Tek je dobra odločitev za zdravo življenje . Življenje na planetu se je v nekaj desetletjih v marsičem spremenilo. Gibanje ljudi je manj intenzivno, hrana je kalorično in količinsko izdatnejša, vedno več ljudi oboleva za prej manj znanimi boleznimi. Edina pozitivna sprememba je tek. Danes več ljudi teče kot v preteklosti. Napredek je znan na praktično vseh področjih. Vzpodbudno je predvsem, da tečejo vedno starejše generacije. V preteklosti je bil tek domena predvsem mlajših generacij oziroma šolskega programa. Z zaključkom šolanja se je končala tudi tekaška izkušnja in aktivnost. Po končanem šolanju so se ljudje rekreirali bodisi v raznih športih, kot sta nogomet in košarka ter drugi športi, priljubljeno je bilo gorništvo, plavanje v poletnih mesecih na morju, jezerih ter rekah. Značilnost teh športov je, da niso tako učinkoviti kot tek. Njegova izjemna lastnost je, da v najkrajšem času nudi največ učinkov. Dodatno se na razmeroma enostaven način intenzivnost in zahtevnost poveča. Tečemo lahko s hitrejšim tempom oziroma hitreje, možno je teči v hrib ter na razne načine enostavno pridobiti še dodatne učinke. Verjetno gre v tej lastnosti iskati enega od razlogov priljubljenosti. Prosti čas je danes vedno bolj redka dobrina, zato za časovno potratne športe enostavno ni več toliko časa. Kolesarjenje za enak učinek zahteva nekaj dodatnih ur, gorništvo velikokrat vzame pol dneva, cel dan ali celo vikend. Podobno drugi športi od športnika ali rekreativca zahtevajo več časa za učinke oziroma pozitivne vplive na zdravje. Največji poudarek je danes okrepiti srce ter izboljšati zmogljivost ožilja. Za krepko srce je tek več kot koristen šport. Dodatno se danes pri zdravju ljudi opaža povečane težave psihičnega dela. Psihično zdravje ljudi je danes zelo obremenjeno in na preizkušnji. Stres in druge podobne težave negativno prizadenejo veliko število ljudi. Za te težave je tek odlično zdravilo. Tek postaja priljubljen zaradi sodobnega tempa življenja ter zgledov.