petek, 30. september 2016

Avstrija, dežela rek in jezer

Avstrija je v spominu večine ljudi znana kot alpska dežela . Ima pa Avstrija tudi nižinske predele na vzhodu. Tam se nahaja Panonska nižina ter Donavska dolina. V tem delu države prevladuje celinski tip podnebja. Zanj so značilne možne visoke poletne temperature. Povprečne temperature poleti znašajo okoli petindvajset stopinj Celzija. V ekstremnih razmerah pa lahko presegajo štirideset stopinj Celzija. rekordna temperatura štirideset celih pet stopinj Celzija je bila izmerjena avgusta leta dva tisoč trinajst. Avstrija ima sicer večinoma gorsko podnebje. Za največji del države je značilen zmerno topel pas z prevladujočimi zahodnimi vetrovi. Značilnost dežele so številna jezera. Največje Nežidersko jezero se nahaja na vzhodu ob meji z Madžarsko. Jezero se večinoma napaja s podtalnicami in padavinami. Velja za izredno nizko jezero, če ga primerjamo z drugimi. Njegova povprečna globina znaša meter. Jezero si delita Avstrija in Madžarska. Slaba četrtina jezera pripada Madžarski. Attersee je drugo največje jezero v državi. Njegova površina znaša šestinštirideset kvadratnih kilometrov. Na njegovem vzhodu se nahaja tretje največje avstrijsko jezero Traunsee. Nahajata na območju regije Salzkammergut, ki je značilna po številnih jezerih. V bližini drugega največjega jezera države Avstrija se nahajata še večji jezeri. Mondsee in Wolfgangsee ter številna manjša jezera. Med večje vodne površine sodi tudi Bodensko jezero, Avstrija ima manjši vzhodni del, večja deleža pripadata Nemčiji in Švici. Bolj znana jezera so še Vrbsko jezero pri Celovcu, Millstätter See nad Špitalom, Osojsko jezero pri Beljaku in Weißensee na višje ležeči planoti med Šmohorjem in Špitalom. Pomembnejše reke, ki tečejo po avstrijskem ozemlju so Donava, Mura in Drava. Večje in manjše, mirujoče in tekoče vodne površine zaznamujejo deželo in ji dajejo tipično podobo. Narekujejo pa tudi podnebje, vreme ter imajo vpliv na turistično odličnost dežele. Mnogim obiskovalcem je cilj obiskati avstrijske reke in jezera. Avstrija je dežela, ki se lahko pohvali z izrednim vodnim bogastvom.


petek, 23. september 2016

Fitnes, dobra telesna pripravljenost

Fitnes omogoča, da se dosega dobra telesna pripravljenost . Telesna pripravljenost je stanje telesa in sposobnost opravljanja določenih nalog. Pri zagotavljanju dobre telesne pripravljenosti imajo pomembno vlogo fitnes ter druge oblike fizične aktivnosti, počitek ter pravilna prehrana . Človek je na splošno bistveno bolj zdrav, če se preprosto povedano giba. Govorimo pa o gibanju v mejah normale oziroma gibanju, ki je optimalno. Pretirano gibanje povzroča poškodbe in prinaša na splošno negativne posledice. Premalo aktivno gibanje pa nima dovolj učinkov na človekovo zdravje. V tujem jeziku fitnes pomeni dobro telesno pripravljenost. Pri izbiri fizičnih aktivnosti je pomembno poleg pravilne obremenitve tudi izbirati čas obremenitve ter mesto obremenitve. Številne fizične aktivnosti zahtevajo po končani vadbi sprostitev in počitek. S tem se začne proces regeneracije. Praktično pri določenih športih to pomeni tri treninge tedensko, med dvema treningoma pa dan počitka oziroma regeneracije. Fizične aktivnosti nam lahko zagotovi tudi fitnes, kot prostor z napravami za različne vadbe. Največkrat poznamo dve osnovni možnosti. Splošno možnost ter specifično. Splošna je namenjena splošnemu razgibavanju človeškega telesa. Noben del telesa pri tem ni posebno izpostavljen oziroma ima prednost pred drugimi. Specifičen fitnes je za razliko posvečen izboljšanju sposobnosti določenega dela telesa. Za to možnost se odločajo rekreativci ali športniki, ki s svojimi športnimi oziroma rekreacijskimi aktivnostmi ne morejo ustrezno obremeniti določen del telesa. Zato se odločijo za fitnes poleg obstoječih aktivnosti, ki so značilne za določen šport. Tako poznamo recimo športe, kjer so večinoma izpostavljene noge, roke pa bistveno manj. Poleg tega je fitnes velikokrat mesto vadbe, ko zunaj pogoji izvedbo ne dovoljujejo. Ovire so lahko mraz, veter, dež in podobne vremenske značilnosti. Prehrana je za fizične aktivnosti izjemnega pomena. Zagotavlja ustrezno energijo ter omogoča delovanje funkcij človeškega telesa. Optimalna prehrana je pomembna za praktično vse športe ter fitnes aktivnosti, poudarek pa mora biti na tako kakovosti kot količini.


sobota, 17. september 2016

Hbo, tv prihodnost


Hbo je televizija prihodnosti včeraj in danes. Na televizijske zaslone je hbo prinesel prihodnost že pred desetletji. Na nekaterih območjih si ga niti predstavljati nismo mogli še do nedavnega. Danes je realnost, katero mnogi odprtih rok sprejemajo. Vsi lastniki ali uporabniki želijo gledljiv program , realnost je včasih bolj drugič manj oddaljena od želja. Tega se je hbo zavedal že v samem začetku, zato je pripravil ponudbo gledljivega programa. Kaj natančno je gledljiv program ve vsak posameznik. Splošno bi lahko rekli, da je to program, ki ga gleda veliko ali največ gledalcev. Vendar za posameznika takšna ocena nima nujno smisla oziroma se ne ravna po njen. Nekaterim je pomembno, da so vsebine čim novejšega datuma. Torej želi, da mu hbo nudi čim bolj sveže in aktualne vsebine. V današnji informacijski dobi je to zelo pomembno. Razvoj in napredek je hiter, včeraj je praktično zgodovina. Praktično pa je leto dni stara vsebina že dejansko stara, zato mnoge letnica sila moti. V primeru, da je vsebina ustvarjena pred desetletjem je ne bodo gledali niti pod točko razno, ker se zavedajo nesmisla informacij, katere so že zdavnaj preteklost. Kritična točka je velikokrat vsega nekaj let starosti. Torej leto ali dve, največ tri. Zato željo program kot je hbo, ki nudi sveže vsebine. Nesmisel je tudi zaradi možnosti drugih ponudb novejšega datuma. Kar pomeni, da bo v primeru ponudbe svežih vsebin najprej posegel po njih. Predstavljajo pa takšne zahteve zgolj del zahtev. Med občinstvom se najdejo zahteve, ki žejo, da hbo ponudi zanimive vsebine. To so vsebine, ki gledalca privlačijo ter ga prepričajo v koristno porabljen čas za ogled. Za kakšne vsebine gre je odvisno od gledalca, ter se od primera do primera razlikujejo. Nekateri uživajo v filmih, drugi v dokumentarcih, tretji imajo radi glasbo. Hbo je brez dvoma dober razlog za posedanje pred TV.

Več

petek, 9. september 2016

Spletna analitika, merjenje obiska


Spletna analitika ima cilj izmeriti obisk točno določene spletne strani. Vsaka spletna analitika je zgodba zase, zato ima z drugimi primeri skupne le nekatere osnovne značilnosti. Namen je na ugotoviti kaj obiskovalci spleta želijo, kaj jih zanima, kaj pričakujejo. Ter na drugi strani nasprotje tega, torej kaj ne želijo, kaj jih ne zanima ali manj zanima ter kaj jih odvrača od obiska. Če želimo izvedeti kaj obiskovalce zanima, moramo najprej izmeriti obisk. S tem dobi spletna analitika osnovo ozirom izhodišče. Obisk je možno ocenjevati na razne načine. Število obiskovalcev lahko generalno pove veliko le tistemu, ki je sposoben oceniti. Koristno je primerjati z drugimi spletnimi stranmi, vendar je potrebno pri tem biti previden. Tematika ali področje spletne strani mora biti primerljiva s tistimi, po katerih ocenjujemo. Če je tematika splošne narave določnega področja, potem jo lahko primerjamo predvsem s spletno stranjo, ki ima enako pristop. Tematika istega področja v nekaterih področjih ni splošna, ampak bolj specifična. V tem primeru mora biti spletna analitika temu primerna. Merjenje samo je prav tako lahko različno glede na vire. Možnost imamo na merjenje vsega kar se dogaja na spletni strani, ali pa izven nje. Ker se vsaka spletna stran nahaja v tekmovalnem in konkurenčnem okolju se mora zavedati, da še tako dobra zasnova in ureditev slej ko prej dobi izboljšave. Najbolje je, da jih izvede lastnik, velikokrat pa spletna analitika zazna izboljšave v konkurenčnem okolju. Kar je dobro izvedeno in urejeno hitro dobi posnemanje, postane zgled in referenca drugim. Na splošno je treba vedeti, da je spletna analitika dobra kolikor dobro in pogosto jo uporabljamo. V primeru, da je ne uporabljamo dovolj pogosto ne moremo vedeti kaj se dogaja v konkurenčnem in tekmovalnem okolju. Nepravilna uporaba pa povzroča več škode kot prinaša koristnih učinkov. Spletna analitika je strokovno proučevanje uspešnosti spletne strani ter njene okolice.