četrtek, 6. avgust 2015

Varčevalni načrt, uravnotežena potrošnja

Varčevalni načrt zahteva, da je uravnotežena potrošnja naravnana na cilje varčevanja. Cilji varčevanja, ki jih ima varčevanje so od primera do primera različni. Največkrat želijo ustvariti več denarja v času, ko bo potreben. Lahko pa je varčevanje tudi način zagotavljana večje varnosti. Ker varčevanje lahko prilagajamo raznim zahtevam, to pomeni, da se obremenitev dohodkov prilagodi. Tako se lahko odločimo za varčevanje, ki dohodke praktično ne obremeni.



Oziroma se obrok, ki jih zahteva varčevanje praktično ne poznajo pri proračunu oziroma porabi za točno določeno časovno obdobje. Vsako varčevanje je dobro načrtovati. Dobro načrtovanje se na koncu lahko spremeni v varčevalni načrt. Osebi, ki varčuje varčevalni načrt lahko sporoča veliko značilnosti varčevanja. Tako je lahko varčevalni načrt svojevrsten pogled v prihodnost. Kot cilj nam lahko varčevalni načrt sporoča, kakšna privarčevana sredstva lahko pričakujemo v točno določenem časovnem obdobju prihodnosti. dober varčevalni načrt se ozira tudi na sedanjost oziroma bližnjo prihodnost. Če hoče imeti varčevalec dovolj privarčevanih sredstev mora upoštevati vse mogoče dejavnike, ki vplivajo na varčevanje. Najosnovnejši dejavniki so prihodki in odhodki. Prihodki in odhodki so lahko stalni ali pa se spreminjajo. Stalni prihodki so največkrat življenjski stroški. Gre za stroške, ki jih lahko imenujemo cena vsakdanjih življenjskih potrebščin. V določenih časovnih obdobjih lahko na različne načine nihajo. Na nihanje ima velik vpliv sam varčevalec. Trg nam danes nudi zelo različne oblike potrošnje. Lahko se odločimo za nizkocenovne izdelke in storitve, lahko pa se odločimo za nasprotje temu, torej visoko cenovne izdelke ali storitve. Odločitev za nizkocenovne storitve in izdelke ter njihove luksuzne razlike, pomeni odločitev za način življenja.

 Nizkocenovne izdelke in storitev lahko izbiramo, ker želimo več privarčevati, ali ker je tak naš življenjski slog. Na drugi strani luksuzni izdelki niso vedno metanje denarja skozi okno. Dražji izdelki lahko pomenijo tudi daljšo življenjsko dobro, boljše lastnosti in podobno. Varčevalni načrt je lahko razumna in pametna odločitev varčevalca.

http://www.alta.si/varcevalni_nacrti

Ni komentarjev:

Objavite komentar