nedelja, 8. november 2020

Ukrepi v primeru kršitev pravic intelektualne lastnine

 

Intelektualna lastnina je lahko odločilna konkurenčna prednost, zato jo je pametno zaščititi. Ne moremo pa povsem preprečiti zlorab – zaščita intelektualne lastnine nam daje le pravno podlago za ukrepe v primeru, da je kršitev blagovne znamke ali patenta ugotovljena. Poleg tega ne moremo računati na redno preverjanje kršitev, morebitne zlorabe bomo morali najti sami. Pametno je torej poznati naloge in možnosti, ki jih imamo v primeru, da je ugotovljena kršitev patenta ali blagovne znamke.

kršitev patenta

Najprej je treba seveda poskrbeti za to, da intelektualno lastnino ustrezno zavarujemo. Ni dovolj, da preprosto opravimo postopek registracije blagovne znamke ali patenta – pri tem se moramo prepričati, da zaščita pokriva vse kategorije, v katere se izdelki oziroma storitve uvrščajo, ter vsa geografska področja, kjer poslujemo. Že tu obstajajo tveganja, da bo prišlo do kršitev, ki jih ne bomo mogli sankcionirati. Kršitev blagovne znamke oziroma patenta na področjih, kjer te vsebine niso zaščitene, namreč dejansko ni kršitev, saj nimamo pravne podlage za ukrepanje. Posebej usodno je to lahko za kršitev patenta, ki ga konkurenca uporabi pri svojih dejavnostih.

Če svojo intelektualno lastnino dobro zaščitimo, pa lahko računamo na različne možnosti ukrepanja v primeru, da je kršitev patenta ali znamke ugotovljena. Na voljo imamo različne ukrepe, ki jih izbiramo glede na naravo kršitve in vrsto intelektualne lastnine, veliko pa je odvisno od samega primera. Običajno naslovimo učinke in posledice kršitev, recimo izgubo dohodka. Prav tako za kršitev blagovne znamke oziroma patenta običajno zahtevamo uničenje izdelkov, ki vsebujejo zaščitene vsebine. Nato pa lahko ukrepamo tudi pri različnih organih, ki pokrivajo to področje, odprejo se lahko tudi kazenski postopki ali tožba. Običajno pri tem koristimo pomoč pravnih strokovnjakov, tudi patentnih zastopnikov, ki pomagajo pri uveljavljanju pravic, ki nam jih daje zaščita intelektualne lastnine. Pričakujemo lahko dober rezultat takšnih ukrepov, če imamo za to seveda ustrezno podlago.

torek, 17. marec 2020

Kako pridobiti vozniško dovoljenje?

Vozniški izpit je pomembna obveznost predvsem med mladimi, ki želijo čim prej zasesti levi sedež v avtomobilu. Ne gre le za to, da pridobijo s tem pravico do upravljanja avtomobila, temveč to pomeni tudi določeno samostojnost in odpira mnoge nove možnosti. A to je možno šele takrat, ko v roki dejansko držimo vozniško dovoljenje – pred tem se moramo posvetiti nekaterim ključnim obveznostim, ki zahtevajo kar nekaj časa in truda, pa tudi zadosten finančni vložek. Kako torej pridobiti vozniško dovoljenje? Na poti do tega cilja je ključni spremljevalec avtošola, izvajalci te programe nekoliko prilagodijo in vedno ponudijo edinstveno izkušnjo, so pa obveznosti praviloma povsem enake. Najprej je treba opraviti zdravniški pregled in usposabljanje iz prve pomoči, nato sledi pridobivanje znanj o cestnoprometnih predpisih. V tej fazi je predviden tudi test, s katerim se osvojeno znanje preverja. Nato se pozornost preusmeri proti praktičnemu usposabljanju, ki bo trajalo nekoliko dlje časa. Opraviti je treba kar nekaj ur praktične vožnje, odvisno od izbrane kategorije – vozniki osebnih avtomobilov bodo zbrali dobrih 20 ali kar 30 ur. Po uspešno opravljeni izpitni vožnji pridobimo vozniško dovoljenje, ki pa še ne pomeni konca vseh obveznosti.

vozniško dovoljenje

Kaj omogoča prvo vozniško dovoljenje?

Najprej pridobimo začasno vozniško dovoljenje, ki velja dve leti. V tem času je treba opraviti še dodatno usposabljanje iz varne vožnje, nakar lahko dovoljenje podaljšamo. V dveh letih od izdaje dovoljenja oziroma vsaj do dopolnjenega 21. leta starosti, če je voznik ob pridobitvi dovoljenja mlajši od 19. let, velja status mladega voznika – tudi v primeru, da vozniško dovoljenje po opravljeni varni vožnji že podaljšamo. Dovoljenje resda omogoča udeležbo v prometu, a postavlja v tem času tudi določene omejitve in obveznosti. Do polnopravnega statusa v prometu pridemo le z izkušnjami, prakso in časom, do takrat pa bo treba voziti povsem brez alkohola in s posebno pazljivostjo, saj nam grozi odvzem dovoljenja že pri sedmih kazenskih točkah.

Preberite si tudi naš blog o podaljšanju vozniškega dovoljenja.