torek, 20. avgust 2019

Zelenortski otoki

Med manj znanimi, a vseeno zelo privlačnimi turističnimi destinacijami gotovo najdemo razna otočja, ki so posejana razmeroma blizu v Atlantskem oceanu. To so tudi Zelenortski otoki, ki so sicer nekoliko bolj oddaljeni, ravno zato pa eksotični in privlačni. Gre za najjužnejše otočje Makaronezije, ki združuje skupino otočij v Atlantiku – v tej skupini najdemo še Azore, Madeiro in Kanarske otoke vključno z otočjem Salvages. Zelenortski otoki so geografsko sicer nekoliko ločeni od preostalih otočij, poleg tega so za obiskovalce iz Evrope tudi nekoliko bolj oddaljeni, zato v turističnem smislu niso tako oblegani. Vseeno gre za dokaj priljubljeno turistično točko, ki se jo splača obiskati. Seveda destinacija ne bo po okusu tistih, ki raje izbirajo večja mesta ali destinacije, ki so prilagojene masovnemu turizmu, bodo pa Zelenortski otoki navdušili tiste, ki iščejo nekaj novega in drugačnega. Še vedno pa gre za otočje tako rekoč sredi oceana, torej se lahko nadejamo čudovitega vremena preko celega leta, krasnih plaž in odlične turistične ponudbe.

zelenortski otoki

Zelenortski otoki vabijo različne vrste obiskovalcev

Težko bi rekli, kdo bo na teh otokih najbolj užival – Zelenortski otoki so namreč zelo primerni za turizem, saj odgovarjajo različnim okusom. Že sama lokacija bo prepričljiv adut za tiste, ki želijo izkusiti edinstveno klimo na tropskem otočju, a za to ne želijo potovati predaleč. Na svoj račun bodo prišli tisti, ki kot idealen dopust razumejo poležavanje na plaži in sončenje pod prijetnimi sončnimi žarki. Poleg tega bodo Zelenortski otoki gotovo navdušili še tiste, ki se tudi med dopustom niso pripravljeni odreči aktivnosti in raziskovanju, zelo lepe so predvsem naravne znamenitosti, ki privabijo mnoge obiskovalce. Čeprav je otočje poseljeno šele kakšnih 500 let, se je tu razvila edinstvena kultura, ki se jo splača spoznati. Poleg tega so Zelenortski otoki stičišče prometnih poti preko Atlantika, tako da se mešajo različni vplivi, ki ustvarijo povsem unikatno okolje.

torek, 6. avgust 2019

Klopna borelioza

Klopi prenašajo več bolezni, med katerimi je prav klopna borelioza ena izmed najbolj značilnih. Pravzaprav gre za daleč najbolj značilno okužbo, s katero nas ogrožajo klopi, vsaj pri nas je tako. To pomeni, da se je pametno na možnost okužbe dobro pripraviti, predvsem z informiranjem o tej bolezni in o okužbah, seveda se splača poznati postopke, s katerimi lahko učinkovito ukrepamo. Naposled pa moramo biti pozorni pri hoji po gozdu in travi, kjer lahko staknemo klope. Klopna boreliozaje razmeroma pogosta, saj po ocenah to okužbo prenaša več kot 40% klopov, res pa je, da ne pride do okužbe pri prav vsakem vbodu. A glede na to, da gre za zahrbtno in nepredvidljivo bolezen, previdnost zagotovo ni odveč. Splača se poskrbeti za kar se da učinkovito preventivo, v primeru okužbe pa takoj ukrepati. Poudariti je treba, da je prognoza v primeru hitrega ukrepanja zelo dobra, se pa drastično poslabša, če z obiskom zdravnika odlašamo. Klopna borelioza lahko tako vodi v zelo hude posledice, tudi trajne.

Klopna borelioza zahteva veliko pozornosti

Za boreliozo ne poznamo cepiva ali druge preventive, ki bi povsem preprečila možnost okužbe. To pomeni, da moramo biti pri stikih s klopi zelo previdni, v primeru okužbe pa moramo hitro odreagirati. Klopna boreliozase ne prenese takoj ob vbodu klopa, tako da imamo na voljo nekaj ur, da klopa varno odstranimo in mesto vboda razkužimo. Tu seveda ne gre za prav natančne časovne okvire, a praviloma velja, da imamo kakšnih 12 ur časa. Treba je vedeti, da je klopna boreliozaraznolika in nepredvidljiva, že v tej fazi nas lahko preseneti. Tudi pri simptomih ne moremo podati kakšnih ugotovitev, ki bi bile veljavne v vsakem primeru – značilni rdeči kolobar se sicer pojavlja skoraj brez izjeme, spremljajo pa okužbo nekateri simptomi, ki jih lahko zamenjamo z znaki drugih tegob.

sos-klop.si/lymska-borelioza

klopna borelioza