torek, 30. julij 2019

Klopna borelioza je najpogostejša klopna bolezen

Klopi so znani prenašalci različnih bolezni. Če ne bi bili, jim gotovo ne bi posvečali toliko pozornosti – sami po sebi namreč niso nevarni, prisesajo se na telo in se nahranijo, nato preprosto odpadejo s kože, če jih prej ne odstranimo. Problem je seveda v tem, da pri vbodu klopi lahko na človeka prenesejo nekatere druge vsiljivce, ki so bistveno nevarnejši. Najpogostejša klopna bolezen je klopna borelioza, ki je tudi zelo huda in zahteva posebno pozornost. Ne pozabimo, da borelioza ne pozna cepiva ali primerljive preventive, zato je podatek, da to okužbo prenaša slaba polovica slovenskih klopov, še bolj zaskrbljujoč. Klopna borelioza seveda ni razlog, da se ne bi podajali v naravo, a treba bo poskrbeti za preventivo, ki je na razpolago. Cepljenje sicer ne pride v poštev, lahko pa sprejmemo druge ukrepe, ki se izkažejo za učinkovite. Če te ukrepe poznamo in se jih držimo, lahko uspešno zmanjšamo tveganje za okužbo in za posledice, ki jih pušča klopna borelioza.

Klopna borelioza dopušča preventivo

Res je, da cepljenje ne pride v poštev, lahko pa se zavarujemo na druge načine. Ena možnost je nenazadnje tudi ta, da pobegnemo v kraje, kjer klopov ni, pri nas so to predvsem hribi, saj nad 1600 metri nadmorske višine teh vsiljivcev ne gre pričakovati. A to seveda ne pride vedno v poštev. Zato je dobro vedeti, da se klopna borelioza običajno prenese šele po nekaj urah od vboda klopa – imamo torej dovolj časa, da klopa najdemo in odstranimo, mesto vboda pa razkužimo, če se redno in temeljito pregledujemo. Poleg tega klopna borelioza dopušča učinkovito zdravljenje z antibiotiki, moramo pa pri tem okužbo pravočasno odkriti in takoj obiskati zdravnika. Na srečo nam pri tem pomagajo nekateri simptomi, ki so precej značilni – klopna borelioza se kaže z veliko rdečino in kolobarjem, pa tudi z nekaterimi drugimi znaki.

www.sos-klop.si/klopne-bolezni

klop

ponedeljek, 29. julij 2019

Planinski čevlji so ključni za varno hojo po hribih

V hribih se vedno zelo poudarja varnost. To je povsem upravičeno, saj se redno dogajajo tudi nesreče in nezgode, ki jih ne moremo preprosto zanemariti. Veliko nevšečnosti se lahko pripeti ravno zaradi slabe opreme, med katero izstopajo planinski čevlji. Čevlji so namreč edini kos opreme, ki neposredno povezuje pohodnika s podlago, tako pa ključno odločajo o varnosti in zanesljivosti na zahtevnih poteh. Težko bi pretiravali pri omembi vpliva kakovostnih čevljev na varnost pri hoji po gorah, še posebej v visokogorju in v zahtevnih razmerah. Kakovostni planinski čevlji niso le velika prednost, so kar nujna oprema, brez katere je bolje, da ostanemo doma. Na srečo imamo na tem področju kar pestro izbiro, ki omogoča vsakemu kupcu, da najde idealne čevlje zase. Žal pa so kakovostni planinski čevlji praviloma precej dragi – izdelani so iz kakovostnih materialov, treba pa je seveda plačati tudi oblikovanje, zasnovo in delo. A pri tem ne smemo varčevati, saj gre za našo varnost. Poleg tega bodo čevlji investicijo povrnili skozi dolga leta uporabe, saj imajo takšni čevlji zelo dolgo življenjsko dobo tudi pri redni uporabi v zahtevnih razmerah.

Kakšni so kakovostni planinski čevlji?

Planinski čevlji morajo biti pozorno izbrani. Osredotočimo se na podplat, ki neposredno odloča o zanesljivosti in stabilnosti koraka na zahtevnih gorskih poteh. Upoštevamo to, na kakšne poti se bomo podajali in s kakšnimi razmerami se bomo srečevali. Pazimo na dober oprijem in optimalno stabilnost. A prav tako morajo biti planinski čevlji tudi udobni, da lahko v njih dejansko prehodimo daljše poti. Še tako zanesljiv in kakovosten čevelj se ne bo dobro izkazal, če ne bo udoben in prijeten pri uporabi. Zelo pomembno je, da čevlje pred nakupom dobro preizkusimo, da tudi pred kakšnimi daljšimi odpravami morajo biti planinski čevlji najprej testirani na lažjem in krajšem pohodu.

tomassport2.si/infoportal/kategorija/pohodnistvo/kako-izbrati-prave-pohodniske-cevlje.html

planinski čevlji - nizki

nedelja, 28. julij 2019

Masivna vhodna vrata

Pri vhodu v objekt imajo vrata zelo pomembno vlogo. Služijo temu, da omogočajo prehod v notranjost, a hkrati prehod tudi preprečujejo tistim, ki v objekt niso vabljeni. Ustrezati morajo torej funkcijam, ki so v nekakšnem kontrastu, v teh nalogah pa se bodo najbolje obnesla premišljeno oblikovana in dobro prilagojena vrata. To so lahko masivna vhodna vrata, ki ponujajo brezkompromisno varnost in učinkovito preprečujejo prehod nepovabljenih gostov v notranjost objekta. Ni nujno, da gre za posebej debela ali težka vrata. Masivna vhodna vrata so lahko izdelana tudi iz tankih elementov, lahko jih namreč dopolnimo s protivlomnimi sistemi in drugimi uporabnimi dodatki. Ne gre za enostavna lesena vrata, še posebej ne na vhodu v kakšne pomembne prostore. Seveda ne pozabimo, da varovanje prehoda ni edina naloga vhodnih vrat, prehod morajo tudi omogočati. Pomembno je, da so masivna vhodna vrata uporabna in zanesljiva, tudi na dolgi rok se morajo dobro obnesti. Pri tem je za zadovoljstvo v veliki meri odgovorna tudi dodatna oprema, ki odloča o izkušnji pri uporabi vrat. Na voljo imamo ogromno dodatkov, ki lahko naredijo veliko razliko.

Masivna vhodna vrata dopolnijo podobo doma

Prav tako pa so masivna vhodna vrata zelo posrečen estetski element, ki bo dopolnil podobo moderno oblikovanega objekta. Takšna vrata se podajo v vsak arhitekturni slog, saj je možno njihovo podobo v veliki meri prilagoditi. Seveda pa je pametno zunanjost objekta oblikovati v skladu z opremo, ki jo izberemo, tako da lahko tudi masivna vhodna vrata narekujejo oblikovanje preostale podobe zunanjosti. Posebej dobro se takšna vrata kombinirajo z balkoni, terasami, vrtnimi ograjami in drugimi elementi, tako da lahko dobimo zelo posrečene kombinacije. Lahko pa so masivna vhodna vrata že sama po sebi pravo umetniško delo, ki ima tudi veliko vrednost, tako da se splača veliko pozornosti nameniti izbiri, oblikovanju in izdelavi takšnih vrat.

Masivna vhodna vrata