četrtek, 26. december 2019

Hišni kino doda piko na i urejenemu stanovanju

V stanovanju dandanes ne sme več manjkati velik zaslon, na katerem si lahko ogledamo filmske uspešnice, športne in glasbene spektakle ter druge vsebine, ki jih posreduje javno televizijsko omrežje ali pa jih pridobivamo preko drugih virov. Najboljšo izkušnjo v večini primerov ponuja hišni kino, ki je prilagojen uporabnikom in prostoru. Le tako lahko iz opreme iztisnemo največ, razlika pa je lahko zelo velika, predvsem v primerjavi z osnovnimi televizorji in zvočnimi sistemi, ki jih večinoma uporabljamo. Dovršen hišni kino lahko povsem spremeni izkušnjo pri ogledu video vsebin, prav tako bo mogoče uživati v boljši glasbi in morda koristiti tudi druge prednosti takšnega sistema. Seveda pa je pomembno, da je hišni kino temu namenu dobro prilagojen – potrebovali bomo raznovrstno opremo, ki v končni fazi ponudi kar najboljši učinek.

oprema za hišni kino

Hišni kino sestoji iz številnih naprav

Največ pozornosti pri ogledu video vsebin gotovo namenjamo zaslonu, a v resnici sestoji hišni kino iz cele zbirke naprav, ki so prav tako pomembne, če ne še bolj. Za končno izkušnjo je pogosto najbolj zaslužno ozvočenje, še posebej to velja za tiste, ki želijo uživati v sodobnih filmskih spektaklih s prostorskim zvokom. V tem primeru pride v poštev le komplet kakovostnih zvočnikov, običajno se odločimo za komplet petih ali sedmih zvočnikov z ločenim nizkotonskim zvočnikom. Sodobni hišni kino bo morda izkoristil tudi nove tehnološke standarde, ki ponujajo še boljši prostorski zvok z razporeditvijo zvočnikov po stropu! Vsekakor se splača izbrati zadostno število zvočnikov in jih premišljeno razporediti po prostoru, na koncu pa med seboj tudi uskladiti. Pravzaprav je treba uskladiti vso opremo, potrebovali bomo tudi naprave, ki omogočajo odlično delovanje v takšni kombinaciji. Običajno uporabimo vsestranski multimedijski sprejemnik ter različne predvajalnike, hišni kino pa lahko vključuje tudi druge naprave. Ne pozabimo niti na detajle, na primer mehke talne obloge, izolacijske akustične plošče in temno barvo zidov in stropa. Izberite svoj novi hišni kino tukaj.

sreda, 4. december 2019

3D tisk po naročilu je primeren za vse zahtevne izdelke


Verjetno ima zagotovo že vsakdo vsaj enega prijatelja ali znanca, ki ima doma 3D tiskalnik. Tovrstne naprave so se izkazale za zelo uporabne za izdelavo zelo praktičnih in uporabnih izdelkov. Vendar pa s temi 3D tiskalniki težko naredimo kakšne bolj zahtevne izdelke, zato je najboljša rešitev 3D tisk po naročilu.

3D tisk po naročilu

3d tisk po naročilu ima številne prednosti

3D tisk po meri se je izkazal za zelo inovativno tehnologijo, ki ima številne prednosti. za razliko od klasičnih, pri 3D tiskanju praktično ni nobenega odpadnega materiala, saj se ga porabi natančno toliko, kot se ga potrebuje za izdelavo izdelka.

Druga pomembna prednost pa je ta, da je izdelek izdelan le iz enega kosa, kar pomeni, da se izognemo vsem drugim postopkom dodelave. To velja tudi v primeru, ko gre za gibljive dele, saj nam 3D tisk natisne 3D model, ki ima lahko premikajoče ali gibljive dele.

S 3D tiskom po naročilu se lahko izdela različno uporabne izdelke

Domišljija danes ne pozna meja in tako lahko s 3D tiskalnikom izdelamo praktično kar koli želimo. Lahko izdelamo pisalo, različne posodice ali kakšen drug uporaben predmet. To nam omogoča 3D tisk po naročilu, s katerim se izdelajo 3D modeli različnih oblik in dimenzij, ki so lahko namenjeni v različne namene.

Kadar gre za 3D tisk po naročilu, lahko izbiramo tudi med različnimi materiali kot so na primer guma, plastika, papir, kovine in podobno. Ker je izbira materiala odvisna tudi od 3D tiskalnika, je malo verjetnosti, da imamo doma tiskalnik, ki bi lahko uporabljal vse te materiale, zato je tudi 3D tisk po naročilu najboljša izbira.

Izbirajte ponudnika z veliko izkušnjami

Če želimo, da je naš izdelek kakovosten, je pomembno, da za 3D tisk po naročilu izberemo primernega ponudnika. To pomeni, da ima izbrani ponudnik veliko izkušenj in da za svoje izdelke uporablja kakovostne 3D tiskalnike.

Po dogovoru se lahko odločite še za 3D konstruiranje, ne pozabite pa tudi na prilagodljivost in strokovnost izbranega ponudnika. Ta je zelo pomembna, saj nam bo izbrani ponudnik pred 3D tiskom lahko ustrezno svetoval tako glede materialov, kot tudi glede končnega izdelka.


petek, 1. november 2019

Hladilnik Beko

Med znamkami, ki na področju bele tehnike uživajo posebno zaupanje, gotovo izstopa Beko. Pod to znamko najdemo različne naprave, ki si zaslužijo zaupanja, saj se zelo dobro izkažejo v praktično vsaki situaciji. Beko izstopa predvsem s ponudbo vsestranskih aparatov za splošno gospodinjsko rabo, s tem pa pokrije potrebe širokega spektra uporabnikov. Odličen primer tovrstne naprave je hladilnik Beko, ki je idealna izbira za vse, ki iščejo zanesljiv gospodinjski hladilnik. Na voljo je izjemno široka ponudba, v kateri bo gotovo vsak našel nekaj zase. Predvsem pa Beko na tem področju preseneča z ugodnimi cenami, ki niso značilne za opremo v tem kakovostnem razredu. Za hladilnik Beko je značilno izvrstno razmerje med kakovostjo in ceno, s tem pa je ta znamka idealna za tiste, ki želijo svojo investicijo kar najbolje izkoristiti. Že za dobrih 100 evrov so na voljo osnovni modeli z manjšo kapaciteto, še veliko več ponudbe pa seveda najdemo v nekoliko višjem razredu, kjer se hladilnik Beko lahko postavi po robu tudi bistveno dražji konkurenci.

hladilnik Beko

Hladilnik Beko višjega cenovnega razreda

Čeprav je hladilnik Beko posebej priljubljena izbira med tistimi, ki želijo kak evro privarčevati, ne da bi se morali pri tem odreči visoki kakovosti, ponuja ta znamka tudi v višjem cenovnem razredu nekaj prepričljivih modelov, ki navdušujejo s široko paleto impresivnih funkcionalnosti. Ti hladilniki so v prvi vrsti prepoznavni po večji kapaciteti, ki je takoj opazna, a v ozadju ima hladilnik Beko še druge prednosti, predvsem zelo učinkovito in varčno delovanje na dolgi rok. Ti hladilniki se uvrščajo v varčne energijske razrede, dosegajo tudi oznako A+++, kar pri redni uporabi seveda pomeni znaten prihranek. A tudi druge prednosti pridejo hitro do izraza, predvsem napredne funkcionalnosti, na primer prikaz stanja delovanja hladilnika in možnost upravljanja naprave preko velikega digitalnega zaslona. Napreden hladilnik Beko je vsekakor vreden investicije, če znamo izkoristiti vse funkcionalnosti, ki jih naprava ponuja. Poiščite ga v trgovinah Merkur.

torek, 1. oktober 2019

Lesena vhodna vrata

Se splača za izdelavo vhodnih vrat izbrati les? To je naravni material, ki je v gradbeništvu zelo priljubljen, ni pa primeren kar za vsak stavbni element. Vhodna vrata so še posebej kritična, saj imajo zelo pomembno nalogo, poleg tega pa so postavljena v precej neugodno okolje, ki lahko na les vpliva negativno. Vseeno so lesena vhodna vrata na voljo pri mnogih priznanih proizvajalcih, tako da je možno dobiti modele, ki se bodo tudi v takšni vlogi odlično odrezali. Čeprav so lesena vhodna vrata izdelana iz naravnega materiala, ki se na udaru vremenskih dejavnikov praviloma ne obnese najbolje, je les v tem primeru skrbno izbran in dodatno zaščiten, da lahko brez težav prenese tudi takšne obremenitve. Kakovosten in primerno obdelan les ima tudi na prostem zelo dolgo življenjsko dobo in zagotavlja zanesljivost skozi dolga leta, predvsem pa bodo lesena vhodna vrata skozi čas obdržala tudi neoporečen videz. Vse to so prednosti, ki jih takšna vrata ponujajo različnim vrstam uporabnikov – nič čudnega, da gre za priljubljeno izbiro tako za stanovanjske stavbe kot za gospodarska poslopja, poslovne stavbe in druge objekte.

lesena vhodna vrata

Lesena vhodna vrata z neprekosljivo vizualno podobo

Specifična vrednost, ki jo imajo lesena vhodna vrata v primerjavi z alternativami, je gotovo estetska vrednost. Prav les je tisti material, na katerega pomislimo, ko potrebujemo kakšen estetsko dovršen kos stavbnega pohištva. Vhodna vrata imajo tudi v tem oziru zelo pomembno vlogo, saj se z vhodom predstavljamo svetu in pozdravljamo obiskovalce – lesena vhodna vrata pri tem ustvarijo prav poseben učinek, ki bo gotovo po godu vsakomur, ki ceni lepo oblikovane objekte in prostore. Poleg tega je možno lesena vhodna vrata na različne načine še dopolniti, predvsem je priljubljena zasteklitev, nekaj možnosti pa odpirajo tudi razne kreativne rešitve, ki dodajo še nove funkcionalnosti. Ker je možno vrata izdelati po meri, so možnosti praktično neomejene.

nedelja, 29. september 2019

Smučarska bunda za prijetno smučanje

Smučarska bunda je vsestransko oblačilo, ki se v zimskem času izkaže za neprecenljivo. Seveda gre za smučarsko opremo, ki bo najbolj po godu rekreativnim in profesionalnim smučarjem, to pa nikakor ne pomeni, da prednosti takšne bunde ne bodo mogli spoznati tudi drugi uporabniki. Takšna bunda se dobro izkaže tako na smučišču kot v drugih okoljih, pravzaprav povsod, kjer tudi v zimskih dneh na prostem izvajamo kakšne fizične aktivnosti. To pomeni, da ima smučarska bunda zelo pomembno in zahtevno nalogo – zagotavljati mora toploto in udobje, tudi če je temperatura okolja zelo nizka, telo pa v stalnem gibanju. Ravno to pa je tudi dober razlog za izbiro kakovostne bunde, saj se ne bodo dobro izkazali kar vsi izdelki te vrste. Ne moremo pričakovati, da bo kar vsaka bunda topla in udobna, ko se bomo v hladnih zimskih dneh potili na smučišču, res pa je, da praktično vsaka smučarska bunda dobro opravi svoje delo, če oblačilo uporabljamo le za splošno rabo.
smučarska bunda


Kakovostna smučarska bunda naredi veliko razliko

Od bunde je v veliki meri odvisno udobje pri smučanju. Kakovostna smučarska bunda lahko naredi veliko razliko, še posebej pri celodnevni smuki v hladnih dneh. Takšna bunda mora biti predvsem topla in udobna, da ni težko preživeti celega dne na smučeh, ne da bi zmrzovali pri nizkih temperaturah. Zelo pomembno pa je, da je smučarska bunda dovolj zračna in odvaja znoj, tako da pri fizični aktivnosti ni neprijetnega občutka zaradi potenja. Te odlike med seboj niso povsem skladne, zato bodo dober učinek ponudile le kakovostne bunde. To pomeni, da se splača v nakup kakovostne bunde tudi investirati – dobra smučarska bunda bo relativno draga, kar pa pomeni, da bo zagotovila prijeten občutek v vseh razmerah, svoje delo pa bo zanesljivo opravljala skozi več let uporabe, tudi v zahtevnejših razmerah.

Celotno ponudbo smučarskih bund si lahko pogledate na Hervis spletni strani.

torek, 20. avgust 2019

Zelenortski otoki

Med manj znanimi, a vseeno zelo privlačnimi turističnimi destinacijami gotovo najdemo razna otočja, ki so posejana razmeroma blizu v Atlantskem oceanu. To so tudi Zelenortski otoki, ki so sicer nekoliko bolj oddaljeni, ravno zato pa eksotični in privlačni. Gre za najjužnejše otočje Makaronezije, ki združuje skupino otočij v Atlantiku – v tej skupini najdemo še Azore, Madeiro in Kanarske otoke vključno z otočjem Salvages. Zelenortski otoki so geografsko sicer nekoliko ločeni od preostalih otočij, poleg tega so za obiskovalce iz Evrope tudi nekoliko bolj oddaljeni, zato v turističnem smislu niso tako oblegani. Vseeno gre za dokaj priljubljeno turistično točko, ki se jo splača obiskati. Seveda destinacija ne bo po okusu tistih, ki raje izbirajo večja mesta ali destinacije, ki so prilagojene masovnemu turizmu, bodo pa Zelenortski otoki navdušili tiste, ki iščejo nekaj novega in drugačnega. Še vedno pa gre za otočje tako rekoč sredi oceana, torej se lahko nadejamo čudovitega vremena preko celega leta, krasnih plaž in odlične turistične ponudbe.

zelenortski otoki

Zelenortski otoki vabijo različne vrste obiskovalcev

Težko bi rekli, kdo bo na teh otokih najbolj užival – Zelenortski otoki so namreč zelo primerni za turizem, saj odgovarjajo različnim okusom. Že sama lokacija bo prepričljiv adut za tiste, ki želijo izkusiti edinstveno klimo na tropskem otočju, a za to ne želijo potovati predaleč. Na svoj račun bodo prišli tisti, ki kot idealen dopust razumejo poležavanje na plaži in sončenje pod prijetnimi sončnimi žarki. Poleg tega bodo Zelenortski otoki gotovo navdušili še tiste, ki se tudi med dopustom niso pripravljeni odreči aktivnosti in raziskovanju, zelo lepe so predvsem naravne znamenitosti, ki privabijo mnoge obiskovalce. Čeprav je otočje poseljeno šele kakšnih 500 let, se je tu razvila edinstvena kultura, ki se jo splača spoznati. Poleg tega so Zelenortski otoki stičišče prometnih poti preko Atlantika, tako da se mešajo različni vplivi, ki ustvarijo povsem unikatno okolje.

torek, 6. avgust 2019

Klopna borelioza

Klopi prenašajo več bolezni, med katerimi je prav klopna borelioza ena izmed najbolj značilnih. Pravzaprav gre za daleč najbolj značilno okužbo, s katero nas ogrožajo klopi, vsaj pri nas je tako. To pomeni, da se je pametno na možnost okužbe dobro pripraviti, predvsem z informiranjem o tej bolezni in o okužbah, seveda se splača poznati postopke, s katerimi lahko učinkovito ukrepamo. Naposled pa moramo biti pozorni pri hoji po gozdu in travi, kjer lahko staknemo klope. Klopna boreliozaje razmeroma pogosta, saj po ocenah to okužbo prenaša več kot 40% klopov, res pa je, da ne pride do okužbe pri prav vsakem vbodu. A glede na to, da gre za zahrbtno in nepredvidljivo bolezen, previdnost zagotovo ni odveč. Splača se poskrbeti za kar se da učinkovito preventivo, v primeru okužbe pa takoj ukrepati. Poudariti je treba, da je prognoza v primeru hitrega ukrepanja zelo dobra, se pa drastično poslabša, če z obiskom zdravnika odlašamo. Klopna borelioza lahko tako vodi v zelo hude posledice, tudi trajne.

Klopna borelioza zahteva veliko pozornosti

Za boreliozo ne poznamo cepiva ali druge preventive, ki bi povsem preprečila možnost okužbe. To pomeni, da moramo biti pri stikih s klopi zelo previdni, v primeru okužbe pa moramo hitro odreagirati. Klopna boreliozase ne prenese takoj ob vbodu klopa, tako da imamo na voljo nekaj ur, da klopa varno odstranimo in mesto vboda razkužimo. Tu seveda ne gre za prav natančne časovne okvire, a praviloma velja, da imamo kakšnih 12 ur časa. Treba je vedeti, da je klopna boreliozaraznolika in nepredvidljiva, že v tej fazi nas lahko preseneti. Tudi pri simptomih ne moremo podati kakšnih ugotovitev, ki bi bile veljavne v vsakem primeru – značilni rdeči kolobar se sicer pojavlja skoraj brez izjeme, spremljajo pa okužbo nekateri simptomi, ki jih lahko zamenjamo z znaki drugih tegob.

sos-klop.si/lymska-borelioza

klopna borelioza

torek, 30. julij 2019

Klopna borelioza je najpogostejša klopna bolezen

Klopi so znani prenašalci različnih bolezni. Če ne bi bili, jim gotovo ne bi posvečali toliko pozornosti – sami po sebi namreč niso nevarni, prisesajo se na telo in se nahranijo, nato preprosto odpadejo s kože, če jih prej ne odstranimo. Problem je seveda v tem, da pri vbodu klopi lahko na človeka prenesejo nekatere druge vsiljivce, ki so bistveno nevarnejši. Najpogostejša klopna bolezen je klopna borelioza, ki je tudi zelo huda in zahteva posebno pozornost. Ne pozabimo, da borelioza ne pozna cepiva ali primerljive preventive, zato je podatek, da to okužbo prenaša slaba polovica slovenskih klopov, še bolj zaskrbljujoč. Klopna borelioza seveda ni razlog, da se ne bi podajali v naravo, a treba bo poskrbeti za preventivo, ki je na razpolago. Cepljenje sicer ne pride v poštev, lahko pa sprejmemo druge ukrepe, ki se izkažejo za učinkovite. Če te ukrepe poznamo in se jih držimo, lahko uspešno zmanjšamo tveganje za okužbo in za posledice, ki jih pušča klopna borelioza.

Klopna borelioza dopušča preventivo

Res je, da cepljenje ne pride v poštev, lahko pa se zavarujemo na druge načine. Ena možnost je nenazadnje tudi ta, da pobegnemo v kraje, kjer klopov ni, pri nas so to predvsem hribi, saj nad 1600 metri nadmorske višine teh vsiljivcev ne gre pričakovati. A to seveda ne pride vedno v poštev. Zato je dobro vedeti, da se klopna borelioza običajno prenese šele po nekaj urah od vboda klopa – imamo torej dovolj časa, da klopa najdemo in odstranimo, mesto vboda pa razkužimo, če se redno in temeljito pregledujemo. Poleg tega klopna borelioza dopušča učinkovito zdravljenje z antibiotiki, moramo pa pri tem okužbo pravočasno odkriti in takoj obiskati zdravnika. Na srečo nam pri tem pomagajo nekateri simptomi, ki so precej značilni – klopna borelioza se kaže z veliko rdečino in kolobarjem, pa tudi z nekaterimi drugimi znaki.

www.sos-klop.si/klopne-bolezni

klop

ponedeljek, 29. julij 2019

Planinski čevlji so ključni za varno hojo po hribih

V hribih se vedno zelo poudarja varnost. To je povsem upravičeno, saj se redno dogajajo tudi nesreče in nezgode, ki jih ne moremo preprosto zanemariti. Veliko nevšečnosti se lahko pripeti ravno zaradi slabe opreme, med katero izstopajo planinski čevlji. Čevlji so namreč edini kos opreme, ki neposredno povezuje pohodnika s podlago, tako pa ključno odločajo o varnosti in zanesljivosti na zahtevnih poteh. Težko bi pretiravali pri omembi vpliva kakovostnih čevljev na varnost pri hoji po gorah, še posebej v visokogorju in v zahtevnih razmerah. Kakovostni planinski čevlji niso le velika prednost, so kar nujna oprema, brez katere je bolje, da ostanemo doma. Na srečo imamo na tem področju kar pestro izbiro, ki omogoča vsakemu kupcu, da najde idealne čevlje zase. Žal pa so kakovostni planinski čevlji praviloma precej dragi – izdelani so iz kakovostnih materialov, treba pa je seveda plačati tudi oblikovanje, zasnovo in delo. A pri tem ne smemo varčevati, saj gre za našo varnost. Poleg tega bodo čevlji investicijo povrnili skozi dolga leta uporabe, saj imajo takšni čevlji zelo dolgo življenjsko dobo tudi pri redni uporabi v zahtevnih razmerah.

Kakšni so kakovostni planinski čevlji?

Planinski čevlji morajo biti pozorno izbrani. Osredotočimo se na podplat, ki neposredno odloča o zanesljivosti in stabilnosti koraka na zahtevnih gorskih poteh. Upoštevamo to, na kakšne poti se bomo podajali in s kakšnimi razmerami se bomo srečevali. Pazimo na dober oprijem in optimalno stabilnost. A prav tako morajo biti planinski čevlji tudi udobni, da lahko v njih dejansko prehodimo daljše poti. Še tako zanesljiv in kakovosten čevelj se ne bo dobro izkazal, če ne bo udoben in prijeten pri uporabi. Zelo pomembno je, da čevlje pred nakupom dobro preizkusimo, da tudi pred kakšnimi daljšimi odpravami morajo biti planinski čevlji najprej testirani na lažjem in krajšem pohodu.

tomassport2.si/infoportal/kategorija/pohodnistvo/kako-izbrati-prave-pohodniske-cevlje.html

planinski čevlji - nizki

nedelja, 28. julij 2019

Masivna vhodna vrata

Pri vhodu v objekt imajo vrata zelo pomembno vlogo. Služijo temu, da omogočajo prehod v notranjost, a hkrati prehod tudi preprečujejo tistim, ki v objekt niso vabljeni. Ustrezati morajo torej funkcijam, ki so v nekakšnem kontrastu, v teh nalogah pa se bodo najbolje obnesla premišljeno oblikovana in dobro prilagojena vrata. To so lahko masivna vhodna vrata, ki ponujajo brezkompromisno varnost in učinkovito preprečujejo prehod nepovabljenih gostov v notranjost objekta. Ni nujno, da gre za posebej debela ali težka vrata. Masivna vhodna vrata so lahko izdelana tudi iz tankih elementov, lahko jih namreč dopolnimo s protivlomnimi sistemi in drugimi uporabnimi dodatki. Ne gre za enostavna lesena vrata, še posebej ne na vhodu v kakšne pomembne prostore. Seveda ne pozabimo, da varovanje prehoda ni edina naloga vhodnih vrat, prehod morajo tudi omogočati. Pomembno je, da so masivna vhodna vrata uporabna in zanesljiva, tudi na dolgi rok se morajo dobro obnesti. Pri tem je za zadovoljstvo v veliki meri odgovorna tudi dodatna oprema, ki odloča o izkušnji pri uporabi vrat. Na voljo imamo ogromno dodatkov, ki lahko naredijo veliko razliko.

Masivna vhodna vrata dopolnijo podobo doma

Prav tako pa so masivna vhodna vrata zelo posrečen estetski element, ki bo dopolnil podobo moderno oblikovanega objekta. Takšna vrata se podajo v vsak arhitekturni slog, saj je možno njihovo podobo v veliki meri prilagoditi. Seveda pa je pametno zunanjost objekta oblikovati v skladu z opremo, ki jo izberemo, tako da lahko tudi masivna vhodna vrata narekujejo oblikovanje preostale podobe zunanjosti. Posebej dobro se takšna vrata kombinirajo z balkoni, terasami, vrtnimi ograjami in drugimi elementi, tako da lahko dobimo zelo posrečene kombinacije. Lahko pa so masivna vhodna vrata že sama po sebi pravo umetniško delo, ki ima tudi veliko vrednost, tako da se splača veliko pozornosti nameniti izbiri, oblikovanju in izdelavi takšnih vrat.

Masivna vhodna vrata

petek, 31. maj 2019

Prehrana po porodu

Porod je za žensko telo pravi šok. Ne samo, da gre za znatne fizične napore, gre tudi za veliko prelomnico, ki v trenutku povsem spremeni dogajanje v telesu. Skozi devet mesecev je moralo telo delati za dva, prišlo je do velikih sprememb v izločanju hormonov in v delovanju presnove, nato pa je treba tako rekoč čez noč vse te prilagoditve ponovno preusmeriti v novo vlogo. Skladno s tem se mora prilagoditi tudi prehrana po porodu, saj ima telo drugačne potrebe oziroma zahteve. Skozi nosečnost se običajno nabere nekaj dodatnih kilogramov, zato prehrana vpliva tudi na hujšanje po porodu, a to ne sme biti glavni namen prilagojenega jedilnika. Prehrana po porodu mora vključevati zdrava živila, ki bodo zagotovila ravnovesje v telesu, ki se privaja na novo vlogo po dolgotrajni nosečnosti. Poleg tega je treba seveda upoštevati tudi to, da se telo matere prilagaja novim obveznostim, ki jih nalaga skrb za dojenčka. Tako mora biti tudi prehrana po porodu prilagojena temu namenu, še posebej če mati doji.

Kakšna naj bo prehrana po porodu?

Tudi po porodu mora biti prehrana polnovredna in zdrava, zagotoviti mora vsa potrebna hranila. Ravno zato hujšanje po porodu ni priporočljivo, dokler se v telesu ne vzpostavi ravnovesje. Ob porodu je telo v neravnovesju in ima presežek nekaterih snovi in manko drugih. Vsaka nosečnost je posebna, a prehrana po porodu mora v vsakem primeru vključevati prava razmerja vseh makrohranil, česar običajno ni težko zagotoviti, nekaj več pozornosti bo treba nameniti mikrohranilom, torej vitaminom, mineralom in vlakninam. Prehrana po porodu mora upoštevati tudi potrebe dojenčka, če se ta doji, posebej pomembno je seveda to, da se izogibamo alkoholu, kavi, kajenju in drugim pogostim razvadam, ki preko materinega mleka vplivajo tudi na razvoj otroka. V vsakem primeru se splača slediti splošnim načelom zdrave prehrane, s katerimi tudi po porodu ne moremo zgrešiti.

hujšanje po porodu