četrtek, 29. junij 2017

Dopust leta 2017

Dopust je počitniška radost, ki jo vedno znova izberemo poljubno. Letni dopust 2017 ima veliko število ljudi že zagotovljen, mnogi pa še kolebajo med različnimi možnostmi. Ponudb je veliko, želja še več, hkrati pa nešteto ovir za popolne počitnice. Obmorska letovišča so najpogostejša izbira, mnogi pa bodo dopust poleti 2017 preživeli v gorah, zdraviliščih ter na raznih drugih alternativnih lokacijah. Počitnikovanje ob morju je tradicija z ne ravno dolgo zgodovino. Pred sto leti je bilo moderno na morju počitnikovat v zimskem času, v gore pa so zahajali poleti. Obrat se je zgodil po drugi svetovni vojni, nanj je vplivalo mnogo novo nastalih dejavnikov. Dopust na morju lahko leta 2017 preživimo v neštetih domačih letoviščih, letoviščih preko meje ali v letoviščih izven regije. Slovenska letovišča ponujajo dobrih štirideset kilometrov obale, na njenem bregu imamo tri obmorska mesta z dolgo zgodovino. Izola in Koper sta bila svoj čas otoka, Piran pa je nastal na istoimenskem rtu. Najbolj znano letoviško naselje Portorož, je nastalo na območju, ki nudi dobro naravno zaščito pred burjo. Obe sosednji državi Jadranskega morja ponujata možnost preživet na obali, ki obkroža Jadransko morje. Na tem območju bomo lahko dopust leta 2017 preživeli na tisočerih lokacijah, korak stran pa se nam ponuja še Sredozemsko morje. Obale Sredozemlja segajo na tri celine, ki jih druži ista vodna površina. Območja so med seboj dovolj različna, da bomo lahko dopust poleti 2017 preživeli v nam najljubšem okolju. Seveda pa število sončnih ur, namestitev, kakovost bivanja in podobno ne moremo uživati, če na izbrano destinacijo ne dospemo željam primerno. Potovati je mogoče po kopnem, po morju ali z letalom. Morske, zračne poti ter železniške povezave so primerne za bolj oddaljene kraje, cesta pa je primernejša za krajše relacije ter potovanje z največ individualne svobode. Dopust v 2017 lahko preživimo na tisoč in en način.

www.agencija-oskar.si/poletne-pocitnice/

Dopust v 2017 - potovanje z letalom

sobota, 10. junij 2017

Toplice nudijo zdravju koristne terapije

Toplice so kraji, kjer je za človeško zdravje posebno dobro poskrbljeno Pod besedo toplice razumemo stavbe, ki so zgrajene ob termalnih vrelcih. Voda v termalnih vrelcih ima različno temperaturo ob izviru ter vsebuje različne zdravju koristne snovi. Toplice so lahko namenjene zasebni ali javni uporabi, danes njihovo ponudbo pogosto dopolnjujejo wellness centri, tereni za različne športne aktivnosti ter številne druge naravne in kulturne znamenitosti v okolici. Zreške toplice tako v ponudbo vključujejo bližnje smučišče Rogla oziroma naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center. S tem je mogoče nadgraditi doživetje obiskovalcev v obeh smereh. Kdor obišče Zreške toplice lahko pozimi smuča na Rogli, poleti se odpravi s kolesom na Roglo, prehodi njene pešpoti ali okuša učinke svežega zdravju koristnega zraka na Rogli. Možno je seveda tudi obrano izkoriščanje danosti, ki jih ponujajo Zreške toplice. Obiskovalci na Rogli lahko uživajo v kopelih kopeli kalcijeve-magnezijeve-hidrogenkarbonatne vode, naravnega blata ter zmerno sredogorsko podnebje. Na obeh lokacijah imamo wellness centre, ki so sodobna dopolnitev klasičnega programa toplic. V njih dobimo popolno wellness ponudbo savn, masaž, nege, kopeli, bazenov ter druge ponudbe. Enako je poskrbljeno za nastanitev in bivanje v izbranem okolju. Kako ustvariti idealen šopek različnih storitev je splošno nemogoče povedati, saj sebi primerno vsak po svoje ocenjuje. Rogla je kraj, ki nudi zdravilne učinke že z dihanjem svežega gorskega zraka. Tudi ob zmernih aktivnostih, bodo posebno osebe, ki imajo težave z dihali, občutile blagodejne učinke. Rogla je prav tako zanimiva v zimskem času, ko je mogoče smučati, deskati ali teči na smučeh. Zreške toplice bodo na drugi strani cenili predvsem osebe z revmatičnimi obolenji, nevrološkimi boleznimi, boleznimi srca in ožilja, poškodbami lokomotornega sistema ter drugimi težavami. Prijetna temperatura zdravilne vode v bazenih pa splošno koristi tudi vsem drugim, sicer povsem zdravim osebam. Toplice nam bodo najbolj koristile z kombinacijo različnih terapij, rekreacij in drugih zdravju koristnih aktivnosti.

https://www.rogla.eu/si/

Toplice za dobro zdravje

torek, 6. junij 2017

Kako odstraniti klopa?

Kako odstraniti klopa je pogosto vprašanje, stopnja ogroženosti v Sloveniji je namreč velika. Odgovor kako samostojno odstraniti klopa je praktično en sam. V lekarnah in podobnih prodajalnah se dobi posebna pinceta, s katero je mogoče klopa brez poškodb kože ter drugih negativnih posledic. Pinceta za odstranjevanje klopov je v več izvedbah, vsem skupen je del, s katerim primemo okuženega klopa. Ta del je ključen za uspešen odgovor na vprašanje kako brez negativnih posledic odstraniti klopa. Z njim moramo klopa čvrsto prijeti, hkrati pa ga ne smemo poškodovati oziroma uničiti. S čvrstim prijemom klopa prisilimo, da popusti pričvrstitev na mestu uboda. V naslednji fazi, pa klopa počasi povlečemo stran od mesta vboda. Za celoten postopek si moramo vzeti čas in potrpljenje. Včasih nam bo mogoče celo uspelo, da bo klop pobegnil oziroma hitro popustil že ob prvem prijemu. Vendar se moramo zavedati, da je najboljši odgovor na vprašanje kako najbolje odstraniti klopa, občutek. Klop ima kompleksen aparat za pritrjevanje na mestu hranjenja. Na mestu hranjenja klop ostane nekaj dni, več ali manj odvisno od razvojne faze. V tem času mora hranjenje potekati s čim manj motnjami, v ta namen ima aparat za pritrjevanje posebne nazaj ukrivljene zobce. Napačen odgovorna na vprašanje kako najbolj učinkovito odstraniti klopa je na silo. V skrajnem primeru bomo prednji del klopa odtrgali od preostanka, vendar s tem ohranili potencialno nevarnost. Okužen klop prenaša bolezen prav preko prednjega dela. Odgovor kako najbolj varno odstraniti klopa, pa je strokovni poseg. Tega izvedejo zdravniki, ki imajo zato tudi vse ustrezne pripomočke. Vendar je tak poseg možen v izjemnih primerih, ko oseba ni sposobna samostojno odstraniti klopa oziroma ji ne more klopa odstraniti ožje sorodstvo oziroma druge osebe. Oseba ni sposobna samostojno odstraniti klopa, ko je na nedosegljivem mestu ali ima druge težave z odstranitvijo. Kako odstraniti klopa je vprašanje, ki zahteva premišljen in učinkovit odgovor.

Preberi več o tem.

Kako odstraniti klopa?